Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Het aanmelden van zonnepanelen bij de netwerkbeheerder

Het aanmelden van zonnepanelen bij de netwerkbeheerder

Je ziet ze steeds vaker, want steeds meer mensen ontdekken de voordelen van zonnepanelen als vorm van een duurzame maar ook goedkopere manier van energieopwekking. Een zonnepaneel, meestal geplaatst op het dak, bestaat uit zonnecellen die bijna altijd gemaakt zijn van silicium. Silicium is een materiaal dat stroom geleidt als er licht op valt. Als er zon op een zonnecel schijnt, ontstaat er elektrische stroom tussen de positief geladen bovenkant en de negatief geladen onderkant van de cel. Hiermee wordt gelijkstroom opgewekt die via een omvormer omgezet wordt naar wisselstroom, de stroomsoort die bij ons uit het stopcontact komt, waarna het afgegeven wordt aan het elektriciteitsnet.

Salderen

Zonnepanelen produceren dus stroom als er zonlicht op schijnt. Dit gebeurt vaak op momenten dat je er zelf geen gebruik van maakt. Omdat je de stroom niet eenvoudig thuis op kunt slaan als buffer vanwege de nog erg dure batterijen die hiervoor nodig zijn, wordt de dan opgewekte stroom teruggegeven aan het elektriciteitsnet dat de stroom ergens anders inzet voor gebruik. 

Deze energieteruggave wordt door het energiebedrijf verrekend met datgene dat jij zelf aan stroom moet betalen. Dit wordt salderen genoemd en op dit moment is de prijs voor zowel afgifte als afname van stoom gelijk (ongeveer € 0,23 per kWh). 

Dit bedrag zal echter in de toekomst waarschijnlijk niet zo blijven. Het kabinet heeft plannen om de salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen, waarna in 2031 een vaste prijs voor teruglevering zal worden betaald, naar alle waarschijnlijkheid een bedrag van ongeveer € 0,06 per kWh. Ook nu (2020) zit er aan het salderen al een maximum. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan dat je afneemt, dan krijg je over dit ‘overschot’ al een flink lagere prijs betaald (tussen de € 0,06 en € 0,12 per kWh). Het is dan ook uit financieel oogpunt niet verstandig om meer zonnepanelen te plaatsen dan dat je redelijkerwijs nodig hebt voor je eigen stroomvoorziening. Deze investering ga je namelijk niet gemakkelijk terugverdienen.

Om te weten hoeveel stroom je nu precies aan het elektriciteitsnet teruglevert, zodat je hiervoor gesaldeerd wordt, heb je wel een meter nodig die dit precies kan meten; een slimme meter. Vanaf 2023 ben je ook wettelijk verplicht om zo’n slimme meter in huis te hebben. Heb je nog een ouderwetse meter waarvan de meterstand achteruit loopt als je teruggeeft, een zogenoemde Ferrarismeter, dan moet deze voor 2023 vervangen zijn.

Het aanmelden van zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat plaatsen, moet je dit altijd bij je netwerkbeheerder melden. Wie dat is, kun je vinden op energieleveren.nl. De netwerkbeheerder kan ervoor zorgen dat, als dat nodig mocht zijn, de juiste meter in de meterkast geplaatst wordt. Na montage van de panelen registreer je je nogmaals, nu op de website van energieleveren.nl zelf. Met deze registratie kom je in aanmerking voor de al eerder genoemde saldering van de teruggeleverde stroom. 

Daarnaast wordt vanaf dan de door jou afgegeven stroom meegenomen in het proces van het stabiel houden van het totale energienetwerk. Dat werkt als volgt: energiebedrijven maken op basis van het te verwachten gebruik en de weersverwachting, iedere dag opnieuw een prognose van de hoeveelheid energie die gebruikt gaat worden. Op het moment dat die hoeveelheid benodigde energie afwijkt, wordt de prognose gecorrigeerd of door energie bij te leveren of door het overschot op te slaan in noodaccu’s. Bij een tekort moeten op dit moment nog gascentrales extra energie leveren. Hoe meer huishoudens terugleveren aan het net, hoe stabieler de energielevering in de toekomst zal zijn. 

Als laatste meld je je zonnepanelen ook bij je eigen energieleverancier. Let op: als je op jaarbasis ongeveer evenveel stroom opwekt als dat je verbruikt, zullen je stroomkosten na saldering vrijwel op € 0,- uitkomen. Daarmee worden de vaste kosten, zoals vastrecht kosten belangrijk. Ben dan ook kritisch bij welke energieleverancier je je stroom inkoopt, deze vaste kosten lopen namelijk nogal uiteen. De precieze kosten die energieleveranciers berekenen kun je checken op energiewijzer.nl.

 

 

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- 791,10 (653,80 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Ratio IO7

3869,- 3599,- (2974,38 excl BTW)

Wallbox Copper SB

949,- 699,- (577,69 excl BTW)