Zoek

Morgen voor 16:00 bestelddonderdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon? 

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon? 

In principe zijn zonnepanelen onderhoudsarm. Dit wil zeggen dat ze niet zo vaak schoongemaakt hoeven te worden, omdat ze in de meeste gevallen voorzien zijn van een zelfreinigende coating. Daarnaast zorgt de schuine stand waarin ze geplaatst zijn ervoor dat stof en vuil van het paneel spoelen bij een flinke regenbui. Nu regent het in Nederland helaas steeds minder en dwarrelen er regelmatig woestijnzand en pollen uit de lucht. Ook vogelpoep is een probleem; dit kan hardnekkig vast gaan zitten. 

Bekend is dat als zonnepanelen minstens één keer per jaar gereinigd worden, de optimale opbrengst verbetert, wat een extra rendement van 3% oplevert. Maar hoe maak je nu je zonnepanelen het beste schoon? We geven je antwoord op de meest gestelde vragen. 

Wanneer is het beste moment om zonnepanelen schoon te maken? 

Het beste moment om zonnepanelen schoon te maken, is voordat de zomer begint. In de zomer haal je – logisch - de meeste opbrengst uit je panelen en dan is het prettig als ze ook echt optimaal kunnen presteren. Controleer daarnaast in de herfst de panelen regelmatig op bladeren en vogelpoep. 

Op welk tijdstip van de dag maak ik de panelen het beste schoon? 

Kies een moment uit dat de zon niet schijnt: ‘s ochtends vroeg, in de avond of als het bewolkt is, dan is de zonnestraling minimaal. Het water wat je gebruikt, droogt anders te snel en laat vuilresten achter. 

Waarmee maak je de zonnepanelen schoon? 

Maak de panelen schoon met alleen warm water en een zachte spons of borstel. Is het water erg kalkrijk neem dan regenwater. Kies voor het schoonmaken een hogedruk plantenspuit: deze is gemakkelijk hanteerbaar. Gebruik geen schoonmaakmiddel, als allesreiniger of groene zeep want dit kan de panelen aantasten. Gebruik ook geen schuurmiddelen, zoals Cif, schuursponsjes, als Brillo of bijtende schoonmaakmiddelen. Deze beschadigen het glas en veroorzaken krasjes waarin vuil zich kan ophopen. Spoel de panelen na het reinigen altijd af met lauw of koud water en maak ze met een zachte pluisvrije doek droog. Let daarbij op dat je niet aan de bekabeling komt tijdens het schoonmaken.

Mag ik een hogedrukspuit gebruiken voor het reinigen? 

Gebruik nooit een hogedrukspuit. Alhoewel dit een gemakkelijke oplossing lijkt, is de druk ervan veel te hoog. Hierdoor kan er water tussen de cellen en het glas komen en de opbrengst van de panelen afnemen.

Mijn dak is moeilijk bereikbaar hoe los ik dit op?

Als een dak moeilijk bereikbaar is, kun je kiezen voor het schoonmaken met een speciale uitschuifbare wisser waarop een tuinslang kan worden aangesloten. Denk hierbij wel altijd aan de eigen veiligheid, maak dus nooit schoon zonder valbeveiliging. Het is beter om in sommige gevallen de schoonmaak uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. 

Mijn zonnepanelen zijn verticaal geplaatst maakt dit verschil? 

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben wat betreft opbrengst meer last van vuil dan horizontaal geplaatste. Dit komt omdat regen het vuil naar de onderkant van het paneel laat stromen, waar het zich ophoopt. Hierdoor wordt het rendement van ieder paneel direct beïnvloed. Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen, zoals op een plat dak, gebeurt dit ophopen van vuil ook op het onderste paneel, echter staat deze niet in verbinding met de daarboven geplaatste panelen die daardoor normaal blijven presteren.

zonnepanelen schoonmaken

Hoe zit het met het verdere onderhoud van mijn zonnepanelen ?

Het is verstandig zonnepanelen minstens één keer in de vijf jaar te laten controleren op beschadigingen en of gebreken. Doe dit niet zelf maar laat dit over aan een specialist. Deze controleert de panelen onder meer op eventuele paneel breuk en loszittende bekabeling. Hiermee waarborg je een lange levensduur van je zonnepanelen. 

Als je nog vragen hebt over het onderhoud van je zonnepanelen of je hebt vragen over de plaatsing ervan, neem dan contact met ons op. We geven je graag advies.

 

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Zaptec Go

798,- (659,50 excl BTW)

Wallbox Pulsar Max

795,- (657,02 excl BTW)

Ratio IO7

3869,- 3599,- (2974,38 excl BTW)