Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Laadpaal kopen of leasen: Wat is de beste keuze?

Laadpaal kopen of leasen: Wat is de beste keuze?

Ga je elektrisch rijden dan moet je auto om de zoveel kilometer aan de stekker om te laden. Een laadpaal thuis is altijd goedkoper én (vooral) praktischer dan te moeten laden bij een publieke laadpaal in de buurt of langs de snelweg. Maar doe je er verstandig aan zelf een laadpaal aan te schaffen of is een laadpaal leasen een betere optie? We zetten beide mogelijkheden eens naast elkaar.

Een laadpaal kopen

Als je een laadstation – en dit kan een punt op een paal of aan de muur zijn - nodig hebt dan kun je ervoor kiezen er zelf een te kopen of om er een te leasen. Voor de aanschaf van een laadstation op eigen terrein ben je al gauw zo’n € 2000,- kwijt en dat is een bedrag zonder graven en/of verzwaren van de meterkast.

Subsidies en belastingvoordelen

We zeiden het hierboven al, als je een eigen laadstation aanschaft, dan zul je meteen een investering moeten doen. Ben je een ondernemer dan zijn er, ook voor laadstations op eigen terrein, in 2023/2024 wel mogelijkheden om gebruik van overheidssubsidies.

Voorwaarden voor belastingvermindering

Ben je een particulier dan kun je tot 31 augustus 2024 gebruikmaken van een belastingvermindering. Hieraan zitten echter wel beperkingen. Zo geldt er een maximumtarief van € 1500,- en neemt het percentage van de vermindering af in de tijd. Tot 31-12-2023 is het percentage van de vermindering 30% en tussen 01-01 en 31-08-2024 15%.

Daarbij worden ook nog een aantal voorwaarden gesteld: het laadstation moet intelligent zijn - met andere woorden de laadtijd en het -vermogen moet kunnen worden gestuurd – en het punt mag alleen gebruikmaken van groene stroom. De belastingvermindering mag ook maar eenmalig worden opgevoerd.

Terugverdientijd onder de loep

Als je nu een laadstation koopt dan wordt de gemiddelde terugverdientijd op iets minder dan vijf jaar geschat, tenminste als je een vast energiecontract hebt. Heb je zonnepanelen en een slimme laadpaal met load balancing dan is de terugverdientijd aanzienlijk korter. Onder terugverdientijd verstaan we trouwens het moment dat de besparing/verdiensten van een investering even hoog zijn als de aanschafkosten.

laadpaal leasen

Een laadpaal leasen

Ga je een laadstation leasen, dan hoef je die investering niet in een keer op te hoesten, want je betaalt de partij met wie je een leasecontract aangaat, net als bij een leaseauto, een vast bedrag per maand. Maar tel je de kosten die je maandelijks betaalt, bij elkaar op, dan ben je aan het einde van de looptijd van je contract, meer geld kwijt dan wat de eigenlijke aanschafwaarde was van een laadstation. Daarnaast worden in een leasecontract niet altijd de kosten voor graafwerk en het verzwaren van de meterkast meegenomen en deze komen dan ook nog voor eigen rekening.

Een tweede nadeel van leasen is dat de laadpaal geen eigen bezit wordt. Aan het einde van de looptijd van een leasecontract, moet het punt weer worden ingeleverd en moet je, als je dan nog elektrisch rijdt, een nieuw contract afsluiten. Het voordeel is dan wel dat de techniek in laadstations in de tijd niet stil heeft gestaan. Misschien zijn er tegen die tijd laadstations te leasen met meer mogelijkheden dan nu en kun je van de nieuwste snufjes gebruikmaken. Iets wat je waarschijnlijk niet zult doen, als je een laadstation gekocht hebt.

Storingen en onderhoud: Het gemak van leasen

Een ander voordeel van leasen is dat als je een laadstation least, je, als je een storing hebt, wel goed zit. In de meeste contracten zijn dergelijke kosten namelijk al doorberekend en hoef je deze niet nog eens apart af te rekenen.

Conclusie: Kopen of leasen?

Als met al lijkt een laadstation leasen voor de korte termijn de meest toegankelijke oplossing, met name omdat je het totale investeringsbedrag niet in een keer hoeft af te rekenen. Op de lange termijn echter ben je met een aanschaf van een eigen laadpaal veel goedkoper uit.

Wil je meer informatie over de aanschaf van een laadstation, neem dan contact op met onze laadexperts. We vertellen je graag meer.

Bron afbeelding: Zaptec

Gerelateerde producten

Zaptec Go

798,- (659,50 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Alfen S-Line - Vaste Laadkabel

1015,- (838,84 excl BTW)