Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
EV van de maand: Dacia Spring

EV van de maand: Dacia Spring

De Dacia Spring Electric wordt met een vanafprijs van € 17.890,- met afstand de goedkoopste elektrische auto op de Nederlandse markt. Hiermee komt het elektrisch rijden ook binnen het bereik van de gewone particulier, maar wat rijd je dan precies voor dat geld? We zochten het voor je uit in onze rubriek ‘EV van de maand’.

Met de aankondiging alweer enkele maanden geleden van Dacia dat het met de komst van hun volledig elektrische model Spring voortaan mogelijk wordt voor gewone mensen om elektrisch te rijden, werd direct de interesse van velen gewekt. Elektrische auto’s zijn anno 2021 nog steeds flink aan de prijs en met een basisprijs van nog geen € 18.000,- komt er dan eindelijk een betaalbare auto beschikbaar. Een goede zet van Dacia?

De Dacia Spring zal in het najaar van 2021 in drie verschillende uitvoeringen op onze wegen zichtbaar worden. Een Spring Electric Comfort, een Spring Electric Comfort Business en een Spring Electric Comfort plus. Alle drie de modellen zijn wat betreft carrosserie gelijk; een compacte SUV uitvoering van 3,73 meter, met een halfhoge instap en 14-inch wielen.

De auto valt dan ook in het A-segment. De standaarduitrusting bestaat uit een hard plastic interieur met vier zitplaatsen, 6 airbags, een handmatige airco, elektrisch bedienbare ramen en spiegels en ledverlichting. De onderlinge verschillen tussen de auto’s zitten alleen in extra’s wat betreft accessoires. Zo heeft de Comfort businessuitvoering, die met € 17.990,- slechts € 100,- duurder is dan het instapmodel, parkeersensoren achter en vloermatten en koop je de Comfort Plus voor € 1000,- meer. Deze Plus beschikt dan wel over een 7-inch multimediasysteem, een achteruitrijdcamera en hippe oranje striping het ‘Orange Pack’ genoemd op het dashboard en op de carrosserie, waaronder de spiegels.

Al met al is onze conclusie dat een Dacia Spring een prima stadsauto kan zijn, die met name geschikt is voor boodschappen passend in de kofferbakinhoud van 300 liter.

Dacia Spring Actieradius en Opladen

De luchtgekoelde batterij is in alle uitvoeringen van de Dacia Spring Electric maar klein; 26,8 kWh. Hierdoor is de actieradius ook niet erg groot. Met een beetje geluk haal je 150 km op de snelweg, maar dan moet het wel lekker weer zijn en moet je niet harder willen rijden dan 100 km/u. Het volledig opladen van de auto duurt ongeveer 5 tot 8 uur, dit is afhankelijk van het laadvermogen van de laadpaal. Opzich is dat prima aangezien je de auto binnen één nacht volledig kan opladen.

De auto kan alleen 1-fase laden, en heeft niet standaard een DC ofwel snellader. Wil je wel sneller kunnen laden via DC, dan moet je als extra optie de DC-laadmogelijkheid kiezen voor € 495,- en deze optie vind je alleen bij de Comfort Plus. De Dacia Spring is dus minder geschikt voor op vakantie of als je veel KM’ers in eigen land wilt maken.

Technische specificaties Dacia Spring

Prijs: vanaf € 17.890,- 
Bijtelling: 12% 
Netto bijtelling: schijf 1 € 63,- -- schijf 2 € 84,-
Leaseprijs: vanaf € 200,- excl. btw p/m 
Accucapaciteit: 26,8 kWh
Opladen: type 2 (Mennekes) aansluiting
Laadvermogen: 6,6 kW (AC laden) – 30 kW (DC laden)
Laadtijd: bij 6,6 kW 5 uur -- bij 30 kW 59 min.
Laadsnelheid: 36 km/u op 6,6 kW
Snellaadsnelheid: 120 km/u (optie CP)
Locatie snellaadpoort: voorzijde -midden
Topsnelheid: 125 km p/u 
Acceleratie 0 - 100: 15 sec.
Totaal vermogen: 33 kW (45 pk)
Aandrijving: vooraandrijving 
Model: Hatchback – A-stadsauto 
Kofferbakinhoud: 300 L.

Praktische actieradius

  Winter Zomer
Stad 170 km 265 km
Snelweg 115 km 150 km
Gecombineerd 140 km 195 km

 

Onze beoordeling

De actieradius voor normaal woon-werk verkeer: ⭐ ⭐ ⭐ 

Is de auto geschikt voor vakantie naar het buitenland? ⭐

Is de auto een gezinsauto? ⭐ ⭐ ⭐ 

Kan hij gebruikt worden als boodschappenauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Kun je de auto thuis snel opladen? ⭐ ⭐ 

Prijs / Kwaliteit ⭐ ⭐ ⭐ 

Hoewel de Dacia Spring niet uitblinkt qua performance is dit wel een doorbraak wat betreft de prijs voor een elektrische auto. De meerderheid van de Nederlanders zal prima uit de voeten kunnen met de actieradius en ook de tijd om de auto volledig te laden is goed.