Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Van terugdraaiende teller naar injectietarief

Van terugdraaiende teller naar injectietarief

Deze blog gaat over de veranderde regelgeving in Vlaanderen betreffende het terugleveren van met zonnepanelen opgewekte energie.

Sinds 1 maart van dit jaar (2021) is in Vlaanderen (dit geldt voorlopig nog niet in Wallonië en Brussel) het, door de Vlaamse regering eind 2020 vastgestelde, injectietarief van kracht op elektriciteit die door zonnepanelen wordt geproduceerd. Hiermee wordt een einde gemaakt aan het fenomeen ‘terugdraaiende teller’ en ook komt het prosumententarief (het tarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet) te vervallen. Dit geldt echter alleen voor mensen die in het bezit zijn van een digitale (slimme) meter. Mensen met een analoge meter kunnen nog tot 2025 gebruik maken van de terugdraaiende meter in combinatie met het prosumententarief.

Wat is er veranderd?

In het nieuwe systeem van geïnjecteerde elektriciteit, krijgen eigenaren van zonnepanelen een vast bedrag per kWh voor alle geproduceerde elektriciteit die niet zelf wordt gebruikt maar die wordt teruggegeven – geïnjecteerd – aan het elektriciteitsnet. Het zogenoemde injectietarief. Dit bedrag ligt in 2021 op ongeveer 0,03 € / kWh en is dus stukken lager dan de 0,25 € die elektriciteit gemiddeld kost. In het oude systeem van de terugdraaiende meter, werden elektriciteitsafname en -teruggave qua kosten tegen elkaar weggestreept.

In het nieuwe systeem is het verstandig om zoveel mogelijk opgewekte zonne-energie voor zelfgebruik te gebruiken. Dit betekent dat op de momenten dat de zonnepanelen energie leveren - en dit is overdag met meestal een piek tussen 11 en 15 uur - apparaten te gebruiken die veel stroom vragen. Want alle energie die je zelf direct gebruikt, hoef je niet te betalen. Uit onderzoek (Engie.be) is gebleken dat eigenaren van zonnepanelen gemiddeld maar 30% van de opgewekte energie zelf gebruiken. Dit komt omdat we overdag (als de zon schijnt) vaak niet thuis zijn en veel apparaten ’s avonds en ’s nachts laten draaien. Ook worden de meeste elektrische auto’s ’s nachts aan de lader gehangen, waardoor je weinig tot geen rendement uit je zonnepanelen haalt.

Wat kun je doen om het rendement te verhogen?

Meer rendement uit je zonnepanelen halen, is helemaal niet zo moeilijk. Het is meer een kwestie van mindset en besluiten om het meeste stroomverbruik overdag te laten plaatsvinden. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, vaatwasser en wasdroger aan tussen 11 en 15 uur. De meeste van dit soort apparaten beschikken over een timer of programmeerfunctie, waardoor een tijdstip gemakkelijk instelbaar is.

Ook kun je zowel je warmwaterboiler als je elektrische auto overdag opladen. Om dit mogelijk te maken, combineer je je Zappi laadstation met een Eddi. Eddi onderbreekt de stroom van overtollige geproduceerde energie die wordt teruggevoerd naar het net en optimaliseert het gebruik ervan door de energie om te leiden naar verwarmingsapparaten. Door Eddi te koppelen met Zappi kun je zelf instellen waar op welk moment de meeste opgewekte stroom naartoe gaat, als de hoeveelheid niet toereikend is voor beide tegelijkertijd. Zorg wel dat Load Balancing goed staat ingeregeld om piekbelasting te voorkomen als er bijvoorbeeld ineens een wolk voor de zon komt en je  veel apparaten op hetzelfde moment aan hebt staan.

Gerelateerde producten

Zaptec Go

798,- (659,50 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Wallbox Pulsar Max

795,- (657,02 excl BTW)

Zaptec Pro

1449,- (1197,52 excl BTW)