Zoek

Morgen voor 16:00 besteldzaterdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
EV opladen met het nieuwe capaciteitstarief in België

EV opladen met het nieuwe capaciteitstarief in België

Op 1 juli van dit jaar (2022) treedt, na een flinke tijd te zijn uitgesteld naar alle waarschijnlijkheid, in België het capaciteitstarief in werking. Wat betekent dit nieuwe tarief voor het transport van elektriciteit precies voor elektrisch laden in België?

Tot 1 juli 2022 worden in België distributienettarieven afgerekend op basis van de afgenomen stroom; hoe meer iemand verbruikt, hoe meer iemand betaalt. Daarna wordt overgestapt op een berekening die gebaseerd is op basis van een gemiddelde maandpiek. Met een maandpiek wordt per maand het kwartier met het hoogst verbruikte vermogen bedoeld. Voor degenen die op bepaalde momenten veel stroom tegelijkertijd afnemen, door bijvoorbeeld meerdere apparaten in te schakelen, zal door dit capaciteitstarief de rekening voor het transport van elektriciteit (veel) hoger uitvallen dan van iemand die altijd zijn of haar verbruik spreidt. Dit geldt overigens alleen voor mensen die in het bezit zijn van een digitale meter. Bij een analoge meter kan de piekbelasting niet gemeten worden en gaat men uit van een standaard verbruikt van 2,5 kW. Spreiding van het verbruik maakt bij een analoge meter geen verschil.

Het is natuurlijk prettig om, als je een elektrische auto rijdt, je deze in een redelijk tempo kunt laden en dit geldt ook voor de thuissituatie. Heb je een éénfase-aansluiting in de meterkast, dan gaat laden niet sneller dan met 3,7 kW per uur. De EV heeft dan flink wat uren nodig om te laden. Bij een driefase-aansluiting – tot 11kW – gaat laden een stuk sneller, maar het vraagt ook meteen meer van de capaciteit aan stroom.

Men heeft uitgerekend dat traag laden van een elektrisch voertuig (3,7 kW) waarschijnlijk bij het nieuwe tarief zo’n honderd euro aan netkosten zal besparen, maar dat iemand die sneller laadt tegen 11 kW per uur, tot 250 euro extra kwijt zal zijn. Bij laden met 7,4 kWh blijft de schade waarschijnlijk beperkt tot een paar euro.

Piekbelasting verlagen middels load balancing

Om ervoor te zorgen dat de piekbelasting thuis niet extreem hoog is, omdat er veel apparaten tegelijkertijd gebruikt worden (zoals wasmachine, wasdroger en afwasmachine), is het verstandig om een slimme oftewel een intelligente lader aan te schaffen. Deze laders maken gebruik van het zogenoemde Load Balancing; ze maken zo efficiënt mogelijk gebruik van het beschikbare vermogen, door dit aan te passen als er relatief veel stroom gevraagd wordt door andere apparaten.

Naast te kiezen voor Load Balancing is het verstandig om een EV dagelijks bij te laden en dit te doen op een lage laadsnelheid, ook al is de accu nog niet leeg. Hierdoor is vaak per dag minder stroom nodig. Heb je een elektrische auto waarvan de stroom door je werkgever wordt betaald, probeer de auto zoveel mogelijk op het terrein van je bedrijf te laden. Ook zo kun je piekbelasting bij je thuis eenvoudig verminderen.

Gerelateerde producten

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)