Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Elektrisch rijden in de winter? Bereid je goed voor | 6 tips

Elektrisch rijden in de winter? Bereid je goed voor | 6 tips

Als je een volledig elektrische auto rijdt, is het verstandig je nu al voor te bereiden op de komende winterperiode. Ook al zijn de winters de afgelopen jaren niet echt winters te noemen geweest, dit kan dit jaar zomaar anders zijn. En niets is zo vervelend als je met je EV langs de weg stil komt te staan. Een elektrisch voertuig, en ook de plugin hybride, gedraagt zich in winterse omstandigheden namelijk een beetje anders dan een auto met een verbrandingsmotor en het is slim hier van tevoren op te anticiperen.

Een accu van een elektrische auto presteert optimaal bij een temperatuur tussen de 20 en de 25 graden (net als wij). En vooral bij lagere temperaturen krijgt een accu het een beetje lastig. Dit komt omdat een EV, als het koud is, minder energie op kan slaan. De consequentie hiervan is dat de actieradius behoorlijk afneemt, oftewel je komt een heel stuk minder ver op een accu. Hoe dit komt, is eenvoudig uit te leggen. En Lithium-ion batterij heeft een positieve en een negatieve elektrode waartussen ionen zich bewegen. Als je de accu oplaadt dan bewegen de ionen zich naar de negatieve kant.

Gebruik je stroom dan gaan de ionen naar positief. Als het koud is, loopt dit proces minder soepel omdat de interne weerstand in de batterij hoger wordt en de ionen minder makkelijk van de ene naar de andere kant bewegen. Hierdoor neemt de capaciteit soms wel met 30% af. Om het verlies van actieradius een beetje te beperken, worden steeds meer EV’s tegenwoordig geleverd met een geconditioneerd accupakket. Bij temperaturen onder de 15 graden kun je via een app op je smartphone de accu voorverwarmen. Door tijdens het laden ook direct actief te koelen en zo de interne weerstand in de batterij te verminderen, kan de actieradius grotendeels behouden worden.

Naast de batterij heeft een auto in de winter nog een ander probleem. Koude lucht is zwaarder dan warme en dit betekent dat de luchtweerstand tijdens het rijden hoger is. Rijden kost hierdoor meer energie. Het is een feit dat we hieraan weinig kunnen doen, het is nu eenmaal zo, Maar gelukkig zijn toch ook een aantal zaken zo te regelen dat we goed met een elektrische auto de winter doorkomen. We geven je een zestal tips.

 

Tip 1: Neem een laadkabel mee

Om te beginnen is het verstandig altijd een laadkabel in de auto te hebben, zodat je kunt opladen bij openbare laadpalen. Leeg is echt leeg bij een accu van een EV en onderweg kunnen opladen is wel een must.

Plan je reis goed, zeker als  je op vakantie gaat. Zoek van tevoren uit waar en wanneer je het beste onderweg kunt laden. Een laadstation waar je jezelf in de winter kunt opwarmen met koffie is altijd een goed idee. Je kunt ook een mobiele (thuis)lader meenemen zodat je overal via het stopcontact kunt opladen. 

Tip 2: Rijd op winterbanden

Als tweede tip adviseren we je om de gehele winterperiode op winterbanden te rijden. Winterbanden hebben meer grip, waardoor er, naast dat dit veiliger is, minder energie verloren gaat. Controleer wel regelmatig de bandenspanning. Een te lage spanning zorgt voor meer wrijving en kost meer energie.

EVservice Elektrisch Rijden Winter Tips

Tip 3: Gebruik de verwarming zo min mogelijk

De verwarming in je auto is een echte energievreter, Gebruik hem daarom dan ook zo min mogelijk. Zorg dat je auto al voorverwarmd is – vaak kan dit simpel met een app op je telefoon – als hij nog aan de lader staat en gebruik verder alleen de stoel- en stuurverwarming. En zit je alleen in de auto? Zet dan sowieso de verwarming aan de bijrijderskant uit. Wordt ondanks deze maatregelen het halen van een laadpunt toch lastig, zet dan ook je autoradio uit, dat scheelt altijd weer iets.

Tip 4: Pas je rijstijl aan

Ga zelf ook een beetje in ‘standje winter’. Rijd lekker rustig en gebruik zoveel mogelijk de cruisecontrol. Probeer in plaats van te remmen het gas vaker los te laten. Hierdoor kun je nog behoorlijk wat energie terugwinnen. Misschien moet je hier wel even mee oefenen. Als je bij een EV het gas loslaat, remt hij direct stevig af en dit is wennen.

Tip 5: Laad je auto niet te vol met spullen

Het klinkt misschien vreemd maar hoe lichter je auto, des te verder je ermee kunt rijden. Laad je auto dan ook niet vol met spullen die je niet nodig hebt.

Tip 6: Zorg voor een hotpack in je dashboard

Als laatste nog een niet onbelangrijke tip. Als het vriest, kan een laadkabel vastvriezen en dat is heel vervelend. Zet dan ook, als dit mogelijk is, de auto tijdens het laden binnen. Kan dit niet, zorg er dan voor dat de stekkeraansluiting van de auto goed droog is. Kom je toch ergens vast te staan door een bevroren kabel, Heb dan een hotpack in de auto liggen. Eentje die je normaal als handverwarmer in je handschoenen stopt en die warm wordt door hem op een bepaald punt te ‘klikken’. Hiermee is het leed vaak snel geleden.

Wil je meer informatie over elektrisch rijden of over oplaadmogelijkheden? Je kunt ons altijd bellen of een whatsapp sturen. Onze laadexperts staan je graag te woord.

Gerelateerde producten

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Ratio Laadkabel Type 2 - Recht

164,- 147,60 (121,98 excl BTW)