Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Laadpaal in combinatie met zonnepanelen

Laadpaal in combinatie met zonnepanelen

Steeds meer huishoudens in Nederland maken gebruik van energie die zelf opgewekt wordt via zonnepanelen. Ook rijden er steeds meer elektrische auto’s rond die opgeladen moeten worden. Het zou dan ook een mooie duurzame combinatie zijn als we elektrische auto’s rechtstreeks zouden kunnen laden met energie geproduceerd door een zonnepaneel, maar kan dat wel?

Zonnepanelen wekken elektriciteit op via het zonlicht dat valt op de verschillende zonnecellen in een paneel. Deze zonnecellen leveren gelijkstroom (Direct Current of DC genoemd); stroom met een constante spanning. Die constante spanning is meteen het verschil met wisselstroom (Alternate Current) waarbij de spanning 50x per seconde tussen positieve en negatieve spanning wisselt.

Gelijkstroom – wisselstroom - gelijkstroom

Ons stroomnet maakt overal gebruik van wisselstroom. Hiervoor hebben we al twee eeuwen geleden gekozen omdat het vrij gemakkelijk is via wisselstroom een hogere spanning over een lange afstand te transporteren, waarna het middels een transformator omgezet wordt in de laagspanning die wij gebruiken. Door dit gebruik van wisselstroom in huis, moet de gelijkstroom geleverd door zonnecellen, altijd eerst omgevormd worden voordat we een stekker in het stopcontact kunnen steken om onze apparaten te laten werken. Hiervoor is een speciale omvormer nodig, die ergens in huis wordt opgehangen.

In een eerdere blog schreven we al dat een accu – batterij – van een elektrische auto alleen opgeladen kan worden met gelijkstroom. Laad je je auto thuis, via het stroomnet, op, dan zal de stroom dus eerst omgevormd moeten worden. Dit gebeurt met een omvormer die zich in de auto bevindt. Ook de opgewekte zonnestroom moet eerst omgevormd van DC naar AC, en vervolgens weer van AC naar DC.

Laders die samenwerken met zonnepanelen

Er zijn tegenwoordig ook laadpalen die samenwerken met zonnepanelen: de Zappi V2 en de Ratio Solar Box. Deze autoladers voor thuis zijn zo in te stellen dat er uitsluitend energie (stroom) gebruikt wordt dat rechtstreeks via de zonnepanelen geleverd wordt. Daarbij is het uiteraard ook mogelijk om via het reguliere stroomnet te laden.

Zeker als straks het salderen wordt afgeschaft is dit financieel gezien zeer interessant. Als je jouw eigen stroom tegen een lager tarief verkoopt, en tegen een hoger tarief moet terugkopen, kun je de stroom veel beter direct zelf gebruiken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het rechtstreeks opladen van de accu van je elektrische auto met energie uit zonnepanelen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Zaptec Go

798,- (659,50 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)