Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Zonnepanelen en meer in 2021

Zonnepanelen en meer in 2021

Duurzaam energie opwekken met behulp van wind en zon, wordt met het jaar populairder. Steeds meer mensen kiezen voor ‘groene stroom’ en op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Zo wordt de bijdrage aan een beter klimaat groter en groter. Het opwekken van eigen stroom met behulp van zonnepanelen betekent echter wel een behoorlijke investering, want een set van zo’n twaalf panelen kost al gauw € 5000,-. Hoelang doe je erover om die investering terug te verdienen en helpt de Nederlandse overheid anno 2021 nog een handje mee?

Hoe zit het met compensatie?

Enkele jaren geleden was het gebruikelijk om op aanschaf van zonnepanelen subsidie te krijgen, maar dat is in Nederland anno 2021 helaas niet meer het geval. Er zijn nog wel individuele gemeentes die subsidies verstrekken, maar dit is beslist geen algemeen gebruik. Toch zijn er nog wel overheidsregelingen waarvan – voorlopig – nog gebruik gemaakt kan worden. Zo is daar bijvoorbeeld de energiebespaarregeling. Deze regeling is overigens niet specifiek voor de aanschaf van zonnepanelen, maar is bedoeld om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in een huis te kunnen doen met behulp van een lening. Met de besparing op de energiekosten, kan dan, in de meeste gevallen, de maandelijkse aflossing van die lening afbetaald worden.

Hoe vraag ik 21% btw op zonnepanelen terug?

Koop je zonnepanelen dan kun je hiervan de btw van 21% terugvragen. Echter hiervoor moet je wel aangemeld zijn als ondernemer, in dit geval als energieleverancier. Als particulier vul je hiervoor het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders in, waarbij je aanvinkt dat je gebruik wilt maken van de KOR (Kleine Ondernemers Regeling). Hiermee voorkom je dat je terugkerend btw-aangifte moet doen. Binnen tien dagen na het invullen, ontvang je een registratiebewijs als ondernemer en een btw-nummer. Let wel dat je vervolgens binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen hebt gekocht, de teruggaaf invult.

Wat is de salderingsregeling?

Tot 2023 kan iedereen in het bezit van zonnepanelen het teveel dat aan stroom wordt opgewekt, terugleveren aan het elektriciteitsnet, volgens de salderingsregeling. Zo wordt wat je teruggeeft, afgetrokken van wat je afneemt en in het gunstigste geval houd je hier geld aan over.

Dat is overigens geen vetpotje. De energieleverancier betaalt jou niet de prijs die jezelf voor afgenomen stroom betaalt (zo’n € 0,23 per kWh) maar een ‘redelijke terugleververgoeding’. Deze is afhankelijk van de energieleverancier en schommelt tussen de € 0,04 en € 0,12 per kWh. De regeling zal vanaf 2023 worden afgebouwd om in 2031 totaal te verdwijnen.

Wat is verstandig om te doen?

In principe is het het voordeligst precies genoeg panelen aan te schaffen om het jaarlijkse stroomverbruik op te wekken. Om nu te weten hoeveel panelen dit moeten zijn, zijn onder meer het vermogen per paneel, het gemiddeld jaarverbruik en de stand en ligging van het dak van belang. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Om precies te weten hoeveel Wattpiek een paneel heeft, worden de panelen standaard volgens vaste criteria in een laboratorium getest. In Nederland heeft men ontdekt dat 1 Wattpiek gemiddeld 0,88 kWh op jaarbasis opbrengt, waarbij het meeste rendement gehaald wordt als het paneel gericht is op het zuiden en geplaatst is in een hoek van 35/40 graden.

Stel; de zonnepanelen die je aanschaft, hebben 275 Wp of 370 Wp per stuk en je jaarlijkse stroomverbruik is 3000 kWh. Om de hoeveelheid panelen te berekenen, hanteer je de volgende som:

Stroomverbruik p/j x 1,1 : Wp van 1 paneel 

3000 x 1,1 = 3300 : 275 = 12 panelen

3000 x 1,1 = 3300 : 370 = 9 panelen

De gemiddelde prijs van deze hoeveelheid panelen komt uit op € 5000,- incl. btw (€ 1000,-). Hoe snel verdien je dan je investering terug? Ook hier is een eenvoudige rekensom op los te laten. Als de panelen 3000 kWh opleveren en de energieprijs is € 0,23, dan is de besparing € 690,- op jaarbasis. We gaan uit van een totaalbedrag van € 4000,- (btw. vragen we terug) en dat maakt de terugverdientijd ongeveer 6 jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, wat concreet betekent dat je 19 jaar van gratis stroom kunt genieten, waarmee je ruim € 13.000,- uitspaart. Houd wel rekening met de kosten voor het vervangen van een omvormer in de loop van de tijd. Een omvormer gaat gemiddeld 10 - 15 jaar mee.

Alle kleine beetjes helpen

Heb je nu een huurhuis, een dak dat niet gunstig ligt, of is de aanschaf van een totale set zonnepanelen een te grote investering, dan kun je ook klein denken. Want alle kleine beetjes helpen. Bij EVservice koop je al een set van 2 zonnepanelen, die direct, met een stekker in het stopcontact te gebruiken zijn. Koop je een set met panelen van 370 Wp (€ 780,- incl. btw) dan levert dit op jaarbasis 650 kWh aan stroom op. Dit kan een prima bijdrage leveren aan het opladen van bijvoorbeeld een elektrische auto. Er zijn ook sets met 4 en 6 panelen leverbaar, hier zijn echter wel aanpassingen in de groepenkast voor nodig.

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van zonnepanelen en/of wil je meer weten over (het laden van) elektrische auto’s, neem dan contact met EVservice op. Onze experts zitten voor u klaar.

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Wallbox Copper SB

949,- 699,- (577,69 excl BTW)

Zaptec Pro

1449,- (1197,52 excl BTW)

Alfen S-Line - Vaste Laadkabel

1015,- (838,84 excl BTW)