Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wat kost elektrisch rijden in 2020?

Wat kost elektrisch rijden in 2020?

De elektrische automarkt (EV markt) is anno 2020 zeer sterk in ontwikkeling. Er komen steeds meer merken met een of meer betaalbare volledig elektrische modellen in hun assortiment, waardoor de keuze snel groeit. De actieradius van de accu van elektrische middenklasse auto’s doet niet meer onder voor die van een Tesla en er komen dagelijks nieuwe laadstations en snellaadstations bij. Het rijden in een elektrische auto wordt dus steeds aantrekkelijker. Maar wat kost dat nu concreet, dat elektrisch rijden? En is elektrisch rijden alleen interessant voor ondernemers of kunnen particulieren ook profiteren van deze snelgroeiende markt?

Particulieren

In 2020 zijn diverse betaalbare modellen nieuw op de markt gekomen. Een aantal daarvan heeft zelfs een aanschafprijs onder de € 30.000,-. En ruime middenklasse modellen worden aangeboden voor prijzen tussen € 40.000 en € 50.000,-. Deze bedragen maken elektrisch rijden ook voor particulieren bereikbaar. 

Om de aanschaf door particulieren nog aantrekkelijker te maken, stelt de overheid vanaf 1 juli 2020 een aanschafsubsidie ter beschikking: € 4000,- voor nieuwe elektrische auto’s en € 2000,- voor tweedehandse. Maar let op; deze subsidie geldt niet voor (tweedehands) auto’s met een aanschafwaarde (cataloguswaarde) boven de € 50.000,-.

Particulieren kunnen profiteren van nog meer voordelen op zowel vaste als variabele kosten gerelateerd aan elektrisch rijden. Zo zijn volledig elektrische auto’s in ieder geval tot 2024 vrijgesteld van het betalen van motorrijtuigenbelasting. Ook hoeft er geen BPM betaald te worden omdat men deze rekent over de hoeveelheid CO2-uitstoot. Een volledig elektrische auto heeft geen CO2-uitstoot.

Lage onderhoudskosten

Een extra voordeel zijn de relatief lage onderhoudskosten. Vanwege het zeer beperkte aantal bewegende delen (7 tegenover 200) zijn de onderhoudskosten zo’n 70% minder dan bij een brandstofauto. Een verzekering is echter een ander verhaal. Door het hoge gewicht van een elektrische auto, valt een autoverzekering vaak ook wat hoger uit. Dit geldt overigens niet voor alle verzekeringsmaatschappijen. Er zijn maatschappijen die op dit moment juist een extra korting geven voor elektrisch rijden.

Ondernemers

Voor ondernemers die in 2020 een elektrische auto kopen en deze ook privé rijden, geldt een bijtelling van 8%. Deze bijtelling geldt alleen tot een cataloguswaarde van  € 45.000,-. Voor de waarde daarboven geldt een bijtelling van 22%. De bijtelling gaat de komende jaren omhoog, maar koop je in 2020 een auto dan geldt de bijtelling van 8% (op een waarde  tot € 45.000,-) voor 60 maanden (vijf jaar). Bijtelling wordt overigens niet gerekend als je de auto niet privé gebruikt (tot 500 km privégebruik). Dit moet wel kunnen worden aangetoond met een precieze rittenadministratie. 

Ondernemers mogen dit jaar nog een beroep doen op de MIA (de Milieu-investeringsaftrek) Lees meer hierover. Voor de toekomst is nu (2020) nog niet duidelijk of de MIA blijft bestaan.

Anno 2020 zijn er ook elektrische bestelwagens op de markt. Gebruik je een bestelauto alleen zakelijk (0 km privé) dan geldt geen bijtelling.

Wat kost elektrisch rijden nog meer?

Een elektrische auto rijdt op stroom en moet dus worden opgeladen. Deze stroom wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Anders dan bij een brandstofauto, waar de prijs van bijvoorbeeld de benzine mede is bepaald door accijns en olieprijzen, die dagelijks kunnen variëren, zijn stroomkosten voornamelijk afhankelijk van de manier van opladen en van het verbruik. Het goedkoopst is de auto thuis op te laden en gebruik te maken van het eigen stroomnet. Dit kost gemiddeld € 0,23 per kWh en heb je de mogelijkheid van het opwekken van eigen stroom met zonnepanelen, dan betaal je nog minder. 

Stroom via een publieke laadpaal, waarvoor een pas al dan niet met abonnement nodig is, is iets duurder. De prijzen lopen uiteen van € 0,20 tot € 0,60. Een snellader langs de snelweg kost verreweg het meest, gemiddeld zo’n € 0,60 per kWh. Dit komt door een andere manier van opladen, waardoor er snel stroom in de accu komt. Lees hier meer over het snelladen van een EV.

Het verbruik van een elektrische auto is net als een benzine- of dieselauto afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder. Trapt deze het ‘gas’ regelmatig diep in dan zal de auto ook aanzienlijk meer stroom verbruiken.

Ook bepalend voor de maandelijkse kosten is de verzekering. Deze zal in veel gevallen hoger liggen voor een elektrische auto in vergelijk met een brandstofauto. De hogere premie wordt mede bepaald door de relatief dure accu en het hogere gewicht van de auto. Daarnaast hebben verzekeraars nog weinig ervaring met schade gereden door elektrische auto’s. Onze verwachting is echter dat verzekeringspremies in de nabije toekomst net zo hoog zullen zijn als benzine- of dieselauto’s. 

Restwaarde

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de ING dat het met de ontwikkeling van de restwaarde van elektrische auto’s steeds beter zal gaan. Waar benzineauto's na vijf jaar nog zo’n 35 tot 42,5 procent van de oorspronkelijke waarde hebben, zal dit bij elektrische auto’s 40 tot 50 procent zijn. Met name de EV’s met een groot bereik doen het beter.

Total cost of ownership

De gemiddelde prijs per km van een EV, uitgegaan van vier jaar lang 15.000 kilometer per jaar rijden, bedraagt nu € 0,56. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde prijs van een brandstofauto. Dit zijn, zoals dat heet, de totale kosten oftewel de total cost of ownership (TCO). Hierin zitten alle kosten, waaronder de afschrijving, het onderhoud en de energiekosten. Door de lager dan verwachte afschrijving op volledig elektrische auto’s verwachten wij dat de TCO, voor zowel particuliere als zakelijke rijders, in de komende periode sterk zal verbeteren.

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 619,- (511,57 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)

Zappi v2

899,- (742,98 excl BTW)