Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wat is de terugverdientijd van een laadpaal?

Wat is de terugverdientijd van een laadpaal?

De aanschaf en de installatie van een laadpaal kan een behoorlijke investering lijken. Toch kan je de investering snel terugverdienen, een laadpaal heeft over het algemeen een behoorlijk rendement.

Als je thuis een eigen laadpaal hebt, dan bespaar je behoorlijk op de stroomkosten van je elektrische auto. Je betaalt namelijk je eigen stroomtarief en dat scheelt aanzienlijk met het opladen via een openbare laadpaal of een snellader langs de snelweg.

Een voorbeeld. Stel je rijdt een Volkswagen ID 3, en ongeveer 10.000 km per jaar. Als je publiek laadt ben je zo’n €581,- kwijt. Doe je dat thuis dan komt het neer op een bedrag van ongeveer €381,-. Dat scheelt dus zo’n €200 per jaar. Een doorsnee laadpaal heb je dus binnen een aantal jaar makkelijk terugverdiend, los van het gemak wat je ervan hebt. In combinatie met zonnepanelen is het helemaal een no-brainer.

 

Kan ik ook geld verdienen met een laadpaal?

Jazeker, je kunt geld verdienen aan een laadpaal door je stroom te verkopen aan anderen die hun elektrische auto willen opladen. De voorwaarde is wel dat je van je eigen laadpaal een openbare laadpaal maakt, die vindbaar is in apps en dat je laadstation op eigen terrein op een gemakkelijk bereikbare plaats staat. Het is dan wel verstandig om al bij de installatie van je laadstation te kiezen voor een laadpaal die snel kan laden. Anders loop je de kans dat er op jouw terrein voor langere tijd auto’s aangekoppeld staan, dat het je relatief weinig verdiensten oplevert en dat je niet altijd zelf in de gelegenheid bent je eigen auto op te laden op het moment dat je dat graag wil. 

 

Hoe worden de stroomkosten verekend?

Het verrekenen van de stroomkosten wordt per laadpaal anders geregeld. Je kunt het automatisch laten verekenen of je kunt het zelf bijhouden. Bij EVservice kunnen we je precies vertellen welk systeem hierin voor jou de beste keus is.

Er zij laadpalen met een beheersysteem waar je gemakkelijk een eigen stroomtarief vaststellen voor het ‘gastgebruik’ van je laadpaal. Met behulp van een laadpas kunnen anderen hun EV dan bij jouw paal opladen en jouw stroomaanbieder verrekent de kosten met de laadpasaanbieder. De verdiensten worden vervolgens middels een creditfactuur uitbetaald.

Door op deze manier stroom ter beschikking te stellen, verdien je relatief snel je investering in de laadpaal en je eventuele zonnepanelen terug. Een nadeel is wel dat je paal lang niet altijd vrij is voor eigen gebruik en dat je regelmatig geconfronteerd zult worden met een vreemde auto op jouw oprit. Deze punten moet je duidelijk voor jezelf in overweging nemen, omdat ze misschien voor ergernis kunnen zorgen. Vraag in ieder geval eerst advies aan onze laadpaalspecialisten. Zij kunnen uitgebreid ingaan op de voor- en nadelen en je meteen ook informeren de kosten van je investering en de benodigde aanpassingen in de meterkast.

 

En in de toekomst?

In de toekomst wordt het mogelijk om geld te verdienen met de accu van je elektrische voertuig. Op dit moment (dec 2020) kan dit in ons land nog niet, maar dit gaat waarschijnlijk op korte termijn wel gebeuren. Je gebruikt dan de batterij van je EV als stroomopslag en hiermee help je je energieleverancier van een stroomoverschot af. Er zijn momenten waarop er in Nederland meer stroom geproduceerd wordt, dan dat er afgenomen wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld op hele zonnige dagen met wind, waarop we vrij zijn en dus niet zoveel gebruik maken van al die opgewekte wind- en zonne energie. Stroom kan echter niet worden opgeslagen, voor die dagen waarop het netwerk onder spanning staat en er meer stroom gevraagd wordt dan dat geleverd wordt. 

Er ontstaat dus soms een energieoverschot. In een accu van een EV kan stroom opgeslagen worden en het zou dus een uitkomst zijn als auto’s opgeladen worden met overtollige energie. Omdat je hiermee de energieleverancier ‘uit de brand’ helpt, zijn de kosten die doorberekend worden negatief, oftewel je krijgt geld in plaats van dat je moet betalen.

Vragen of advies op-maat nodig? Neem contact op!

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Vaste Laadkabel

1455,- (1202,48 excl BTW)

NewMotion Home Advanced Socket

1100,- (909,09 excl BTW)

Wallbox Copper SB

949,- 699,- (577,69 excl BTW)