Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wat kost het laten installeren van een laadpaal thuis?

Wat kost het laten installeren van een laadpaal thuis?

Als je over de aanschaf van een elektrische auto (EV) nadenkt, of er misschien al een bezit, denk je ongetwijfeld ook na over de kosten die ermee gemoeid zijn een EV te kunnen rijden. Een belangrijk deel van deze kosten - los van de aanschafkosten - zal gaan naar brandstof oftewel naar stroom. Wie hiermee zo goedkoop mogelijk uit wil zijn, doet er goed aan een eigen laadpaal aan te schaffen. Maar wat kost zo’n paal eigenlijk en is de investering hierin terug te verdienen?

De voordelen van een eigen laadpaal

De stroomkosten van een elektrische auto zijn beduidend lager dan de kosten die je betaalt voor brandstof, als benzine of diesel. Even ter vergelijk: Stel je rijdt 15.000 km per jaar en je rijdt gemiddeld 1:12, dan kost je dit, uitgaande van een gemiddelde brandstofprijs van € 1,60, € 2000,- per jaar. Rijd je een elektrische auto met een accu van 30 kWh, die een bereik heeft van 170 km, dan betaal je ongeveer € 800,- bij een gemiddeld stroomtarief van € 0,30. Dit scheelt op jaarbasis dus een € 1200,-.

Uiteraard hangen de uiteindelijke kosten wel af van waar je de accu van je auto oplaadt. Laad je voornamelijk thuis, bij een openbare laadpaal of misschien bij een snellader langs de snelweg? Thuis is verreweg de goedkoopste oplossing want hier betaal je voor het opladen je normale stroomtarief van nu (2020) € 0,23. Hiermee bespaar je nog € 250,- op bovengenoemd bedrag, waardoor een besparing op jaarbasis op kan lopen tot € 1500,-. Maar dan moet je wel een laadstation hebben, want opladen met een gewone stekker is wel mogelijk, maar gaat tergend langzaam en soms duurt opladen wel meer dan twintig uur.

Wat kost nu een laadpaal?

De prijzen van laadpalen voor thuis verschillen enorm. Bij 4EV leveren we palen vanaf € 550,- maar hebben we ook laadstations die € 3500,- kosten. Het verschil zit hem met name in de functies die de paal moet ondersteunen. Zoals het vermogen, load balancing of een aansluiting op bestaande zonnepanelen. Moet de laadpaal toegankelijk zijn met een laadpas en/of wil je kunnen laden via een app op je smartphone?

Naast de aanschaf van het laadstation zelf, zijn er ook installatiekosten te verwachten. Waar wordt de paal geplaatst; in de garage, aan de gevel of op de oprit en wat is dan de afstand tot de meterkast? Moet er misschien een grondkabel komen, waarvoor een geul moet worden gegraven? Is er daadwerkelijk een paal nodig en is de hoofdaansluiting in huis voldoende om naast je reguliere stroomverbruik ook een accu te kunnen opladen?

EVservice geeft advies

Wil je weten wat een paal en installatie ervan, gaan kosten, neem dan contact met ons op. Wij maken een vrijblijvende offerte, waarin al jouw wensen en mogelijkheden zijn meegenomen. Via Whatsapp stuur je ons om te beginnen een foto van de meterkast en laat weten waar de plek is waar je de paal wilt plaatsen. Wij vertellen je dan wat de beste oplossing voor jouw situatie. Wij werken samen met erkende, zeer professionele installateurs en kunnen je de volledige plaatsing en installatie uit handen nemen.

Terugverdienen van de investering

Investeer je in een laadpaal thuis, dan heb je de kosten van de aanschaf en de installatie, meestal binnen twee à drie jaar volledig terugverdiend. Ben je ondernemer dan zijn er op moment ook nog fiscale voordelen te behalen. Wil je besparen op de installatiekosten, graaf dan bijvoorbeeld zelf alvast de geul waar de grondkabel in komt te liggen. Dit scheelt direct aanzienlijk. 

 

Gerelateerde producten

Grondkabel 4x4mm2 YMVK-AS

12,50 (10,33 excl BTW)

Laadkabel Drempel

49,- (40,50 excl BTW)

UTP Datakabel (buiten)

1,- (0,83 excl BTW)

Type A Aardlekautomaat

30,- (24,79 excl BTW)