Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
EV van de Maand: Volkswagen ID3

EV van de Maand: Volkswagen ID3

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en dat maakt het kopen van een geschikt model niet eenvoudiger. Bij EVservice zetten we maandelijks een van de (nieuwe) modellen in de schijnwerpers om je zo te helpen bij jouw keuze van een elektrische auto. In de maand september is de Volkswagen ID3 aan de beurt.

Deze maand (september 2020) komt hij in Europa op de markt en zoals het zich er naar laat aanzien dus ook in Nederland; de Volkswagen ID3. De intekening voor dit eerste, vanaf de basis ontworpen, elektrische model van Volkswagen, is al gestart in juni van dit jaar en mensen die dit hebben gedaan, mogen zich lid van de ‘First Movers Club’ noemen. 

Met de release van de ID3 hoopt Volkswagen als ooit zeer populair merk, alle schandalen betreffende ‘sjoemelsoftware’ achter zich te kunnen laten en de markt weer snel te heroveren. Het is de bedoeling dat de ID3 in drie varianten beschikbaar komt, de ID31st, de ID3+ en de ID3max. In maart 2021 komt naar alle waarschijnlijkheid nog een variant van de ID3 op de markt; de kleinere ID3 Pure. Dit wordt dan het instapmodel van de ID3 met een catalogusprijs van zo'n € 30.000,-, een accu van 45 kWh en een actieradius van 270 km.

De ID31st zal nu als instapmodel als eerste verkrijgbaar zijn. De buitenmaat van de auto heeft veel weg van een Polo, maar door de plaatsing van de accu’s in de vloer, lijkt de binnenruimte meer op die van een Passat Variant. Met die restrictie dat de kofferbakruimte 200L minder inhoud heeft dan de Passat (385L in plaats van 586L). Als directe concurrenten van de ID3 worden de E-Niro (KIA) en de E-Kona (Hyundai) genoemd. 

De motor van de ID3 is heel klein en achterin geplaatst, waardoor de auto dan ook achterwielaandrijving heeft. Dit heeft onder meer een kleinere draaicirkel en dus een grotere wendbaarheid als voordeel.

De feiten van de ID31st op een rijtje

Prijs: vanaf € 37.990,- 

Bijtelling: 8% (2020) 12% (2021)

Netto bijtelling: schijf 1 € 92,- -- schijf 2 € 122,-

Leaseprijs: vanaf € 489,- excl. btw p/m 

Accucapaciteit: 63.0 kWh

Opladen: type 2 (Mennekes) aansluiting

Laadvermogen: 11 kW (AC laden) – 100 kW (DC laden)

Laadtijd: bij 11 kW 6,15 uur -- bij 100 kW 30 min.

Laadsnelheid: 55 km/u op 11kW

Snellaadsnelheid: 470 km/u

Locatie snellaadpoort: rechterzijde, achter

Topsnelheid: 160 km p/u (begrensd)

Acceleratie 0 -100: 7,3 sec.

Totaal vermogen: 150 kW (204 pk)

Aandrijving: achteraandrijving

Model: Hatchback

Kofferbakinhoud: 385 L.

 

Praktische actieradius

  Winter Zomer
Stad 330km 500km
Snelweg 240km 310km
Gecombineerd 285km 390km

Temperatuur tot -10ºC gem. 23ºC

 

Nog wat details

Ga je rijden met de ID3 dan ontdek je meteen dat de auto start zodra je je voet op het rempedaal plaatst. Met een draaiknop, met twee standen (D en B), zet je de auto vervolgens in de versnelling. In de B-stand wordt extra vertragingsenergie gegenereerd waardoor het rempedaal minder gebruikt hoeft te worden. De auto is goed gestroomlijnd en daardoor heel stil, maar je kunt er niet echt heel hard mee rijden, de auto is begrensd bij een snelheid van 160 km/h. Rijd je dit regelmatig, dan is de actieradius overigens een flink stuk minder. Door de plaatsing van de accu’s in de vloer is de bodem wat verhoogd, waardoor mensen boven de 1m90 niet prettig op de achterbank zitten. Er is simpelweg te weinig ruimte voor hun hoofd.

Het instapmodel van de ID3 beschikt verder standaard over 18’ lichtmetalen velgen, adaptive cruise-control, een groot navigatiesysteem, DAB+ radio en parkeersensoren voor en achter. Wil je wachten op de ID3+ dan worden de velgen 19’, is de auto uitgerust met een achteruitrijcamera en voorzien van Matrix-led koplampen. De luxe max versie staat nog iets hoger op de wielen met 20’ en heeft een panoramadak en ergonomisch verstelbare stoelen. De prijs van de laatste is dan ook wel navenant: €49.490,-

Tot nu toe heeft Volkswagen helaas flink wat problemen met de software in de ID3. Tot voor kort kochten zij hun software extern in, maar in navolging van Tesla hebben ze de ontwikkeling ervan in eigen hand genomen. In 2019 hebben ze speciaal hiervoor het bedrijf Car.Software.Org opgericht. In de nu ontwikkelde software zitten nog een aantal kinderziektes, waardoor Volkswagen besloten heeft de ID31st zonder een aantal features op de markt te brengen, ze worden waarschijnlijk in een later stadium alsnog geüpdatet. Op zich is één daarvan, de augmented reality wel te missen, maar een slechte communicatie met een smartphone is wel degelijk een stevig minpunt. 

 

De Volkswagen ID31st krijgt van ons vier sterren ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

Het uiterlijk van de auto: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 

De actieradius voor normaal woon-werk verkeer: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Is de auto geschikt voor vakantie naar het buitenland? ⭐⭐⭐⭐

Is de auto een gezinsauto? ⭐ ⭐ ⭐⭐

Kan hij gebruikt worden als boodschappenauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Kun je de auto thuis snel opladen? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Prijs / Kwaliteit ⭐ ⭐ ⭐ ⭐