Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Top 10 vragen over het laden van een elektrische auto

Top 10 vragen over het laden van een elektrische auto

De afgelopen jaren hebben we er al veel over geschreven; over elektrisch rijden en over alles wat daarbij komt kijken. Dit vanwege de toegenomen populariteit van elektrische auto’s, maar ook omdat het rijden in EV’s vanuit overheidswege gestimuleerd wordt en fossielvrij rijden een flink aantal voordelen biedt. Ben je van plan om in de ‘nabije’ toekomst een elektrische rijder te worden of heb je net een elektrisch voertuig aangeschaft, dan heb je misschien nog een aantal vragen die je graag beantwoordt ziet. Wij zetten hier de tien meest gestelde vragen met antwoorden nog een keertje overzichtelijk op een rijtje, met daarbij een verwijzing naar uitgebreide achtergrondinformatie uit eerder door ons gepubliceerde blogs.

1. Bij welke laadpaal kan mijn auto precies laden?

Als je in een elektrische auto rijdt, dan moet deze regelmatig worden opgeladen Dit opladen kan thuis, bij een openbare laadpaal of bij een snellader langs de snelweg. Met het laden via een eigen laadstation gebruik je eigen stroom, laad je via een openbare laadpaal of een snellader dan worden de kosten doorberekend via een laadpas. Alle elektrische auto’s hebben de mogelijkheid om thuis of via een openbare laadpaal op te laden. De tijd die dit bij een volledig elektrische auto doorgaans kost, ligt tussen de zes en de twaalf uur. Bij een snellader gaat dit aanmerkelijk sneller (30-40 min). Maar niet alle elektrische auto’s zijn hiervoor geschikt. Voor het laden bij een openbare laadpaal moet je een eigen laadkabel met een type 2 stekker (Mennekes) gebruiken. Een snellader is voorzien van een vaste laadkabel, hiervoor is dus geen eigen laadkabel nodig.

Lees ook:

Wat kost het installeren van een laadpaal thuis

Laadpaal, met of zonder abonnement

Hoe werkt het snelladen van een elektrische auto

 

2. Wat is het verschil tussen een type 1 en een type 2 aansluiting?

De aanduidingen type 1 en type 2 hebben betrekking op de soort stekker die op de auto past om de auto te laden. Standaard worden Europese elektrische auto’s uitgerust met een type 2 aansluiting, ook Mennekes-aansluiting genoemd. Dit is een aansluiting met 7 pinnen en hiermee kun je zowel 1- als 3-fasen laden. Een type I aansluiting met 5 pinnen en Yazaki genoemd, zit in met name Japanse en Amerikaanse auto’s en hiermee kun je alleen 1-fase laden. Openbare laadpalen zijn standaard uitgerust met een type 2 stekker. Let op dat je een juiste kabel aanschaft, als je auto zelf een type 1 aansluiting heeft.

3. Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen laden?

Veel huisaansluitingen in Nederland zijn uitgerust met een 1-fase stroomaansluiting van 1x35A in de meterkast. Dit betekent dat er één elektriciteitskabel met 230V het huis binnenkomt. Bij een 3-fasen stroomaansluiting (3x25A) gaat de stroom niet over één maar over drie kabels (3 x 230V). Hierdoor is er meer capaciteit beschikbaar en kan een elektrische auto, als hij een 3-fase boordlader heeft, ook sneller laden.

 

Lees ook:

Het verzwaren van de stroomaansluiting

 

4. Wat is Load Balancing?

Bij Load Balancing wordt via een slimme functie in het laadstation elke seconde de hoeveelheid stroom die in huis gebruikt wordt, gemeten. Op deze manier regelt dit apparaatje dat er alleen stroom naar de accu van de EV geleid wordt als er voldoende capaciteit aanwezig is. Staan er veel huishoudelijke apparaten, zoals een wasmachine en een -droger, te draaien, dan zal het opladen tijdelijk onderbroken worden om te voorkomen dat de stoppen eruit springen. Om gebruik te kunnen maken van Load Balancing moet er in de meterkast meestal wel een klein apparaatje of spoeltje worden geplaatst, die de stroom kan meten. Dit apparaatje wordt met een datakabel verbonden met de lader.

