Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Ratio Solar of IO6 aansluiten met 1 datakabel

Ratio Solar of IO6 aansluiten met 1 datakabel

Voor een optimale werking van de Ratio Solar en IO6 laadpalen is een bedrade internetverbinding essentieel. Ook moet de laadpaal verbonden zijn met de sensor box voor load balancing. Normaal gesproken zijn hiervoor 2 datakabels nodig van de laadpaal naar de meterkast. Maar wat als je slechts 1 datakabel hebt? In dit artikel bespreken we een oplossing om toch beide verbindingen bedraad tot stand te brengen.

Uitdagingen bij beperkte datakabels

Voor een stabiele werking en optimale prestaties zijn zowel een bekabelde internetverbinding als connectie met de sensor box cruciaal. Wifi kan een alternatief zijn, maar biedt niet altijd dezelfde betrouwbaarheid als een bedrade verbinding.

Oplossing: Gebruik van RJ45 splitters

Gelukkig bestaat er een praktische oplossing om met slechts 1 datakabel toch beide verbindingen te realiseren. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van RJ45 splitters:

netwerk splitter

Benodigdheden

  • RJ45 splitters: Zorg ervoor dat je RJ45 splitters gebruikt die geschikt zijn voor deze toepassing. Niet alle splitters zijn hiervoor geschikt, dus let goed op de specificaties.
  • Datakabel: Een standaard datakabel die normaal gebruikt wordt voor internetverbindingen tussen de laadpaal en de meterkast.
  • RJ45 connectoren: Vier RJ45 connectoren zijn nodig om de juiste verbindingen te maken.
  • Patch kabels: Twee patch kabels zijn vereist om de verbinding te leggen tussen de splitter en de router in de meterkast, en tussen de splitter en de laadpaal.

Stappenplan

  1. Voorbereiding van de datakabel: Maak de datakabel gereed door aan beide uiteinden RJ45 connectoren te monteren, zoals je zou doen voor een normale internetverbinding.
  2. Installatie van RJ45 splitters: Bevestig een RJ45 splitter aan elk uiteinde van de datakabel. Elke splitter heeft twee poorten: één voor de internetverbinding en één voor de verbinding met de sensor box.
  3. Verbinding maken met internet: Sluit een patch kabel aan op de poort van de RJ45 splitter in de meterkast en verbind deze met de router of modem voor de internetverbinding.
  4. Verbinding maken met de laadpaal: Gebruik een tweede patch kabel om de andere poort van de RJ45 splitter aan te sluiten op de netwerkaansluiting van de laadpaal.
  5. Verbinding voor load balancing: Maak twee korte kabels met RJ45 connectoren aan één zijde. Gebruik alleen de aders voor poorten 1, 2 en 3. Sluit deze kabels aan op de load balancing connector van de laadpaal en op de sensor box in de meterkast.

Let op!
Niet alle splitters zijn geschikt voor deze toepassing. Zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt en de verbindingen correct maakt. Een geschikte splitter is bijvoorbeeld deze

Conclusie

Met behulp van RJ45 splitters kun je met slechts één datakabel zowel de internetverbinding als de verbinding met de sensor box voor load balancing realiseren. Dit biedt een praktische oplossing voor situaties waarin maar één kabel beschikbaar is, zonder in te leveren op betrouwbaarheid. Neem voor specifieke vragen of meer informatie contact op met een specialist, en zorg ervoor dat de installatie voldoet aan de lokale voorschriften en richtlijnen.

Let op: Het gebruik van deze informatie is op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade of problemen die voortkomen uit de installatie of het gebruik van de genoemde apparatuur.

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Ratio IO6 laadpaal

824,- (680,99 excl BTW)

Ratio IO7

3869,- 3599,- (2974,38 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)