Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Welke laadpas is het meest geschikt voor mijn situatie?

Welke laadpas is het meest geschikt voor mijn situatie?

Via allerlei verschillende aanbieders is er inmiddels een heel scala aan laadpassen op de markt. Het is echter onwenselijk om al deze passen ook allemaal aan te schaffen. Naast het feit dat je dan zelf door de bomen het bos niet meer ziet welke laadpas je wanneer moet gebruiken, verschillen de tarieven en de voorwaarden van kaart tot kaart. Wat is wijsheid, met andere woorden welke laadpas is nu het geschikt voor mijn situatie?

Voordat we hier antwoord op geven, is het slim om eerst een onderscheid aan te brengen tussen de verschillende soorten passen. Om een lang verhaal hier kort te maken, eigenlijk zijn er maar twee soorten: een gratis laadpas zonder abonnement en een laadpas met abonnement.

Een laadpas zonder abonnement

Laadpassen zonder abonnement vind je bij vrijwel alle aanbieders. Heb je een eigen laadmogelijkheid thuis en heb je niet zo vaak een (semi)openbare laadpaal nodig, dan is deze pas een goede oplossing. Je betaalt namelijk geen vast tarief per maand. Wat je echter wel betaalt, zijn een starttarief per laadsessie en uiteraard de prijs per kWh. Hoeveel dit precies is, is vaak ondoorzichtig en verschilt per aanbieder. De ANWB geeft dan ook als tip dat als je ervoor kiest een laadpas zonder abonnement te nemen, er meerdere van verschillende aanbieders aan te schaffen. Hierdoor kun je iedere keer als je gaat laden even checken met welke pas je op dat moment het voordeligst uit bent. Het checken doe je eenvoudig in de mobiele apps van de verschillende aanbieders.

Een laadpaal met abonnement

Laad je meestal op bij een (semi)openbare laadpaal omdat je veel op de weg zit of omdat je thuis geen eigen laadmogelijkheid hebt, dan is een laadpas met abonnement de beste keuze. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor de kaart en je hoeft geen starttarief per laadsessie te betalen. Als je kijkt naar abonnementsprijzen in vergelijk tot starttarieven per laadsessie, ligt het omslagpunt ongeveer bij achttien keer laden per maand. Blijf je hier altijd onder dan is het beter een pas zonder abonnement te gebruiken. Let wel op: de prijs per kWh blijft verschillen per laadpaalexploitant wat voor pas je ook hebt.

De laadpas in Europa

Met de meeste laadpassen kun je tegenwoordig ook bij laadpalen buiten Nederland, in Europa, terecht. Check wel van tevoren of jouw pas die mogelijkheid heeft, je wil immers niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bij sommige passen moet eerst ‘buitenland’ geactiveerd worden. In het buitenland kunnen de tarieven erg verschillen van wat we in Nederland gewend zijn. Kijk ook dit op tijd na, zodat je je reis zo voordelig mogelijk kunt plannen.

Hoe vind je nu een vrije laadpaal?

Na de aanschaf van een of meer laadpassen, is het ook prettig als je die kunt gebruiken op het moment dat dit nodig is. Hiervoor zul je dus de elektrische auto aan een beschikbare laadpaal moeten hangen. Gelukkig beschikken de meeste EV’s tegenwoordig over een app of navigatiesysteem die vrije laadpalen in de omgeving weergeeft. Ook zijn er degelijke apps voor de smartphone te downloaden. Zorg echter wel dat je niet vlak voordat je accu leeg is, pas gaat zoeken. Dit levert stress op en eenmaal leeg is leeg, dan rijd je elektrische auto geen meter meer. 

De laadpaalklever

Met de komst van steeds meer elektrische voertuigen is er ook een nieuw fenomeen ontstaan. Dat van de laadpaalklever. Auto’s die een paal langer bezet houden dan nodig, waardoor een ander niet kan laden. Laadpaalexploitanten experimenteren momenteel met het uitdelen van boetes hiervoor. Tesla doet dit al; zij verrekenen momenteel € 0,40 per minuut aan Teslarijders die met een volle accu een paal bezet houden.

Bij EVservice hebben we diverse laadpalen in ons assortiment die authenticatie via een laadpas ondersteunen. Ideaal voor bedrijven, maar ook voor particulieren met meerdere elektrische auto’s die het verbruik per auto willen of moeten verrekenen.

Advies nodig? Neem contact op!

Gerelateerde producten

Alfen EVE Double Pro - Socket

3640,- (3008,26 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Vaste Laadkabel

1455,- (1202,48 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Ratio IO7

3869,- 3599,- (2974,38 excl BTW)