Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
EV van de maand: Seres 3

EV van de maand: Seres 3

Duurzaam autorijden voor iedereen bereikbaar maken, dat is de belofte van het Amerikaanse automerk SERES, dat begin dit jaar zijn allereerste model SERES 3 op de Nederlandse markt geïntroduceerd heeft. Normaliter besteden we in deze blog aandacht aan een specifiek model elektrische auto, maar deze maand doen we het een beetje anders; we nemen het hele, in ons land nog vrijwel onbekende, automerk SERES onder de loep. De specificaties aan het eind gaan alleen over de SERES 3, het enige model dat de komende maanden op onze wegen te zien zal zijn.

Amerikaans maar toch Chinees

SERES, een Amerikaans automerk dus, is afkomstig, net als Tesla overigens, uit Silicon Valley, California. Het merk is alleen niet zo Amerikaans als dat het lijkt want de SERES wordt volledig gefinancierd door het Chinese moederbedrijf Chongqing Sakon Industry, die het merk in 2016 oprichtte. De ontwikkeling van de SERES heeft veel weg van de ontwikkeling van Tesla. Zo stond Martin Eberhard – van 2003 tot 2008, nog voor Elon Musk CEO van Tesla - ook aan de wieg van SERES. Hij richtte in 2009 INEVIT op, een bedrijf in elektrische aandrijflijnen voor de autoproductie, dat in 2017 gekocht werd door Chongqing voor de bouw van de SERES modellen. Martin Eberhard bleef na de verkoop nog werkzaam op de ontwikkelafdeling. Inmiddels zijn er op zeven locaties in de wereld vestigingen van SERES te vinden; in Amerika, maar ook in China en in Tokio, Japan.

Het ∑ teken

SERES komt in 2021 met drie verschillende modellen op de markt, de 3, de 5 en de 7. Qua uiterlijk lijken de 3 en de 5 wel broertjes, het zijn dan ook beide SUV’s, maar de 7 wijkt duidelijk af, met een sportieve look die meer weg heeft van een Tesla model 3. Alle drie de modellen hebben wel een herkenbare neus, die het visitekaartje van SERES moet worden. Was bij brandstofauto’s een grille vaak het herkenbare aspect van een merk, bij SERES als elektrische auto waar een grille geen functie heeft, is dit de lichtvorm geworden. Deze is geïnspireerd op het Griekse sigma ∑ teken dat som betekent. Dit staat, naar eigen zeggen symbool voor datgene dat SERES vertegenwoordigt: een optelsom van technologie en design. 

In de range van SERES modellen, maken we in Nederland dus eerst kennis met de SERES 3. Een model dat de competitie aan wil gaan met het Tesla model Y, de KIA e-Nero en de Hyundai Kona Electric. Nederland wordt hiermee het eerste land in Europa waar SERES probeert voet aan de grond te krijgen. De verkoop loopt via negen Nederlandse autobedrijven, die ieder ook andere merken voeren en de importeur is Green Mobility Group Europe bv. Als alles volgens schema verloopt, verschijnen in de zomer van 2021 de SERES 5 en in het najaar van 2021 de SERES 7 ook op de Nederlandse markt.

Inmiddels zijn er diverse rij-impressies terug te vinden van de SERES 3. De auto komt hierin als een goede middenmoter naar voren; het rijden met een SERES 3 springt er niet echt uit, maar is ook beslist niet vervelend. Op een dingetje na. Net als bij de andere Chinese merken, die we al eerder de revue lieten passeren, zoals de MG en de Aiways, stikt het in de auto van de waarschuwingssignalen, die te pas en te onpas wijzen op potentieel gevaarlijke wegsituaties. De meeste van deze toch wel irritante piepjes zijn helaas niet uit te zetten. Nog een saillant detail. De auto vermeldt regelmatig dat men niet mag roken, maar beschikt wel over een ouderwetse aansteker.

De feiten van de SERES 3 op een rijtje

Prijs: vanaf € 37.995,- 

Bijtelling: 12% 

Netto bijtelling: schijf 1 € 137,- -- schijf 2 € 183,-

Leaseprijs: vanaf € 450,- excl. btw p/m 

Accucapaciteit: 52.0 kWh

Opladen: type 2 (Mennekes) aansluiting

Laadvermogen: 6,6 kW (AC laden) – 100 kW (DC laden)

Laadtijd: bij 6,6 kW 9,30 uur -- bij 100 kW 38 min.

Laadsnelheid: 29 km/u op 6,6 kW

Snellaadsnelheid: 290 km/u

Locatie snellaadpoort: Rechterzijde, achter

Topsnelheid: 155 km p/u (begrensd)

Acceleratie 0 -100: 8,9 sec.

Totaal vermogen: 120 kW (163 pk)

Aandrijving: Vooraandrijving

Model: SUV 

Kofferbakinhoud: 526 L.

 

Praktische actieradius

  Winter Zomer
Stad  275 km  405 km
Snelweg  190 km  240 km
Gecombineerd  230 km  305 km

Temperatuur tot -10ºC gem. 23ºC

Eindoordeel

Het uiterlijk van de auto: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 

De actieradius voor normaal woon-werk verkeer: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Is de auto geschikt voor vakantie naar het buitenland? ⭐⭐ ⭐⭐

Is de auto een gezinsauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Kan hij gebruikt worden als boodschappenauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Kun je de auto thuis snel opladen? ⭐ ⭐ 

Prijs / Kwaliteit ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

 

De SERES 3 krijgt van ons vier sterren ⭐ ⭐ ⭐ ⭐