Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*

Elektrische auto thuis opladen

Het aantal locaties waar je jouw hybride of volledig elektrische auto kan opladen is in de afgelopen 2 jaar ruim verdubbeld naar +/- 33.000 laadpunten. Naast laden onderweg of op de zaak is het ook erg handig om je auto thuis te kunnen opladen. In deze blog lees je de verschillende mogelijkheden.

Auto laden via het stopcontact

Een makkelijke manier om je auto thuis te laden is gewoon via het stopcontact. Dit doe je met een portable charger ofwel thuislader, dit kan eigenlijk gezien worden als een draagbaar laadstation voor je elektrische auto.

Een thuislader kan geleverd worden met voor een normaal (SHUKO) of een blauw/rode (CEE) stopcontact.

ShukoCEE aansluiting

 

De Schuko variant kan tot 10A laden, een CEE tot 16A. Het laadvermogen is instelbaar via de regeleenheid. Een thuislader is er standaard met 5 of 10 meter laadkabel, met type 1 of type 2 stekker. We kunnen deze ook op-maat laten maken, informeer naar de mogelijkheden.

Tip: Je kunt een normaal stopcontact vaak gemakkelijk ombouwen naar een CEE-stopcontact. Door een minimale aanpassing kun je toch zo'n 60% (16A i.p.v. 10A) sneller laden.

Meer info over de verschillen tussen een vaste laadpaal en mobiele lader lees je hier.

Laadstation voor thuis

Als je ervoor kiest om een laadstation thuis te plaatsen zijn er een aantal dingen van belang.

Beschikbaar vermogen

Bij de keuze van een laadstation dien je rekening te houden met het beschikbaar vermogen. Het beschikbaar vermogen is het vermogen van je stroomaansluiting – het overige verbruik. Meer informatie over laadvermogens vind je hier.

Vaste laadkabel of Outlet

Het voordeel van een laadstation zonder vaste laadkabel is dat zowel auto's met een Type 1 als Type 2 aansluiting kunnen worden aangesloten. Nadeel is dat je additionele laadkabel moet aanschaffen, tenzij je gebruik kunt maken van de standaard laadkabel die (soms) bij de auto zit.


Een laadstation met vaste laadkabel heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt bijvoorbeeld altijd direct beginnen met laden. Daarnaast is het vaak voordeliger dan de kosten voor een Outlet laadstation en een losse laadkabel.

Laadpaal of Wandmodel

Een andere keuze die je moet maken als je thuis een laadstation wilt installeren is of je het laadstation op een paal wilt (laten) monteren of aan een bestaande wand. De beste keuze zal per situatie verschillen en is mede afhankelijk van de wensen.

In een garage kun je een laadstation vaak makkelijk aan de muur monteren. Bij een parkeerplek wordt vaak gekozen voor een losse laadpaal.

Extra opties

Naast een simpel laadstation kun je deze ook uitrusten met verschillende opties. Denk hierbij aan slot, (online) kWh meter, extra meter laadkabel. Welke optie voor jou handig is zal per situatie verschillen.

Als het laadstation op een parkeerplek staat die ook toegankelijk is voor anderen, dan is een slot verstandig om te voorkomen dat anderen gebruik maken van je laadstation.

Wil je het verbruik kWh verrekenen met de belasting? Dan is een online kWh meter een ideale oplossing.

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw elektrische auto thuis op te laden. Bedenk voor de aanschaf van een laadoplossing goed wat praktisch is in jouw situatie. Hou ook in gedachte dat je in de toekomst wellicht een nieuwe auto gaat rijden met een hoger laadvermogen. Het is slim om daar alvast op in te spelen.

Door onze jarenlange ervaring kun je bij ons altijd terecht voor advies of een offerte. Wij helpen je graag verder!