Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Het prijsplafond en elektrisch rijden

Het prijsplafond en elektrisch rijden

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers (tijdelijk) een prijsplafond voor energie (gas en elektriciteit). Concreet betekent dit dat het maximumtarief voor elektriciteit vastgesteld is op € 0,40 per kWh, tot een maximum van 2900 kWh. Onder kleinverbruikers verstaat de overheid zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Wat betekent dit prijsplafond precies als je in een elektrisch voertuig rijdt en hoeveel elektriciteit gebruikt een gemiddeld huishouden eigenlijk? We vertellen het je hier.

EV database, de onafhankelijke website met gegevens over elektrisch rijden, geeft aan dat de gemiddelde accucapaciteit van de elektrische auto’s die nu op de markt zijn, 66,4 kWh bedraagt. Zou je de 2900 kWh die in het prijsplafond valt, alleen gebruiken voor het opladen van een EV, dan kun je dit op jaarbasis zo’n 43 keer doen. Dit houdt in dat je een elektrische auto minder dan een keer per week kunt laden.

Volgens Milieucentraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over milieu en duurzaamheid, die in 1998 is ingesteld door het toenmalig ministerie van VROM, was het gemiddelde elektriciteitsgebruik van Nederlandse huishoudens in 2022 2479 kWh.

Zet je deze gegevens naast elkaar dan zit je met de combinatie van het gebruik van apparaten in huis en het laden van je elektrische voertuig al snel boven het prijsplafond en betaal je voor alle afgenomen kWh boven de 2900 de prijs van de eigen energieleverancier. Heb je zonnepanelen dan wordt het gemakkelijker om binnen het maximale verbruik van het prijsplafond te blijven. Tenminste als je consequent je auto alleen laadt als de zon schijnt en je panelen dus stroom opwekken. Daarnaast moet je hiervoor minimaal acht panelen tot beschikking hebben.

Wat kost een EV in 2023 dan per kilometer aan stroom?

Rijd je een zuinige elektrische auto dan verbruik je ongeveer 0,16 kWh per kilometer. Is je EV minder zuinig dan wordt dit al snel zo’n 0,20 kWh per kilometer. De kosten komen dan neer op respectievelijk € 6,40 per 100 kilometer en € 8,- per 100 kilometer. Hierbij moet je wel rekening houden met je rijgedrag en met de buitentemperatuur. Het rijden in zomer of winter maakt een groot verschil.

Voor energieverbruik geldt, net als voor een heleboel andere zaken, hoe minder je gebruikt, hoe minder het kost. Gelukkig kun je ook besparen op elektrisch rijden, waardoor je minder vaak je accu hoeft te laden. We geven je hier een aantal tips die hierbij kunnen helpen.

  • Laadt, als je gebruik kunt maken van zonnestroom, op als de zon schijnt.
  • Let tijdens het rijden goed op de snelheid waarmee je rijdt: het stroomverbruik van de accu gaat omhoog, met de snelheid waarmee je rijdt. Rijdt je wat langzamer, dan gaat je verbruik dus wat omlaag.
  • Zorg voor de juiste bandenspanning: een goede bandenspanning zorgt voor minder weerstand en dus voor een lager verbruik.
  • Probeer zoveel mogelijk met een constante snelheid te rijden. Zet waar mogelijk de cruisecontrol aan.
  • Zet de verwarming van de auto een graadje lager. Ook het gebruik van een verwarming, of airconditioning kost energie.

Heb je vragen over het laden van je elektrische auto, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

(Afbeelding: Pexels, @Dom J

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- 791,10 (653,80 excl BTW)

Alfen S-Line - Vaste Laadkabel

1015,- (838,84 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Zaptec Go

798,- (659,50 excl BTW)