Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Een verlaagde energiebelasting, wat betekent dit concreet?

Een verlaagde energiebelasting, wat betekent dit concreet?

Per 1 juli 2022 is het btw-tarief dat normaal gerekend wordt over energie, tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. De reden van deze verlaging is de alsmaar stijgende gas- en elektriciteitsprijs, die het voor steeds meer mensen moeilijker maakt om rond te komen. In principe geldt de verlaging op btw voor aardgas, stadsverwarming en elektriciteit tot 31 december 2022, maar deze datum is niet in beton gegoten; hij kan eventueel, mocht dit nodig zijn, verlengd worden.

Vanaf 1 juli geldt er dus een tijdelijk btw-tarief van 9% en deze verlaging geldt voor iedere energierekening. Hierbij is de contractvorm, of deze nu vast of variabel is, niet van belang. Per huishouden kan de besparing, afhankelijk van het gebruik, wel verschillend uitpakken. Gebaseerd op het gemiddelde verbruik in Nederland zal het bedrag echter neerkomen op zo’n € 140,-.

De verlaging van het btw-tarief naar 9% zul je zeker merken bij het laden van je elektrische auto. Maar let wel goed op: krijg je een vergoeding van je werkgever voor de laadkosten dan zal deze ook – tijdelijk – lager uitvallen. Betaal je met een laadpas, dan zullen de diverse aanbieders het tarief automatisch aanpassen, zodat jij of je werkgever hier niet te veel betalen.

De verlaging van de btw op energie geldt voorlopig tot 31-12-2022. Dit betekent dat er in principe per 01-01-2023 weer het normale btw-tarief van 21% gehanteerd zal worden. Deze einddatum staat echter nog niet definitief vast omdat op dit moment (augustus 2022) nog niet duidelijk is wat de energieprijzen precies zullen gaan doen. De opdracht van het kabinet is om de prijzen goed in de gaten te houden, om nieuwe energieleveranciers te vinden en om in te zetten op verschillende alternatieve energiebronnen. Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een daling van de energieprijzen.

Wat was er al veranderd in de belasting op energie?

Per 1 januari 2022 was de belasting op energie al (ook tijdelijk) verlaagd. Dit om de hoge energieprijzen ietwat te compenseren. In principe betaalt iedereen die stroom en/of gas gebruikt in Nederland, twee soorten belasting over energie, die heffingen worden genoemd. De tweede heffing is de hierboven genoemde btw, de eerste heffing is een energiebelasting gekoppeld aan de kosten die gemaakt worden voor de opslag van duurzame energie- en klimaattransitie, ODE genoemd. Met het heffen van deze belasting hoopt de overheid dat wij collectief zuiniger omgaan met energie.

Naast het betalen van belasting, krijgt ieder huishouden ook weer een vermindering (korting) hierop, omdat het gebruik van energie voor een deel tot de basisbehoeften behoort. Vanwege de hoge prijzen heeft de overheid besloten deze korting per 1 januari 2022 tijdelijk met € 265,- te verhogen, wat neerkomt op een bedrag van € 825,- in plaats van € 560,-. Dit bedrag geldt voor iedereen, ongeacht het energieverbruik.

Daarnaast is het belastingtarief voor gebruikers tot 10.000 kWh met € 0,069 per kWh (inclusief btw) verlaagd.

(Afbeelding: Pexels, @Pixabay)

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Easee Charge Lite 11kW

599,- (495,04 excl BTW)

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)