Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je EV te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je EV te laden?

Als je elektrisch rijdt en je kunt thuis laden, dan ben je verreweg het goedkoopst uit als je in het bezit bent van een aantal zonnepanelen. Heb je deze niet, dan is een investering hierin wellicht wel een goede optie, zeker in deze tijden van hoge energieprijzen verdien je deze investering namelijk binnen afzienbare tijd terug. Zeker als je de geleverde zonnestroom ook gebruikt voor de verdere stroomvoorziening in je huis. Maar hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor het laden van een elektrische auto? We rekenen het hier voor je voor.
Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor het laden van een elektrisch voertuig, hangt af van een aantal factoren. Zo is het type auto dat je rijdt belangrijk, maar ook het soort zonnepaneel en de plaatsing van de panelen ten opzichte van de zon. Wil je uitrekenen hoeveel stroom de panelen moeten opwekken om op jaarbasis je elektrische auto te kunnen laden, hanteer dan de volgende formule:

Het verbruik per kilometer is te vergelijken met een auto op fossiele brandstof, waarbij de hoeveelheid liters per honderd gereden kilometers wordt gebruikt. Bij een EV is dit het aantal kWh (kilowattuur) dat nodig is om die honderd kilometer te rijden. Omdat de eenheid kWh in de volksmond voor verbruik per kilometer nog niet echt ingeburgerd is, wordt in veel overzichten ook nog het equivalent benzinegebruik gehanteerd. Zo kun je zien wat je elektrische auto zou verbruiken aan energie als het op benzine zou rijden.