Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
De accu en de actieradius van je elektrische auto

De accu en de actieradius van je elektrische auto

Waren de eerste elektrische auto’s nog voorzien van een loodaccu en dus zeer zwaar, de modellen van nu zijn vrijwel allemaal uitgerust met een lithium-ion, ook wel li-ion, accu. Eenzelfde soort accu als die we vinden in smartphones, laptops en accugereedschap. Lithium is een zeer licht metaal met een hoge energiedichtheid, wat betekent dat het veel stroom levert.

De energiedichtheid

 

De energiedichtheid is de hoeveelheid energie die een accu kan opslaan in een bepaalde massa – de grootte van de accu -. De opgeslagen energie wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en geeft het vermogen weer. In een lichte kleinere li-ion accu kun je meer energie opslaan dan in een grote loodaccu, waardoor je verder kunt rijden; je actieradius is groter.

Actieradius

 

De actieradius – soms ook bereik of range genoemd – is de afstand die je kunt rijden op één acculading. Deze is afhankelijk van twee factoren; de capaciteit van de accu (hoeveel energie gaat erin) en het verbruik van de auto. Het verbruik wordt ook uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Je kunt dit vergelijken met een brandstofauto. Hier wordt het verbruik in liters per honderd kilometer gerekend en praat je ook over liters als je de brandstoftank vult. Het verbruik van een elektrische auto is dus het aantal kWh per 100 km. Kleinere modellen hebben op dit moment een verbruik van minder dan 20 kWh per 100 km, de grotere, zwaardere modellen zitten hierboven. Heb je een accu van 41 kWh, dan kun je zo’n 250 kilometer rijden.

One pedal driving

 

Niet alleen de auto zelf is van invloed op de actieradius, de rijstijl is dit ook. Als je stevig optrekt en het stroompedaal flink intrapt, zul je minder zuinig rijden dan wanneer je rustig rijdt en zoveel mogelijk gebruik maakt van regeneratief remmen. Dit is een manier van remmen, waarbij je niet remt via het rempedaal, maar de auto laat afremmen op de elektromotor. Hiermee win je direct energie terug. In de meeste nieuwe elektrische modellen is regeneratief remmen, ook wel one pedal driving, in te stellen. Je remt dan alleen via het rempedaal als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij het tot stilstand komen en bij onverwachte situaties. Naast een ander verbruik, slijten de remmen minder en is er ook minder fijnstofuitstoot. Ook zijn de belading van de auto en het gebruik van verwarming en airconditioning van invloed op hoe ver je op een acculading kunt rijden.

We spraken eerder al over de capaciteit van een accu en dat deze afhangt van de grootte. In een grote accu past immers meer dan in een kleine accu. Met de komst van de lichtere li-ion accu’s, met zijn hoge energiedichtheid is het nu ook mogelijk om kleinere modellen elektrische auto’s op de markt te brengen, waar dus alleen een kleinere accu in past, maar die wel een behoorlijke actieradius heeft.

Hoe lang gaat een accu mee?

 

Als je erover denkt een elektrische auto aan te schaffen, dan is naast de actieradius ongetwijfeld de tweede vraag hoe lang de accu meegaat. Was de levensduur van de loodaccu een probleem, deze kunnen steeds minder goed worden opgeladen, geldt dit niet meer voor de huidige li-ion accu. Recent onderzoek onder Tesla rijders – in een Tesla zit altijd een li-ion accu - heeft uitgewezen dat bijna alle accu’s na 250.000 km nog steeds meer dan 90% van hun capaciteit hebben behouden. Deze uitkomst biedt ook perspectieven voor de aanschaf van een elektrische occasion. 

Temperatuur

 

Een nadeel blijft ook bij dit soort accu’s dat ze gevoelig zijn voor temperatuurswisselingen. Een lithium-ion accu presteert optimaal bij een temperatuur tussen de 15 en de 25 graden. Vooral bij lagere temperaturen, dus in de winter, zijn de prestaties aanzienlijk minder. Gelukkig heeft men hier inmiddels een oplossing voor gevonden. In de nieuwere modellen wordt nu meestal gekozen voor een geconditioneerd accupakket. Je kunt bij temperaturen onder de 15 graden, via een app op de smartphone de accu voorverwarmen. Tijdens dit voorverwarming vindt ook een actieve koeling plaats, waardoor hogere laadsnelheden worden bereikt. 

Laadoplossingen

 

Een elektrische auto moet worden opgeladen, dit doe je door de auto thuis, op het werk, bij een openbare laadpaal of bij een snellader langs de snelweg aan ‘de stekker’ te leggen. De tijd die hiervoor nodig is, is afhankelijk van de manier van opladen.

Omdat je natuurlijk nooit met een lege accu aan de kant van de weg wilt komen te staan, moet je het aantal kilometers dat je rijdt goed in de gaten houden. Als je onderweg bent dan is een snellaadstation een uitkomst. Vrijwel bij alle tankstations langs de Nederlandse snelwegen vind je een dergelijk station, waar je de auto binnen 20 tot 30 minuten tot 80% hebt opgeladen. Alle nieuwere modellen elektrische auto’s zijn geschikt voor het opladen via een snellader. De kosten van dit opladen zijn echter wel een stuk hoger dan voor opladen thuis of bij een ‘gewone’ laadpaal.

Wil je graag een laadpaal thuis (laten) installeren? Bekijk ons assortiment.

En wat gebeurt er in de toekomst?

 

In de toekomst zal het belang van krachtige en veilige, maar ook milieuvriendelijke accu’s alleen maar toenemen. De vraag naar elektrische auto’s zal flink stijgen en hiermee ook de vraag naar goedkopere oplossingen. Een van de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied is die van de solid-state accu. Deze accu heeft een krachtbron van keramische vaste-stof-elektrolyten. De accu is wel tot 30% kleiner heeft dus een vaste stof in plaats van een vloeibare. Hierdoor is hij niet ontvlambaar en kan hij niet ontploffen.

Inmiddels zijn er ook nog andere ontwikkelingen gaande. Zo heeft het Zwitserse bedrijf Innolith een batterij ontwikkeld die 1 kWh per kilo batterij levert. Hiermee wordt het waarschijnlijk mogelijk een actieradius van 1000 km te bereiken. Deze batterij komt waarschijnlijk rond 2025 op de markt. En ook in Japan zou een hybride batterij van lithium in combinatie met andere stoffen in ontwikkeling zijn die maar liefst 2,5 kWh stroom per kilo batterij op kan slaan. Mocht deze batterij op de markt komen, dan heb je nog maar een batterij van 30 kilo nodig om een auto te laten rijden.

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 619,- (511,57 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

EVbee Mobiele Lader

189,- (156,20 excl BTW)