Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Welke grondkabel moet ik aanleggen voor een laadpaal thuis?

Welke grondkabel moet ik aanleggen voor een laadpaal thuis?

Het rijden in een elektrische auto betekent dat er met regelmaat opgeladen moet worden. Dit kan natuurlijk bij een openbare laadpaal of bij een snellaadstation langs de snelweg, maar het is wel zo gemakkelijk als je je auto thuis ook aan de stekker kunt leggen. Natuurlijk is het mogelijk om op te laden via een 230V thuislader, maar het opladen neemt dan veel meer tijd in beslag. Eenvoudiger is het om thuis een eigen laadpaal te installeren

Welke kabels moeten worden aangelegd voor de installatie van een laadpaal?

Wil je een eigen laadpaal thuis dan begin je met het bepalen van de locatie van de lader. Deze kun je bijvoorbeeld tegen de gevel plaatsen of vrijstaand op de oprit. Vervolgens kun je het traject van de bekabeling bepalen en de afstand inschatten. Als zowel de afstand als het vermogen waarop je wilt gaan laden bekend is kun je de kabeldikte bepalen. Later in deze blog meer hierover.

Naast de voedingskabel is het ook verstandig om direct een datakabel mee te trekken. Naast een vaste internetverbinding (wat soms handig is) heb je ook altijd een datakabel nodig voor load balancing.

Wij raden aan om de bekabeling altijd in een speciale slagvaste buis voor grondkabels te plaatsen.

Hoe lang duurt het opladen van mijn auto?

Eerst een kleine natuurkundige uitleg over hoe een elektrische auto oplaadt. De volgende termen zijn hierbij van belang:

  • Volt = Spanning, de kracht van de stromende stroom
  • Ampère = Stroomsterkte, de hoeveelheid stromende stroom
  • Kilowatt = Het vermogen van de auto 
  • KWh = Het vermogen uitgedrukt in tijd. Ook wel de inhoud van de ‘tank’ genoemd. 

Vergelijk het laden van een elektrische auto met het vullen van een emmer met water uit de tuinslang. De hoeveelheid Volt is altijd gelijk of er nu wel of geen water uit de tuinslang komt. Komt er geen water uit de tuinslang dan is er geen Ampère, geen stroom. Draai je hem open dan begint het te stromen. Hoe verder open hoe meer Ampère. Dan is er natuurlijk nog Watt. Als de emmer vult dan slaat het de stroom op. Het vermogen, Watt,  is het aantal Volt x aantal Ampère. 

Als bovenstaande informatie bekend is kun je de laadtijd van jouw elektrische auto berekenen:

Bijvoorbeeld 230V x 16A = 3680 Watt. Het vermogen uitgedrukt in Kilowatt en tijd betekent dat 3,7 KWh (=kilowatt per uur). Bij een batterij vermogen van 60 KWh duurt het laden, 60/3,7 = 16,2 uur. 

Hoe bepaal je nu welke kabeldikte je nodig hebt?

Zoals eerder genoemd is het van belang op welk vermogen je wilt/kan gaan laden als je de kabeldikte gaat bepalen. Dit is afhankelijk van de capaciteit van de stroomaansluiting en het maximale laadvermogen van de auto.

Daarnaast speelt ook de afstand tussen de lader en de meterkast een rol. Hieronder een overzicht om de kabeldikte van de voedingskabel te bepalen:


Bovengenoemde YMVK kabel, die je in onze webshop kunt kopen, is een 3 fase kabel. Zelfs als je op dit moment een 1 fase (230V) stroomaansluiting hebt raden wij aan om alvast bekabeling aan te leggen die geschikt is voor 3 fase. Dan ben je alvast voorbereid indien je in de toekomst op krachtstroom (400V - 3 fasen) wilt en kunt laden. In sommige gevallen kun je de laadtijd hiermee drastisch verminderen. 

Qua prijs, voor de grondkabel, scheelt het relatief gezien heel weinig, en je voorkomt hiermee dat je in de toekomst opnieuw moet graven.

Indien je op dit moment een 1 fase stroomaansluiting hebt, zou je ook alvast een laadpaal kunnen aanschaffen die op 3 fasen kan laden. Een 3 fasen lader kun je altijd ook op 1 fase aansluiten. Hierdoor heb je alvast een toekomstbestendige laadoplossing.

Wij helpen je graag

De installatie van een laadpaal voor thuis kan lastig zijn. En daarnaast zijn er soms ook aanpassingen in de meterkast nodig.

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze uit onze verschillende laadpalen en laadkabels. Vervolgens stellen wij een installatie offerte op voor jouw specifieke situatie. Wij maken gebruik van professionele installateurs voor een correcte installatie met de juiste materialen. 

Heb je nog vragen? Neem contact op.

Gerelateerde producten

Grondkabel 4x4mm2 YMVK-AS

12,50 (10,33 excl BTW)

UTP Datakabel (buiten)

1,- (0,83 excl BTW)

Chint Aardlekautomaat 3-fase

85,- (70,25 excl BTW)

Installatiepakket 1-fase

45,- (37,19 excl BTW)

Installatiepakket 3-fase

109,- (90,08 excl BTW)