Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Kan ik mijn elektrische auto opladen via zonnepanelen?

Kan ik mijn elektrische auto opladen via zonnepanelen?

Ben je in het bezit van zonnepanelen en rijd je elektrisch, dan kun je je auto in verhouding zeer goedkoop laden. Met een beetje geluk kun je hiermee al gauw zo’n € 1300,- aan energiekosten op jaarbasis besparen. Daarnaast draag je optimaal bij aan de verbetering van het klimaat door op deze manier volledig duurzaam te rijden.

Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 1 kWh per 7 kilometer. Dit komt neer op zo’n 15 kWh per 100 kilometer. Gemiddeld kost de stroom van het energienet op dit moment (2021) € 0,23 per kWh wat uitkomt op € 0,033 per kilometer. Dit is al aanzienlijk goedkoper dan de kosten per kilometer voor een brandstofauto die ongeveer € 0,12 bedragen (uitgaande van een brandstofprijs van € 1,62). Rijd je gemiddeld 15.000 kilometer per jaar dan kost dit ongeveer 2250 kWh aan stroom, oftewel zo’n € 520,- Die 15.000 kilometer kosten met een brandstofauto € 1800,-

Heb je zonnepanelen op het dak om stroom voor in huis op te wekken, dan kun je hier dus ook je auto mee laden. En, omdat je dan flink minder kosten aan stroom kwijt bent, verdien je de investering in de zonnepanelen meteen ook sneller terug. Natuurlijk is de hoeveelheid stroom die via zonnepanelen geleverd wordt, variabel en afhankelijk van meerdere factoren. Zo schijnt de zon niet dagelijks, is het rendement van zonnepanelen afhankelijk van het aantal en de ligging van de panelen op een schuin of plat dak en wordt de stroom in de meeste gevallen ook gebruikt voor huishoudelijke apparaten en het licht in huis.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wil je volledig elektrisch rijden, met alleen stroom geleverd door zonnepanelen, dan zijn hier zestien panelen van 230 Wp (Wattpiek, de eenheid van de opbrengst van zonnepanelen) voor nodig. Met tien panelen wek je op jaarbasis ongeveer 2000 kWh op en achttien panelen leveren zoveel stroom dat je met je EV 20.000 km kunt rijden. Rijd je een Plug-in hybride dan volstaan zes panelen. Echter de meeste elektrische rijders met zonnepanelen zullen de opgewekte stroom in combinatie gebruiken en hiervoor zoveel zonnepanelen kopen als dat er op een dak passen.

Welke laadpaal heb ik nodig?

ErAllereerst is het belangrijk om te weten dat ieder laadstation gebruikmaakt van zonnestroom als deze beschikbaar is. Er zijn echter verschillende laders op de markt waarmee je ervoor kunt kiezen om, al dan niet tijdelijk, alléén op zonnestroom te laden. Hierdoor kun je er dus voor kiezen om geen netstroom te gebruiken, en laadt je jouw auto alleen op met je zelf opgewekte zonnestroom.

Wij hebben twee laadpalen in ons assortiment die bovenstaande functionaliteit ondersteunen: Zappi en de Ratio Solar Box.

De Ratio Solar box kun je het beste omschrijven als plug & charge simpel (maar wel slim) laden. De Zappi heeft wat meer functionaliteiten als een APP, lader vergrendelen met een pincode en uitgebreide laad statistieken.

Kan ik mijn auto sneller laden met zonnepanelen?

Ja, beide laadstations zijn ook uitgerust met de optie die PV boost wordt genoemd. Hierbij wordt de stroom van de zonnepanelen gebruikt om de oplader een ‘extra duwtje’ te geven. Kort door de bocht betekent dit dat zowel de stroom van het net als zonnestroom tegelijkertijd worden gebruikt, wat supersnel laden garandeert. Er bestaat wel een risico dat als de zonnestroom even wegvalt, door bijvoorbeeld een wolkje voor de zon, er een overbelasting van het huisnet optreedt waardoor stoppen kunnen doorslaan. De laadstations zijn dan ook uitgerust met een sensor (load balancing) om hierop direct te kunnen anticiperen en de ‘boost’ tijdelijk te stoppen.

Wat is vehicle-to-grid?

We weten inmiddels dat de zon zich niet altijd laat zien, maar ook dat zij regelmatig zo fel is dat er door de zonnepanelen een teveel aan stroom geleverd wordt, waar niet veel anders mee gedaan kan worden dan dit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit levert echter niet veel op; de vergoeding voor teruggeleverde stroom staat niet in verhouding tot de prijs die ervoor betaald moet worden en als in 2023 de salderingsregeling komt te vervallen, zal dit waarschijnlijk alleen nog maar minder worden. Het zou goed zijn als de energie tijdelijk opgeslagen zou kunnen worden voor later gebruik.

Op dit moment zijn er al mogelijkheden om de batterij van de elektrische auto hiervoor in te zetten. Dit wordt Vehicle-to-Grid (V2G) en ook wel bi-directioneel laden genoemd. Met V2G kunnen piekmomenten in het elektriciteitsnet voorkomen worden, maar anno nu is nog niet helemaal duidelijk in hoeverre de accu van een EV hiervan te lijden heeft. Er is hiernaar wel onderzoek gedaan maar de uitkomsten hiervan zijn niet eenduidig. Er zijn op dit moment nog geen auto’s / laadpalen op de markt die V2G ondersteunen. Naar verwachting kan de ontwikkeling hiervan nog jaren duren.

Kan ik zonnepanelen en de laadpaal als zakelijke investering doen?

In een aantal gevallen zijn bij een elektrische auto van de zaak, zonnepanelen op een privéwoning fiscaal aantrekkelijk. Deze kunnen namelijk als een zakelijke investering worden aangemerkt. Dit kan als meer dan 10% van de opbrengst van de zonnepanelen zakelijk wordt gebruikt en het laden van de elektrische auto telt hierin mee. De kosten mogen afgeschreven worden van de fiscale winst en er kan een beroep gedaan worden op de MIA – de milieu-investeringsaftrek. Dit geldt overigens ook voor de aanschaf van een laadstation. Dit kan misschien een extra stimulans zijn om een duurzame bijdrage te leveren aan een beter milieu en aan een schonere toekomst.

Mocht je hulp nodig hebben bij de keuze van een laadpaal i.c.m. zonnepanelen? Neem dan contact op! Je kunt ook een vrijblijvende offerte inclusief installatie aanvragen.

Gerelateerde producten

Ratio Solar Box

799,- (660,33 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- 791,10 (653,80 excl BTW)

Ratio IO6 laadpaal

824,- 741,60 (612,89 excl BTW)

Wallbox Pulsar Max

795,- (657,02 excl BTW)