Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Onderhoud en keuring van laadpalen en zonnepanelen

Onderhoud en keuring van laadpalen en zonnepanelen

Met de grote toename van onder andere zonnepanelen, neemt ook het aantal incidenten met installaties toe. En uit de praktijk blijkt dat er soms zelfs brand ontstaat door met name slechte verbindingen van stekkers en een te beperkte ruimte tussen het paneel en het dakbeschot. Als je een laadpaal en/of zonnepanelen aanschaft, dan is het belangrijk deze ook goed te onderhouden om zo in de toekomst problemen te voorkomen. Maar het is ook verstandig om naast regulier onderhoud om de zoveel tijd, je installatie te laten keuren door een erkend bedrijf, nadat de laadpaal of de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

NEN 1010/3140

In Nederland is een dergelijke keuring niet verplicht gesteld, In België is dat wel het geval. Daar is het AREI van kracht, het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties. In Nederland bestaat wel de wettelijke verplichting je installatie altijd veilig te beheren. Op welke manier je dit moet doen, is vastgelegd in twee Nen-normen: NEN 1010 en NEN 3140. NEN is de afkorting van NEderlandse Norm. In 1500 verschillende beschrijvingen over allerlei verschillende onderwerpen, staan alle normen met betrekking tot kwaliteit en veiligheid die we in Nederland onderling met elkaar hebben afgesproken. Die over elektrische installaties staan dus in NEN 1010 en NEN 3140.

Verzekering

Steeds meer verzekeringen verplichten, voordat een (brand)verzekering mag worden afgesloten, een onafhankelijk keuring van laadpalen en/of zonnepanelen volgens deze Nen-normen. Na goedkeuring weet je zeker dat er geen problemen op het gebied van veiligheid te verwachten zijn. 

Om in de toekomst, bijvoorbeeld door vuil en/of slijtage, niet alsnog voor verrassingen te staan, is het slim om regulier onderhoud aan zowel laadpaal als zonnepanelen te (laten) plegen. Hierdoor ben je verzekerd van een langere levensduur en haal je tevens het meeste rendement uit je investering.

AREI

We zeiden het al, in België bestaat er al bijna veertig jaar de verplichting van een keuring van elektrische installaties. En deze verplichting is per 1 juli 2020 ook nog eens aangescherpt. Vanaf deze datum is namelijk de nieuwe wetgeving voor Elektrische Installaties (AREI) van kracht, die de oude uit 1981 vervangt. Vanaf 1 juni moeten alle elektrische installaties, ongeacht of hier laadpalen of zonnepanelen op zijn aangesloten, voldoen aan de criteria beschreven in vier boeken in de AREI. Dit geldt voor zowel nieuwe als voor bestaande installaties.

Bij plaatsing van een laadpaal of van zonnepanelen is altijd een keuring van de installatie verplicht. Deze keuring, met als doel de veiligheid te testen, moet worden uitgevoerd voordat de paal en/of de panelen in gebruik worden genomen. Ook moet de keuring altijd gebeuren door een erkend keurder, die voorkomt op de lijst van geregistreerde keurders die door de overheid is vastgesteld. Van de keuring moet te allen tijde een officieel keuringsverslag gemaakt worden, dat in kopie naar de netwerkbeheerder wordt gestuurd. Wordt het huis daarna verkocht of verhuurd, dan moet er altijd een nieuwe keuring worden uitgevoerd.

Bij EVservice kunnen we je adviseren over een goede en veilige installatie en/of het onderhoud van je laadpaal of zonnepanelen. Ook kunnen we je helpen als je je installatie wilt laten keuren. Ben je woonachtig in België dan kunnen we de keuring op basis van het AREI voor je regelen en de rompslomp daaromheen uit handen nemen. Neem contact op.

 

 

Gerelateerde producten

Grondkabel 4x4mm2 YMVK-AS

12,50 (10,33 excl BTW)

UTP Datakabel (buiten)

1,- (0,83 excl BTW)

Chint Type B Aardlekschakelaar

163,- (134,71 excl BTW)