Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je EV te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je EV te laden?

Als je elektrisch rijdt en je kunt thuis laden, dan ben je verreweg het goedkoopst uit als je in het bezit bent van een aantal zonnepanelen. Heb je deze niet, dan is een investering hierin wellicht wel een goede optie, zeker in deze tijden van hoge energieprijzen verdien je deze investering namelijk binnen afzienbare tijd terug. Zeker als je de geleverde zonnestroom ook gebruikt voor de verdere stroomvoorziening in je huis. Maar hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor het laden van een elektrische auto? We rekenen het hier voor je voor.
Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor het laden van een elektrisch voertuig, hangt af van een aantal factoren. Zo is het type auto dat je rijdt belangrijk, maar ook het soort zonnepaneel en de plaatsing van de panelen ten opzichte van de zon. Wil je uitrekenen hoeveel stroom de panelen moeten opwekken om op jaarbasis je elektrische auto te kunnen laden, hanteer dan de volgende formule:

Het verbruik per kilometer is te vergelijken met een auto op fossiele brandstof, waarbij de hoeveelheid liters per honderd gereden kilometers wordt gebruikt. Bij een EV is dit het aantal kWh (kilowattuur) dat nodig is om die honderd kilometer te rijden. Omdat de eenheid kWh in de volksmond voor verbruik per kilometer nog niet echt ingeburgerd is, wordt in veel overzichten ook nog het equivalent benzinegebruik gehanteerd. Zo kun je zien wat je elektrische auto zou verbruiken aan energie als het op benzine zou rijden.

Om nu uit te rekenen hoeveel kWh per 100 km nodig is, is het belangrijk om de actieradius van je auto te weten. Met andere woorden hoever je auto rijdt op een accu alvorens deze leeg is. Omdat de actieradius afhangt van de weesomstandigheden – in de winter rijd je een stuk minder ver dan in de zomer – kun je deze het beste opzoeken in de tabellen van EV-database.org. Op deze website vind je alle objectieve statistieken van iedere elektrische auto.

Als voorbeeld pakken wij hier de KIA-Niro EV. Deze heeft een jaarlijks gemiddelde actieradius van zo’n 380 km en een accucapaciteit van 68 kWh. Hiermee verbruikt deze KIA 18 kWh per 100 km. (68 / 380). Ter vergelijk met benzine komen we uit op: 18 / 100 / 8,9 = 1 op 50. (Een liter benzine bevat gemiddeld ongeveer 8,9 kWh.)
 

Even terug naar het aantal zonnepanelen dat nodig is om in de energiebehoefte van je elektrische auto te voorzien. We nemen opnieuw de KIA Niro EV als voorbeeld. We hadden uitgerekend dat deze EV ongeveer 18 kWh per 100 km verbruikt. Rijd je gemiddeld 15.000 km per jaar dan heb je ongeveer 2400 kWh nodig om je auto te laden.


Je zonnepanelen zullen in ieder geval dit vermogen moeten opbrengen en het liefst natuurlijk nog iets meer, zodat ook de andere elektrische apparaten gebruik kunnen maken van zonnestroom. Een optimaal geplaatst zonnepaneel levert in Nederland gemiddeld 300 kW per jaar aan zonnestroom. Dit betekent dat er in ieder geval acht panelen nodig zijn, voor gebruik voor de elektrische auto.

Helaas is het tot nu nog niet echt mogelijk om opgewekte zonnestroom op te slaan voor eigen gebruik. De te veel geleverde energie wordt dan ook teruggegeven aan het stroomnet. Het is dan ook altijd slim om de auto direct aan de stekker te leggen als de zon schijnt.


Ook is het verstandig om als laadstation voor een slimme laadpaal te kiezen, voorzien van load balancing. Zo is een optimale stroomverdeling gegarandeerd en zullen de stoppen niet doorslaan bij een eventuele overbelasting als er meerdere apparaten tegelijkertijd om energie vragen. En schijnt de zon even niet, maar moet er toch geladen worden, dan regelt de slimme laadpaal dat er stroom rechtstreeks vanuit het net geleverd wordt.

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)