Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Hoeveel kun je besparen met een eigen laadpaal thuis?

Hoeveel kun je besparen met een eigen laadpaal thuis?

Als je zo goedkoop mogelijk een elektrische auto wilt rijden, dan is het verstandig om je accu zo veel mogelijk te laden aan een eigen laadpaal. Dit kan je gemakkelijk een aantal honderden euro’s op jaarbasis besparen. Volgens Milieu Centraal, een onafhankelijk voorlichtingsorgaan, scheelt laden thuis je minimaal € 350,- per jaar als je gemiddeld 12.000 kilometer per jaar met een EV rijdt.

Je bent met thuisladen een stuk goedkoper uit, omdat je gebruik kunt maken van het elektriciteitstarief van je eigen energieleverancier. Heb je thuis ook nog eens zonnepanelen dan kan het verschil in kosten nog groter zijn. Tenminste als je gebruikmaakt van het zogenaamde slim laden oftewel van de mogelijkheid dat je je accu overdag laadt als er directe zonnestroom geleverd wordt door de zonnepanelen.

1- en 3-fasenladen

Uiteraard kost het plaatsen van een laadpaal thuis geld. Deze kosten komen meestal uit tussen de € 1500,- en € 2000,-. Hierin zijn wel kosten voor het aanpassen van de meterkast met een eigen groep voor de laadpaal meegerekend. Veel oudere huizen hebben nog de beschikking over een 1-faseaansluiting. Hiermee kan een elektrische auto maar maximaal met 3,7 kWh opgeladen worden, wat erop neerkomt dat een EV voor langere tijd aan de stekker moet om volledig op te laden.

Wil je gebruik kunnen maken van de eigen zonnestroom, dan lukt dat niet als de auto de hele nacht nodig heeft om te laden; de zon schijnt ‘s nachts immers niet. Het is dan ook in de meeste gevallen verstandig om de aansluiting aan te laten passen naar een 3-fasenaansluiting. Hiermee kan een accu twee tot drie keer zo snel worden geladen. Aan de aanleg hiervan zijn wel kosten verbonden. Deze kunnen, afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden, oplopen tot zo’n € 1600,-

Energiekosten

Als je een auto op fossiele brandstof rijdt, zie je direct bij het tanken wat je af moet rekenen. Deze brandstofprijzen kunnen, afhankelijk van de olieprijs en de accijns, flink fluctueren. Laad je een elektrisch voertuig bij een openbare laadpaal of bij een snellader, dan weet je niet direct wat de kosten zijn. Deze lopen, afhankelijk van de energieleverancier en de locatie, vaak behoorlijk uiteen. Laadt je thuis dan weet je aan de hand van de eigen energietarieven wel precies wat je kwijt zult zijn aan laadkosten en deze zijn beduidend minder dan de kosten voor openbaar of snelladen.

Gemiddeld betaal je thuis op dit moment (2022) zo’n € 0,26 per kilowattuur (vergelijk een gemiddeld tarief voor een openbare laadpaal van € 0,41 en  een snellader van € 0,60). Heb je een accu die tot 50 kWh laadt dan kost een laadsessie je zo’n € 13,- (€ 20,50 / € 30,-) Heb je een laadpaal thuis, pas dan wel het maandbedrag voor energie aan bij de energieleverancier. Dit omdat de kosten per maand een stuk hoger uitvallen dan dat het geval is zonder elektrische auto.

Helaas is er op een aanschaf van een laadpaal thuis geen subsidie mogelijk en ben je een particuliere rijder van een elektrisch voertuig, dan kom je ook niet in aanmerking voor belastingaftrek. Dit geldt overigens wel voor een zakelijk aangeschafte laadpaal, ook al staat deze op een particuliere oprit. Dan kan gebruik gemaakt worden van milieu investeringsaftrek (MIA).

Ook zonder fiscale voordelen is voor particulieren de aanschaf van een eigen laadpaal verreweg de goedkoopste manier om je auto van stroom te voorzien. De te maken investeringen zijn binnen een paar jaar terugverdiend en daarna levert elektrisch thuisladen alleen nog maar voordelen op, waaronder ook de mogelijkheid om altijd te kunnen laden, zonder dat je op zoek moet naar een laadpaal, die vervolgens al bezet is door iemand anders.

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Wallbox Copper SB

949,- 699,- (577,69 excl BTW)