Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Tips & Tricks om je actieradius te verbeteren

Tips & Tricks om je actieradius te verbeteren

In voorgaande jaren was het nog best een hekel punt; de afstand waarmee met een elektrische auto op één accu gereden kan worden, oftewel de actieradius. De meeste auto’s kwamen niet zo ver, met als gevolg dat je je altijd van tevoren moest oriënteren op laadmogelijkheden onderweg. Dit is echter met de komst van vele nieuwe modellen EV’s sterk verbeterd en de afstand waarmee op een volle batterij gereden kan worden, is flink toegenomen. Echter leeg blijft leeg en dat moet je als rijder toch nog altijd incalculeren.

Nu is het aantal kilometers dat gereden kan worden niet alleen afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Er zijn ook andere factoren die de actieradius positief, maar ook negatief kunnen beïnvloeden. Zo speelt de rijstijl een rol, maar ook de buitentemperatuur en zelfs de hardheid van de banden. Door hiermee rekening te houden, kan de actieradius aanzienlijk toenemen en EVservice vertelt je hoe je dat doet.

 

Regeneratief remmen

Regeneratief remmen, betekent je accu opladen door te remmen. Hiervoor worden ook de termen recuperatief remmen en one pedal driving gebruikt. Het betekent dat je in je EV zoveel mogelijk

gebruik maakt van alleen je ‘stroom’pedaal. Door ‘de stroom’ los te laten, rem je af op de motor en vertraagt de auto. Bij de meeste elektrische voertuigen kan handmatig ingesteld worden hoe sterk er afgeremd wordt. Bij one pedal driving maak je gebruik van de hoogst instelbare stand, die daadwerkelijk vergelijkbaar is met echt remmen. De remlichten lichten dan ook direct op bij het loslaten van het pedaal. Inmiddels zijn er ook EV’s die intelligent kunnen remmen op basis van adaptive cruise control, navigatie en verkeersbordenherkenning.

Het bewust gebruik van airco en verwarming

Maak zo min mogelijk gebruik van de airco of de verwarming. Dit vraagt veel energie dat ten koste gaat van de actieradius. Schakel de airco niet in in de winter en de verwarming niet in de zomer. Maak gebruik van voorverwarming of koeling als de auto nog ingeplugd staat aan een lader. Hiermee onttrek je de energie niet tijdens het rijden en is de auto al op een aangename temperatuur als je vertrekt.

Optrekken

Een elektrische auto trekt over het algemeen wat sneller op – hij accelereert sneller dan een auto op fossiele brandstof – en dat is leuk, maar kost ook extra energie. Het advies is om rustig op te trekken en een defensieve rijstijl te hanteren. Dit zal de actieradius zeker ten goede komen.

Zomer – winter

Een accu in een elektrisch voertuig is gevoelig voor de omgevingstemperatuur, zeker voor kou en dit heeft flinke consequenties voor de actieradius. Zo rijdt de Volkswagen ID3 1st, de EVservice auto van de maand september in de zomer gemiddeld 390 km op een accu, maar in de winter ‘slechts’ 285 km. Dat scheelt toch een slok op een borrel. Het is dan ook slim om de auto voor vertrek aan de laadpaal voor te verwarmen en gebruik te maken van stuur en/of stoelverwarming in plaats van de verwarming een standje hoger te zetten. Het is namelijk met name dat laatste dat zorgt voor de enorme afname van de actieradius. 

Een goede optie om een accu op een constante temperatuur te houden, is een warmtepomp. Een aantal EV’s wordt standaard geleverd met, bij andere is het een optie. Een warmtepomp helpt om de batterij te ontzien. Het gebruikt warmte uit de buitenlucht en ook restwarmte uit de accu en kan zo het interieur van de auto verwarmen bij kou.

Rij rustig

Simpel gezegd: meer snelheid = minder kilometers. Als je met een elektrische auto langzamer rijdt kan het zomaar zijn dat je zelfs nog eerder op bestemming aankomt. Als je moet stoppen om bij te laden ben je namelijk meer tijd kwijt.

Bij een snelheid van 130km gebruik je significant meer energie dan bij 100km per uur. Reden hiervoor is de exponentieel toenemende luchtweerstand bij hogere snelheden. De 'beste' snelheid wat actieradius betreft ligt rond de 90km per uur.  

Controleer de bandenspanning regelmatig

Als banden een goede bandenspanning hebben (tussen de 2,5 en 2,7 bar) heeft dit een gunstig effect op zowel de wegligging als op de remkracht van de auto. Dit betekent een effectiever energiegebruik en een grotere actieradius.

Bonustips

Als je op pad gaat met je elektrische auto, zorg dan dat de auto niet te zwaar beladen is, laat overbodige spullen thuis, want iedere kilo telt, als het gaat om de actieradius. En als je er nog over nadenkt een elektrisch voertuig te kopen, schaf dan een gestroomlijnd model aan. Een goed gestroomlijnde auto verbruikt aanzienlijk minder energie dan een hoge rechthoekige variant.

Heb je vragen over de actieradius van jouw auto, over laadpalen of wil je informatie over elektrisch rijden in het algemeen? Neem contact op! Onze experts staan je graag te woord.

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Ratio Laadkabel Type 2 - Recht

164,- 147,60 (121,98 excl BTW)