Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
De APK voor elektrische auto’s

De APK voor elektrische auto’s

Alle auto’s die op Nederlands kenteken staan, moeten periodiek gekeurd worden: de apk-keuring. De apk, wat staat voor algemene periodieke keuring, is in heel Europa wettelijk verplicht en zowel bedoeld ter bevordering van de verkeersveiligheid als ter bescherming van het milieu door controle op onder meer de hoeveelheid schadelijke stoffen, zoals de CO2-uitstoot.

Rijd je in een benzine auto dan is je auto vier jaar nadat deze op kenteken is gezet (ook wel de datum van eerste toelating genoemd) aan de beurt voor een eerste apk-keuring. Heb je een diesel of een auto op LPG dan moet de auto al na drie jaar voor het eerst gekeurd worden. Maar hoe zit dat met een volledig elektrische auto of met een hybride of Plug-in hybride voertuig?

De apk-termijn voor een elektrische auto

Voor alle bovenstaande versies van elektrische voertuigen geldt dezelfde apk-termijn als voor benzine auto’s. Dit betekent dat de eerste apk-keuring plaatsvindt na vier jaar rijden. Daarna moet een EV om de twee jaar gekeurd worden en is de auto acht jaar of ouder, dan is keuren een jaarlijks terugkerende plicht.

De auto moet altijd voor de vervaldatum apk gekeurd zijn. Doe je dit niet dan mag je officieel niet met je voertuig op de openbare weg. Je krijgt na twee maanden automatisch een boete van € 130,- als de apk verlopen is en niet afgemeld wordt. Ook vergoedt je verzekeringsmaatschappij in de meeste gevallen geen schade bij een ongeval. Je kunt de apk vanaf twee maanden voor de vervaldatum laten uitvoeren. De vervaldatum van jouw auto vind je hier.

Waar kijkt men naar tijdens een apk?

Net als bij brandstofauto’s wordt tijdens een apk-keuring gekeken naar onder andere de banden, de verlichting, de kilometerstand, de schokdempers en de remmen. Daarnaast is de controle expliciet gericht op de elektrische aandrijflijn en de onderdelen hiervan. De apk-keuring mag overigens alleen worden uitgevoerd door een door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) erkende keurmeester werkzaam in een RDW-erkend garagebedrijf.

Let op: een apk-keuring is beslist geen onderhoudsbeurt en naast de periodieke keuring heeft ook een elektrische auto regelmatig onderhoud nodig. Ook al heeft een EV veel minder bewegende delen, er zijn nog altijd een aantal slijtagegevoelige onderdelen in de auto te vinden. Denk bijvoorbeeld maar aan remmen, ruitenwissers en met name de banden. Vooral deze laatste slijten door het hoge motorkoppel en het zwaardere gewicht van de auto, sneller dan bij een auto op fossiele brandstof. Ook is het belangrijk de remvloeistof en het interieurfilter regelmatig te laten vervangen. Het wordt aangeraden iedere 30.000 kilometer minimaal een kleine onderhoudsbeurt af te spreken.

Wat zijn de kosten van een apk-keuring voor een elektrische auto?

Ondanks dat er bij een elektrische auto deels naar andere zaken wordt gekeken dan bij brandstofauto’s, is de prijs van een apk-keuring gelijk. Deze kan echter wel per garage verschillend zijn omdat er geen vaste prijzen voor zijn vastgelegd. Over het algemeen variëren de prijzen tussen de € 20,- en de € 65,- voor een apk-keuring. Laat je de keuring uitvoeren bij het RDW zelf, dan ben je € 63,- kwijt.

Afbeelding: Tesla.com

Gerelateerde producten

Laadkabel Tas Zwart

15,- (12,40 excl BTW)

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Wallbox Pulsar Max

795,- (657,02 excl BTW)