Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
EV van de Maand: BMW iX3

EV van de Maand: BMW iX3

BMW was er wat betreft een elektrische auto in de gelederen al vroeg bij; al in 2013 kwam hun eerste volledig elektrisch model de i3 op de markt. Het duurde daarna echter ruim zeven jaar voordat een tweede elektrisch voertuig, een SUV, in de Chinese fabriek van BMW het levenslicht zag: de BMW iX3.

BMW kenners zien aan de naamgeving direct dat het hier geen van scratch af ontworpen EV betreft. De X3 is een al veel langer bestaand model. Volgens BMW past de iX3 perfect in hun filosofie van ‘Power of Choice’ wat betekent dat de autorijder zelf kan kiezen welke aandrijflijn hij of zij van dit model wil rijden; op fossiele brandstof, als plug-in hybride of, zoals de iX3, volledig elektrisch.

Dat de iX3 gebouwd is op een al bestaand model heeft zowel voordelen als nadelen. Zo zal het niemand opvallen dat er elektrisch gereden wordt Het enige verschil is de als accent aangebrachte blauwe striping, want het design en interieur zijn identiek. Er moest echter nog wel een plaats gezocht worden voor de accu van 80 kWh, die uiteindelijk onder de vloer terecht is gekomen. Dit maakt de auto behoorlijk zwaar, hij weegt maar liefst 2260 kilo maar hij mag dan maar weer weinig trekken; aan de haak mag maximaal 750 kilo gehangen worden, waardoor een tripje met de caravan er helaas niet inzit. Ook behoort met dit gewicht sportief rijden niet echt tot de mogelijkheden. Neem daarbij de wat stugge vering en de hobbels in de weg lijken groter dan ze zijn.

Regeneratief remmen

Daarentegen is de actieradius van de iX3 zeker behoorlijk te noemen, ruim 300 kilometer is gemakkelijk haalbaar. Dit komt onder meer door de goede energiedichtheid van de accucellen, maar ook door de aerodynamische velgen die de luchtweerstand verminderen. Ook is de auto perfect voor het gebruik van regeneratief remmen. Zet je de pook van de automaat in stand B (Brake) dan ga je over op rijden met één pedaal. Het remmen wordt hiermee zelfs vrijwel overbodig en de auto past zich steeds en aan aan de omgeving en aan de snelheid van je voorligger.

De digitale sleutel

Een mooie nieuwe gadget op technologiegebied is de digitale sleutel van de BMW iX3. Ben je in het bezit van een iPhone dan kunnen de sleutelfuncties met een speciale app hierop gezet worden. Vervolgens kunnen deze gegevens weer digitaal gedeeld worden (met andere iPhone bezitters) zonder dat de sleutel hoeft te worden afgegeven. De eigenaar kan op deze manier zelfs bepaalde beperkingen instellen; zoals de maximale snelheid waarmee gereden mag worden en zelfs het volume van de muziek. Op deze manier kunnen zes digitale sleutels gedeeld worden, die te allen tijde direct te deactiveren zijn, mocht dat nodig blijken.

De BMW iX3 is zeker niet goedkoop. De vanafprijs is € 67.500,- Maar dan hoef je ook niet meer bij te betalen voor diverse opties. Adaptive cruise control, waarschuwingssignalen voor een dode hoek en kruisend verkeer en actieve rijstrookondersteuning, zitten bij de prijs inbegrepen. Rn dat geldt ook voor een panoramadak, voor lichtmetalen velgen, voor verwarmde, elektrisch verstelbare stoelen en voor een wifi hotspot.

De feiten van de BMW iX3 op een rijtje

Prijs: vanaf € 67.500,-
Bijtelling: 12%
Netto bijtelling: schijf 1 € 326,- -- schijf 2 € 434,-
Leaseprijs: vanaf € 695,- excl. btw p/m
Accucapaciteit: 80 kWh
Opladen: type 2 (Mennekes) aansluiting
Laadvermogen: 11 kW (AC laden) – 155 kW (DC laden)
Laadtijd: bij 11 kW 8 uur -- bij 155 kW 31 min.
Laadsnelheid: 45 km/u op 11 kW
Snellaadsnelheid: 480 km/u
Locatie snellaadpoort: Rechterzijde, achter
Topsnelheid: 180 km p/u (begrensd)
Acceleratie 0 -100: 6,8 sec.
Totaal vermogen: 210 kW (286 pk)
Aandrijving: Achteraandrijving
Model: SUV Kofferbakinhoud: 510 L.

Praktische actieradius

  Winter   Zomer
Stad 360km 525km
Snelweg 255km 325km
Gecombineerd 305km 410km

Onze beoordeling

De BMW iX3 krijgt van ons vier sterren ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
 

Het uiterlijk van de auto: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
De actieradius voor normaal woon-werk verkeer: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Is de auto geschikt voor vakantie naar het buitenland? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Is de auto een gezinsauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kan hij gebruikt worden als boodschappenauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kun je de auto thuis snel opladen? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Prijs / Kwaliteit ⭐ ⭐ ⭐

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)

Wallbox Copper SB

949,- 699,- (577,69 excl BTW)