Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Op vakantie met je elektrische auto, kan dat wel?

Op vakantie met je elektrische auto, kan dat wel?

In ons land is het rijden met een elektrische auto inmiddels heel normaal. Er komen er dan ook maandelijks nieuwe bij en het is de bedoeling van de overheid om per 2030 geen nieuw verkochte auto’s op fossiele brandstof meer toe te laten op de Nederlandse wegen. Nu het zomer is en veel mensen er voor korte of langere tijd tussenuitgaan, rijst de vraag of het eigenlijk wel slim is om in een elektrische auto naar het buitenland op vakantie te gaan. Zijn er in de landen om ons heen wel genoeg oplaadpunten en hoe zit het eigenlijk met de actieradius bij een combinatie van een hogere temperatuur en extra lading?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; ja het is zeker mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan naar het buitenland, maar het is wel verstandig om dit goed voorbereid te doen. Niet in ieder land is men zo goed ingespeeld op elektrisch rijden als in ons eigen land; er zijn zelfs grote onderlinge verschillen.

Landen met een goede laadinfrastructuur

Ga je met je EV naar Frankrijk, Denemarken, België, Duitsland, Finland of Italië, dan zul je, wat betreft laadinfrastructuur, weinig problemen ondervinden. De mogelijkheden tot laden zijn hier prima geregeld en overal kun je betalen via een laadpas, alhoewel de tarieven van elektriciteit wel flink uiteen kunnen lopen. Het is ook belangrijk te weten dat je niet met iedere laadpas overal terechtkunt. Zorg ervoor dat je meerdere laadpassen van verschillende aanbieders in de auto hebt liggen en zoek van tevoren goed uit welke pas waar bruikbaar is. Moet je nog extra passen aanvragen? Doe dit dan op tijd want er zit meestal (een redelijke) levertijd op.

En landen met een iets mindere laadinfrastructuur

Helaas zijn er ook landen waar de laadinfrastructuur minder goed geregeld is. Landen als Spanje en Hongarije bijvoorbeeld, maar ook landen als Oostenrijk, Engeland, Ierland en Portugal. In deze landen zijn niet alleen minder laadpunten, maar kun je ook vrijwel niet met een laadpas van een Nederlandse provider terecht. Zorg dus zeker dat je de juiste laadpas bij je hebt als je hier met je elektrische voertuig op vakantie gaat. En je zou het misschien niet verwachten, maar ook in de Scandinavische landen Noorwegen en Zweden is het aantal laadpunten zeer beperkt.

Planning laden en actieradius

Als je op vakantie naar het buitenland gaat, is het slim om van tevoren je route goed uit te stippelen en de hieraan liggende laadgelegenheden goed in kaart te brengen. Zo kom je onderweg niet ineens met een lege accu te staan. Houd bij het berekenen van de afstanden tussen de oplaadpunten wel rekening met een veranderde actieradius van je auto. Zowel temperatuur (met name warmte) en de lading (vakantiespullen, koffers en meer inzittenden) zijn (behoorlijk) van invloed op de snelheid waarmee een accu leegraakt. Plan daarom wat meer laadmogelijkheden in dan dat je normaal zou doen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen en het zou heel vervelend zijn om met een lege accu in de middle of nowhere stil te komen staan.

Om nu precies je route- met laadpunten – te kunnen plannen zijn verschillende apps voor op je telefoon te downloaden. Zorg er wel voor dat je er meerdere download, voor het geval er eentje tussen zit die het niet naar behoren doet, net op het moment dat jij hem nodig hebt.

Gerelateerde producten

Ratio Thuislader - 1 fase

398,- (328,93 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Spiraal

149,- (123,14 excl BTW)

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)