Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Waar moet je op letten bij het installeren van een Zappi?

Waar moet je op letten bij het installeren van een Zappi?

Een Zappi laadpaal is volgens ons de beste keuze als je ook zonnepanelen of een windturbine hebt. Door CT klemmen in de meterkast te plaatsen, kan de Zappi meten of er stroom van/naar het net geïmporteerd of geëxporteerd wordt. Hierdoor kan het laadstation rekening houden met overcapaciteit van de zonnepanelen of een windturbine en de auto op volledige groene energie opladen zonder gebruik te maken van het net.


Hoe werkt dat?


Er worden 1 of 3 (afhankelijk of het een 1 fase of 3 fasen aansluiting is) CT klemmen direct na de hoofdschakelaar geïnstalleerd. Het is belangrijk dit bij de hoofdschakelaar te doen omdat het laadstation dan direct het verbruik/opwekking in de meterkast kan meten. Deze CT klemmen worden standaard meegeleverd bij de Zappi.


Als de Zappi in ECO of ECO + modus staat, zal de Zappi de auto alleen gaan laden op het moment dat er voldoende overcapaciteit is. De minimale laadstroom om een elektrische auto op te laden is 6A of 1400W.


Wat is er anders aan de Zappi vergeleken met een normaal laadstation?


Er zijn meer laadstations die een extra meetfunctie hebben in de meterkast. Sommige gebruiken ook CT klemmen voor deze meting. Deze laadstations gebruiken de meting echter alleen voor load balancing en voorkomen hiermee dat er te veel stroom van het net getrokken wordt waardoor de hoofdzekeringen springen. De Zappi doet dit ook maar in de Eco en Eco+ modus worden deze zelfde CT klemmen gebruikt om het verbruik van het net op 0 te houden.


Belangrijk om te weten tijdens de installatie

Zoals eerder aangegeven, moeten de CT klemmen in de meterkast aangesloten worden bij de hoofdschakelaar. Dit moet in de hoofdmeterkast gebeuren, zodat ze al het verbruik en alle stroomopwekking kunnen meten. Het plaatsen van CT klemmen in een bijzet- of verdeelkast is niet mogelijk, de Zappi kan hierdoor niet alles meten waardoor zowel load balancing als de ECO en ECo+ modus niet goed zullen werken.


Naast een voedingskabel is er vaak ook een datakabel nodig om de CT klemmen met de zappi te verbinden indien de afstand groter is dan 5 meter. De CT klemmen hebben standaard een 5 meter kabel.


Het is ook mogelijk om de CT klemmen draadloos met de Zappi te verbinden. Dit kan door de CT klemmen aan te sluiten op een Harvi. De maximale afstand tussen de Zappi en de Harvi is ongeveer 15 meter. Communicatie tussen beide apparaten gaat via radiosignalen en het bereik wordt beïnvloed door de afstand en materialen tussen beide apparaten. Ons advies is om de CT klemmen, die bij de hoofdschakelaar worden geïnstalleerd met een datakabel, te verbinden met de Zappi omdat dit betrouwbaarder is.

Let op! De CT klemmen zijn richtingsgevoelig. Het is erg belangrijk om de pijl op de meetklem dus de juiste kant op te laten wijzen. Als een CT klem andersom zit (of de plus/min kabeltjes in de Zappi verkeerd om zijn aangesloten) heeft dit invloed op de metingen en kan de Zappi geen goede berekeningen maken. Dit kan ervoor zorgen dat waarden in de app er vreemd uitzien (bijvoorbeeld: zonnepanelen verbruiken stroom ipv leveren stroom) en dit kan er ook voor zorgen dat load balancing en de ECO/ECO+ modus niet goed werken.


Daarnaast moet je er als installateur goed opletten dat de CT klem die om fase 1 zit aangesloten ook aangesloten wordt in de Zappi op connector CT1. De CT klem om fase 2 moet aangesloten worden op CT2 en de CT klem om fase 3 op CT3. Om verwarring te voorkomen, adviseren we je om labeltjes te plakken op de CT klemmen. Daarnaast kan het handig zijn om voorafgaand aan de installatie, de faserotatie te meten. Hierdoor weet je welke CT klemmen je waar moet aansluiten.

Hieronder zie je het complete aansluitschema van een Zappi inclusief alle toebehoren. Mocht je vragen hebben dan staat onze technische dienst voor je klaar.


Extra meting bij de omvormer

Nu je de CT klemmen bij de hoofdschakelaar hebt geïnstalleerd, heb je nog de optie om extra CT klemmen aan te sluiten bij de omvormer. Deze extra CT klemmen worden niet standaard meegeleverd en zijn apart te bestellen. Deze klemmen zijn vaak niet meer bedraad aan te sluiten op de Zappi omdat er te weinig connectors in de Zappi zijn. Je sluit deze extra CT klemmen dus aan via een Harvi (ook deze wordt niet standaard meegeleverd).


De extra CT klemmen meten de opwekking van de zonnepanelen en geven dit door aan de app. Dit is niet noodzakelijk om een auto te laden (ook niet in ECO/ECO+ modus).


Let op: ook hier is het belangrijk om goed te letten op de richting van de CT klem(men).


Belangrijke instellingen in de Zappi

Dit zijn een aantal belangrijke instellingen in de Zappi die je als installateur moet controleren:


1. Taal aanpassen naar Nederlands, zodat je alle volgende stappen goed kunt volgen:
Ga naar settings -> other settings -> display -> language -> Dutch

 2. Apparaat limiet instellen:
Ga naar instellingen -> overige instellingen -> geavanceerd -> Voeding stroomnet -> Apparaten -> Voeding Max

Pas de waarde aan naar 1 stap onder de waarde van het gebruikte aardlekautomaat. Heb je een 16A aardlekautomaat gebruikt, zet deze instelling dan op 15,6

3. Net Capaciteit instellen:
Ga naar instellingen -> overige instellingen -> geavanceerd -> Voeding stroomnet -> Netwerk -> Net limiet

Zet de Net limiet op de waarde van de hoofdzekeringen. Bij een 3x25A aansluiting  zet je deze waarde dus op 25A

4. Instellingen CT klemmen controleren:

Ga naar instellingen -> overige instellingen -> geavanceerd -> CT instellingen

Controleer of deze op “intern laden” staan en dat bij CT1 CT2 en CT3 stroomnet staat.

5. Instellingen extra CT klemmen instellen:
Nadat je de Harvi gepaired hebt kun je naar het volgende menu gaan:
Ga naar instellingen -> overige instellingen -> geavanceerd -> Gelinkte apparaten -> Harvi

Stel deze in op “Productie”

Heb je vragen, of wil je een Zappi laten installeren door onze experts? Wij helpen je graag, neem contact op.

Gerelateerde producten

Zappi HUB

99,- (81,82 excl BTW)

Zappi Laadpaal

299,- (247,11 excl BTW)

Zappi v2

899,- (742,98 excl BTW)

Zappi V2 - Socket

959,- (792,56 excl BTW)