 

5. Kan ik thuis laden met een laadpas?

Als je een elektrische leaseauto rijdt, kan het verstandig zijn het laadstation thuis te voorzien van een laadpas toegang. Hierdoor is het inzichtelijk wat je werkgever aan kosten moet betalen en kunnen deze kosten verrekend worden. Hiervoor is wel een laadstation nodig die deze functie ondersteunt en worden altijd abonnementskosten gerekend. Je betaalt eerst zelf de stroom en krijgt deze kosten via je werkgever weer terugbetaald.Verhoog wel altijd je termijnbedrag bij je energieleverancier, er wordt immers meer stroom afgenomen.

Lees ook:

De mogelijkheden van een laadpas voor je medewerkers

 

6. De meterkast verzwaren

Als je thuis sneller wilt kunnen laden, kan het verzwaren van de meterkast van een 1-fase- naar een 3-fasen stroomaansluiting een goede optie zijn. Of dit zin heeft, hangt onder andere af van de boordlader van je elektrische auto. Aan het verzwaren van de meterkast zijn kosten verbonden. Het is van tevoren verstandig een kosten-baten analyse te maken of verzwaren in jouw specifieke geval wel loont. Neem dan ook altijd even contact met EVservice op om jouw situatie met ons te bespreken.

Lees ook:

Het verzwaren van de stroomaansluiting

 

7. Kan ik mijn zonnepanelen gebruiken om mijn auto te laden?

Als je thuis stroom opwekt via zonnepanelen dan kun je deze stroom ook gebruiken om je elektrische auto op te laden. Heb je een Zappi V2 of een Ratio Solar Box, dan  zijn  deze zo in te stellen dat er op het moment dat de zonnepanelen stroom leveren, dit ook voor de auto gebruikt wordt. Is er geen zon, dan wordt er niet geladen. Een Zappi V2 heeft ook een hybride stand; in principe zal gekozen worden voor het laden via zonnestroom, maar is deze niet beschikbaar, bijvoorbeeld ‘s nachts, dan wordt de auto alsnog geladen. In de toekomst zal het salderen van stroom (het overschot dat teruggeleverd wordt aan het net en waar een vergoeding tegenover staat) worden afgeschaft. De accu van je auto als opslag gebruiken, wordt dan de goedkoopste manier; je levert stroom aan jezelf en dat kost niets.

Lees ook:

Een laadpaal in combinatie met zonnepanelen

 

8. Welke lengte laadkabel moet ik kiezen?

De lengte van een laadkabel is van belang als je je auto op verschillende plaatsen wilt kunnen opladen. Laad je je auto voornamelijk thuis op, dan volstaat een kabel van 4 meter, kies anders een kabel van 8 meter. Laadkabels zijn zowel recht als spiraalvormig leverbaar. Een spiraalvormige kabel heeft als voordeel dat hij niet op de grond hangt, waardoor hij schoner blijft en minder snel slijt.

 

9. Kan ik een 1-fase auto laden bij een 3-fase oplaadpunt?

Als je auto niet geschikt is voor 3-faseladen dan kun je je auto toch laden bij een 3-fase oplaadpunt, zoals een openbare laadpaal. Beschikt de auto over een 1-fase boordlader dan zal de auto gewoon op 1-fase laden.

 

10. Wat zijn de subsidiemogelijkheden in 2021?

Ook in 2021 zijn er mogelijkheden voor subsidie als je elektrisch gaat rijden. Zo komen nieuwe volledig elektrische auto’s, busjes en bestelauto’s, in aanmerking voor MIA ( Milieu Investeringsaftrek) tot een bedrag van € 40.000,- (hierin zijn inbegrepen: de aanschafprijs, het rijklaar maken, de verwijderingsbijdrage en leges, accessoires af-fabriek en een laadstation). Ook kan voor een laadpaal los van de auto subsidie aangevraagd worden. Deze investering moet wel hoger zijn dan € 2500,- en gelden voor een laadpaal voor een eigen (lease)auto. In 2021 geldt ook een aankoopsubsidie van € 4000,- voor nieuwe en € 2000,- voor gebruikte elektrische auto’s. Echter is dit potje voor de nieuwe EV’s voor dit jaar al opgebruikt.

Lees ook:

Elektrisch rijden, wat verandert er in 2021?

Heb je nog andere vragen? Neem contact op. Onze EVexperts staan voor je klaar!