Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wat betekent V2G en wat is het verschil met V2H?

Wat betekent V2G en wat is het verschil met V2H?

We rijden anno nu (2024) steeds meer elektrisch en dat is niet zo vreemd gezien bijvoorbeeld de afspraken die er gemaakt zijn in het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot in de komende jaren flink te verminderen en de kostenbesparing die elektrisch rijden, ten aanzien van brandstofauto’s, oplevert.

In onze blog Wanneer ben je als particulier met elektrisch rijden goedkoper uitschreven we al dat, bij het rijden van 12.000 kilometer per jaar, een elektrisch voertuig (EV) rijder gemiddeld € 900,- aan laadkosten uitgeeft, terwijl dit voor een benzinerijder € 1800,- en voor een dieselrijder € 1300,- is.

Door het alsmaar toenemende aantal elektrische auto’s, neemt de vraag naar elektriciteit uiteraard wel toe en dat levert op momenten ‘grote spanning’ op wat betreft de capaciteitsmogelijkheden van het huidige energienet. Netbeheerder Stedin pleitte er eind februari 2024 dan ook voor om openbare laadpalen voor EV’s tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds uit te zetten, omdat het ‘net uit zijn voegen barst’. (Bron: NOS Nieuws). 

Er wordt op allerlei manieren nagedacht hoe de belasting op het energienet te verminderen, zeker omdat de vraag alleen maar toe zal nemen in de komende jaren. Een oplossing kan deels gevonden worden in Vehicle-to-Grid (V2G) en Vehicle-to-Home (V2H). Bij deze technieken verbruikt de accu van een elektrische auto niet alleen stroom, maar levert ook stroom terug. Momenteel staan beide technologieën nog wat in de kinderschoenen, maar het ziet er naar uit dat ze op relatief korte termijn een heus steentje kunnen gaan bijdragen. We leggen in deze blog uit wat beide begrippen inhouden.

Vehicle-to-Grid (V2G)

Als je het over autorijden hebt, dan denk je meestal meteen aan het aantal kilometers wat er met de auto gereden wordt, maar dit blijkt per dag helemaal niet zo veel te zijn. Een auto staat over het algemeen een groot deel van de dag stil. Vaak zelfs meer dan negentig procent van de tijd. Dat betekent ook dat de accu van een EV niet aan het werk is en dat de erin opgeslagen energie niet gebruikt wordt. Wordt V2G ingezet, dan kan de in de accu opgeslagen stroom teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Van voertuig naar elektriciteitsnet is dan ook de vertaling van V2G. een ander woord is ook bidirectioneel laden, oftewel het laden kan twee kanten op.

Met deze techniek is het mogelijk om piekbelastingen op het elektriciteitsnet op de vangen, met name op dagen dat het net minder gebruik kan maken van zonne- en/of windenergie vanwege ongunstige weersomstandigheden. Geef je je netwerkbeheerder toestemming voor het gebruik van jouw stroom, dan kun je hiervoor een vergoeding krijgen of een korting op je energiecontract. Op dit moment is V2G nog in de proeffase en er zijn, wat betreft wet- en regelgeving ten aanzien van onder meer de standaarden met betrekking tot het coördineren van energiestromen, ook nog wel wat haken en ogen. Maar de verwachting is dat V2G in de nabije toekomst zeker een rol zal gaan spelen in energieland.

Vehicle-to-Home (V2H)

Naast Vehicle-to-Grid bestaat er ook de mogelijkheid van Vehicle-to-Home (V2H). Hierbij wordt, anders dan bij V2G waarbij energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, de in de accu opgeslagen stroom gebruikt om je huis van energie te voorzien. Hierdoor kun je zelf regelen op welk moment je stroom wilt afnemen door je accu te laden in bijvoorbeeld de daluren of ’s nachts, terwijl je overdag, als de tarieven hoger zijn, je ‘eigen’ stroom gebruikt. Heb je zonnepanelen dan kun je bijvoorbeeld je accu laden als de zon schijnt en als het donker is je eigen energie gebruiken voor de stroomvoorziening in je huis.

V2H is nog niet beschikbaar, maar de ontwikkelingen gaan snel en de verwachting is dan ook dat binnen nu en vijf jaar deze techniek op grote schaal kan worden toegepast. Dit zodat we in de toekomst steeds minder afhankelijk worden van het energienetwerk en van de energieleveranciers.

Abeelding: Pexels, Fatih Yurtman

Gerelateerde producten

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Alfen S-Line - Vaste Laadkabel

1015,- (838,84 excl BTW)

Zencar WPro Wallbox

449,- (371,07 excl BTW)