Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wanneer ben je als particulier met elektrisch rijden goedkoper uit?

Wanneer ben je als particulier met elektrisch rijden goedkoper uit?

Op dit moment en dan spreken we over begin 2024, zijn veel elektrische auto’s wat betreft aanschaf, nog duurder dan een auto die rijdt op fossiele brandstof. De vraag rijst dan ook of het wel verstandig is om over te stappen op elektrisch rijden. We zetten de feiten voor je op een rij.

Het is algemeen bekend dat de overheid, onder meer om aan de doelen van het Klimaatakkoord te voldoen, besloten heeft dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s meer verkocht mogen worden die rijden op diesel of benzine. Om nu al de aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto te bevorderen, is het tot 2025 mogelijk subsidie aan te vragen, als je als particulier een elektrisch voertuig (EV) wilt kopen. 

SEPP

Deze subsidiepot, SEPP – Subsidieregeling Elektrische Personenauto Particulieren – genaamd, bevat voor 2024 een bedrag van 87,4 miljoen euro. Maar op = op. Wil je informatie over of er nog geld uit deze pot beschikbaar is, kijk dan op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het bedrag dat per EV beschikbaar is, is € 2.950,- voor een nieuwe en € 2.000,- voor een gebruikte auto. Belangrijk hierbij is wel dat het gaat om volledig elektrische personenauto’s met een catalogusprijs tussen de € 12.000,- en de € 45.000,-.

Naast deze subsidie geldt dat je voor heel 2024 geen motorrijtuigenbelasting betaalt en dat er ook tot 2025 een vrijstelling geldt voor de aanschafbelasting (BPM). Let op; we hebben het hier steeds over volledig elektrische auto’s en niet over Plug-in Hybrides. Wil je dus al voor 2030 overstappen op elektrisch rijden dan is 2024 misschien wel het beste jaar om dat te doen, tenminste wat betreft aanschafkosten. 

Maar hoe zit het precies met de andere kosten?

We beginnen eerst met het laden, noodzakelijk om te kunnen rijden. De stroomkosten die je hiervoor moet afrekenen, zijn erg afhankelijk van waar je precies je auto oplaadt. Doe je dit zoveel mogelijk thuis, dan betaal je hiervoor op dit moment gemiddeld 44 cent per kWh (Bron: prognose TNO gemiddelde stroomprijs voor huishoudens 2023-2026).

Bij een publieke laadpaal ben je zo’n 60 cent per kWh kwijt en bij een snellader ongeveer 70 cent per kWh. Milieu Centraal (de gids voor duurzaam leven) gaat ervan uit dat een particuliere EV-rijder gemiddeld 48 cent per kWh kwijt is, omdat hij niet altijd op dezelfde plek laadt. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld per jaar, als je gemengd oplaadt en 12.000 kilometer per jaar rijdt, er ongeveer 900 euro aan laadkosten doorheen gaan. Aan benzine ben je over dezelfde 12.000 kilometer het dubbele kwijt, namelijk 1800 euro en rijd je diesel dan kost dit zo’n 1300 euro per jaar. Heb je eigen zonnepanelen dan is laden nog een stuk goedkoper.

Ga je voor het eerst elektrisch rijden dan moet je er nog wel rekening mee houden dat je een laadpaal zult moeten aanschaffen om thuis te kunnen laden. Deze kosten komen eenmalig bovenop de aanschafkosten van een elektrische auto.

Naast goedkoper uit zijn wat betreft laden en de nu nog geldende (aanschaf)subsidies, is een elektrisch voertuig ook goedkoper in onderhoud, een flink stuk zelfs. Dit komt voornamelijk omdat de elektrische aandrijving maar weinig bewegende onderdelen heeft, slechts een stuk of twintig. Ter vergelijk; een benzinemotor heeft er tweehonderd. Er slijt dus niet zoveel. Vrijwel het enige onderhoud dat uitgevoerd moet worden, is de bandencontrole en het eventueel vervangen hiervan. Daarnaast zal nog af en toe ruitenwisservloeistof moeten worden bijgevuld, want zelfs de remmen vragen maar relatief weinig onderhoud.

Afschrijving

Rest nog de vraag hoe het staat met de afschrijving, als het gaat om een elektrische auto. Dacht men een paar jaar geleden nog dat de afschrijving, met name door het afnemen van de capaciteit van de accu, hard ging en dat een EV al binnen een paar jaar niet veel meer waard zou zijn, inmiddels weet men dat de afschrijving grotendeels gelijk op gaat met die van een middenklasse auto op benzine of op diesel. Na vier jaar rijden, is een elektrische auto, naar alle waarschijnlijkheid, nog ongeveer de helft van de nieuwprijs waard. Waarbij natuurlijk wel geldt; hoe meer kilometers, hoe lager de restwaarde.

Rijd je, of wil je gaan rijden, in een elektrisch voertuig met een cataloguswaarde tussen € 12.000,- en € 45.000,- en rijd je ongeveer 12.000 kilometer per jaar, dan ben je op dit moment goedkoper uit met een elektrische auto dan met een auto op fossiele brandstof.

Wil je informatie over die laadpaal die precies bij jouw situatie past en die elektrisch rijden nog ‘goedkoper’ kan maken, neem dan contact op met onze laadexperts.

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Vaste Laadkabel

1455,- (1202,48 excl BTW)

Zencar WPro Wallbox

449,- (371,07 excl BTW)