Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Hoe werkt het snelladen van een elektrische auto?

Hoe werkt het snelladen van een elektrische auto?

Een elektrische auto wordt – uiteraard - opgeladen met elektriciteit. Dit gebeurt met gelijkstroom, omdat alleen deze ‘stroomsoort’ in een accu kan worden opgeslagen, echter ons stroomnet voorziet niet in gelijkstroom maar alleen in wisselstroom. Voor deze wisselstroom hebben we al in de negentiende eeuw gekozen omdat hierbij een hogere spanning over een langere afstand getransporteerd kon worden die aan het einde van de rit met een transformator omgezet kan worden in de laagspanning die wij overal gebruiken.

AC/DC

Wisselstroom is stroom met een – het woord zegt het al – steeds wisselende stroomrichting. Deze stroom wordt ook wel Alternate Current oftewel AC genoemd. Gelijkstroom noemen we Direct Current, DC dus. Om stroom op te kunnen slaan in een batterij of accu, heb je gelijkstroom nodig. Willen we de accu van een auto opladen dan zal de stroom omgevormd moeten worden van AC naar DC. 

Een normaal laadstation, thuis of openbaar, maakt gebruik van wisselstroom en de omvorming naar gelijkstroom vindt plaats in een ingebouwde omvormer in de auto. Het opladen heeft, afhankelijk van het aantal KWh van de accu van je auto en van het vermogen van de omvormer, op deze manier wel even tijd nodig.

Snellader

Niet alle publieke laadpalen zijn snellaadpalen. Een snellader, langs de snelweg, laadt op een andere manier. Hier wordt direct gebruik gemaakt van gelijkstroom in plaats van wisselstroom en de stroom hoeft niet eerst omgevormd te worden voordat het kan worden opgeslagen. Maar ook een snellader maakt gebruik van dat stroomnet met wisselstroom. En deze wisselstroom moet wel eerst worden omgevormd. Het verschil met een ‘normaal’ laadstation is dat deze omvorming al plaatsvindt in de snellader zelf en niet pas in de omvormer in de auto. Hierdoor stroomt er direct ‘snelle’ stroom in de accu en met het laden ben je een stuk eerder klaar. 

Tegenwoordig is je auto bij een snellader in minder dan een half uurtje weer opgeladen. Alleen als je een accu op deze manier oplaadt, krijg je hem nooit helemaal vol. 80% is het maximaal haalbare, hierna moet je overgaan op langzaam laden. Vergelijk een accu in deze maar met een glas dat je onder een snelstromende kraan wilt vullen. Het glas stroomt over terwijl het nog niet vol is. Pas als je de kraan langzaam laat lopen, krijg je je glas echt tot de rand toe gevuld.

Wat kost snelladen?

De mogelijkheid van het snel opladen van een elektrische auto maakt het elektrisch rijden veel toegankelijker. Echter het laden via een snellader is wel een stuk duurder. Dit omdat de techniek voor het laden veel complexer is en dit in de stroomprijs wordt doorberekend.

Volgens de ANWB hanteren aanbieders prijzen tussen de € 0,35 en € 0,79 per kWh en het gangbare tarief is zo'n 60 eurocent per kWh. Voor het laden bij een publieke snellader heb je een abonnement nodig. Wil je meer weten over laadpalen zonder abonnement klik dan hier. De auto thuis opladen is een stuk goedkoper. Helaas is het nog niet mogelijk een snellaadpaal thuis te installeren.

Kamertemperatuur

Nog even iets anders dat van invloed is op het laden van je accu en waar je ook bij het laden met een snellader mee te maken krijgt. De omgevingstemperatuur speelt een belangrijke rol. Een accu laadt het beste op bij ‘kamertemperatuur’. Is het nu kouder dan zal een accu dus langzamer opladen. Houd daar rekening mee als je ergens bent waar winterse omstandigheden zijn. Dit geldt trouwens niet meer voor alle elektrische auto’s; er zijn inmiddels modellen die zijn uitgerust met klimaatregeling; hierdoor blijft de batterij altijd op de juiste temperatuur.