Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wat betekenen de hoge energieprijzen voor elektrisch rijden?

Wat betekenen de hoge energieprijzen voor elektrisch rijden?

Je kunt geen krant openslaan of er staat wel iets over geschreven: over de torenhoge energieprijzen die er momenteel zijn in ons land. Nog nooit moest er zoveel betaald worden voor een kilowattuur en dit wordt inmiddels al flink gevoeld in ieders huishoudportemonnee. Maar waar komt die stijging van de energieprijzen nu eigen precies door en wat heeft dat voor gevolgen voor het elektrisch rijden?

Wat is de oorzaak van de stijging van de energieprijzen?

Als eerste iets wat je misschien nog niet wist. De energieprijzen stijgen niet alleen zo snel in Nederland, nee het blijkt een wereldwijd probleem. Door de nog steeds groeiende wereldbevolking en de drang naar economische groei in met name niet Westerse landen, zoals China en India, groeit de energiebehoefte explosief. Anno 2021 bestaat onze wereldenergie nog steeds voor een groot deel uit fossiele brandstof en dan voornamelijk uit aardolie en aardgas. Vooral de prijs van aardgas is in de afgelopen tijd wereldwijd flink gestegen. Dit komt onder andere door de relatief koude winter van 2020 - 2021 en - en dat is de voornaamste reden – door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis, dat de vraag naar aardgas enorm heeft doen stijgen.

Dit zou niet zo’n probleem zijn als er voldoende aardgas geleverd zou kunnen worden, maar daar zit hem de crux. In Nederland leveren we steeds minder gas, onder meer door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en ook grote leveranciers als Rusland en Noorwegen hebben moeite met voldoende gas te leveren. De hoge gasprijs maakt vervolgens de prijs van elektriciteit duurder. Dit omdat voor de productie van elektriciteit nog steeds veel aardgas nodig is.

Gelukkig is er op dit moment nog wel voldoende voorraad om de Nederlandse huishoudens de komende tijd van gas en stroom te blijven voorzien. Voor bedrijven en de industrie ligt dit helaas wat genuanceerder. De krapte op de aardgasmarkt kan voor hen in de nabije toekomst concrete problemen opleveren.

De compensatiemaatregelen voor 2022

In de tussentijd heeft het nu demissionair kabinet enkele maatregelen genomen om de hoge energieprijzen enigszins te compenseren. Zo wordt voor 2022 de energiebelasting verlaagd. Hiervoor is een totaalbedrag van 2,7 miljard euro voor huishoudens en 0,5 miljard euro voor bedrijven gereserveerd. Daarnaast wordt nog 150 miljoen euro uitgetrokken voor kwetsbare huishoudens met slecht geïsoleerde woningen. Deze compensatie neemt niet weg dat de energiekosten voor iedereen toch hoger uit zullen vallen. Hoeveel dit zal zijn, hangt natuurlijk wel af van het energieverbruik en van het energiecontract. Als een energiecontract afloopt, of als het contract gebaseerd is op variabele prijzen, dan zal de stijging aanzienlijk zijn. Zijn de energieprijzen vast voor een bepaalde tijd, dan stijgen de kosten voor de duur van het contract nog niet.

Elektrisch rijden

De gestegen energieprijzen hebben zeker ook invloed op de laadkosten per kWh. Toch blijkt elektrisch rijden nog steeds stukken voordeliger dan rijden op een fossiele brandstof, waarvan de prijzen ook torenhoog zijn op dit moment. Het is dan wel zaak om zoveel mogelijk thuis te laden; dit blijft te allen tijde de goedkoopste oplossing. En laad als dit kan je EV via zonnestroom. Zonnepanelen mogen dan een flinke investering zijn, maar deze investering haal je er binnen een paar jaar uit, zeker nu en daarna ben je gegarandeerd van jarenlang ‘gratis’ stroom.

Wil je meer weten over elektrisch rijden en goedkoop laden met zonnestroom, neem dan contact op met onze laadexperts.

Gerelateerde producten

4 Zonnepanelen set

1989,- (1643,80 excl BTW)

Ratio Solar Box

799,- (660,33 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)