Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
De aankoop van een tweedehands elektrische auto

De aankoop van een tweedehands elektrische auto

De verkoop van tweedehands elektrische auto’s is dit jaar (2020) explosief gestegen. Meer en meer mensen gaan elektrisch rijden. Al in augustus bleek het aantal verkopen verdubbeld te zijn ten opzichte van het hele jaar 2019 (bron: VWE Automotive). In het eerste half jaar van 2020 werden er maar liefst 7300 tweedehands EV’s verkocht, ten opzichte van 3750 in heel 2019. 

Op zich is dit niet zo heel erg vreemd; er zijn de laatste jaren veel A-merken met een of meer elektrische modellen op de markt gekomen, grotendeels verkocht als leaseauto, die nu op de tweedehands markt worden aangeboden. Het zijn met name de wat kleinere elektrische auto’s die erg gewild zijn, zoals de Renault Zoë en het Tesla model 3. 

Naast deze explosieve groei de afgelopen jaren in verkopen van volledig elektrische auto’s, is ook de tweedehands verkoop van Plug-in hybrides flink toegenomen. Hier zien we een stijging van 50% ten opzichte van een jaar eerder, waarmee de verkoop van 2e-hands LPG-occasions ruim is ingehaald. Waarschijnlijk speelt het feit dat je bij aankoop van een volledig elektrisch tweedehands voertuig een subsidie van € 2.000,- ontvangt, - voor auto’s met een originele catalogusprijs tussen de € 12.000,- en € 45.000,- - niet echt een rol bij deze toename in verkoop. Deze subsidieregeling geldt namelijk pas vanaf juli en de cijfers zijn van een maand later, augustus.

Gaat de accucapaciteit niet achteruit?

Langere tijd werd gedacht dat het kopen van een 2e-hands EV geen verstandige keuze was. Vooral de staat van een gebruikte accu riep veel vragen op want het was jarenlang niet duidelijk hoelang een accu in een EV precies meegaat. Men was bang voor een flinke accudegeneratie, wat bij smartphones (nog steeds) echt een issue is. Inmiddels is bekend dat accu’s ook in elektrische auto’s ietwat capaciteitsverlies vertonen naarmate ze ouder worden, maar dat dit procentueel eigenlijk niet zo heel veel voorstelt. Het merendeel presteert na vijf jaar gebruik nog voor 90% of meer.

Heeft een gebruikte EV nog een goede actieradius?

Wat op dit moment nog wel een dingetje is bij een tweedehands EV, is de actieradius. Tegenwoordig hebben middenklasse EV’s een accu van 60 KWh of meer, enkele jaren geleden was dit beslist nog niet het geval. Auto’s van zo’n vijf jaar oud, behalve de Tesla model S, hebben een accu tussen de 20 – 30 KWh en kunnen niet verder rijden dan maximaal 225 kilometer. Hierdoor worden op vakantie gaan en langere afstanden rijden een uitdaging.

Behoudt een elektrische auto beter zijn waarde?

Door het eigenlijk nog prima functioneren van de accu’s in EV’s op lange termijn, blijkt de restwaarde van een (volledig) elektrische auto veel hoger dan in eerste instantie gedacht. In 2019 werd berekend (bron: ING) dat een EV in vijf jaar gemiddeld 50% van zijn waarde verliest, terwijl dit voor dieselauto’s 60% en voor benzineauto’s zelfs 70% bedraagt. 

Een ander voordeel van een tweedehands elektrisch voertuig is het feit dat er ook op lange termijn weinig onderhoudskosten te verwachten zijn. Dit in tegenstelling tot auto’s op fossiele brandstof, die naarmate ze ouder worden, steeds meer kosten voor onderhoud vragen. Een elektrische auto heeft maar weinig draaiende en daardoor slijtagegevoelige onderdelen. Ook heeft de auto geen koppeling, geen bougies, geen oliefilters of kleppen. Dit komt dan ook neer op ruim 70% minder onderhoud. Wel slijten door het hogere gewicht de banden sneller en hier zullen dan ook de meeste kosten naar uitgaan. Ten derde blijft de CO2-uitstoot van een elektrische auto altijd nihil, wat goed is voor het milieu.

Het laden thuis of onderweg

We schreven hierboven al dat het accupakket van tweedehands elektrische auto’s nog niet zo groot is, meestal tussen de 20 en 30 KWh en dat laden via een snellader langs de snelweg vrijwel bij geen enkel model een goede optie is. Dit betekent een afhankelijkheid van laden thuis, op het werk of bij een openbare laadpaal. Met een laadpaal thuis ben je verreweg het goedkoopst uit, omdat je hier de kosten van het eigen stroomtarief betaalt. 

Als je vragen hebt over een laadpaal thuis, over de aanschaf ervan en/of een investering hierin wel de moeite waard is, neem dan contact op met onze EV experts. Zij kunnen alle voor- en nadelen op een rijtje zetten en je ook adviseren over de beste laadoplossing voor jouw tweedehands elektrische auto.

Gerelateerde producten

Zappi v2

899,- (742,98 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 619,- (511,57 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)

Wallbox Copper SB

949,- 699,- (577,69 excl BTW)