Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Innovaties Elektrisch rijden: Battery Swap

Innovaties Elektrisch rijden: Battery Swap

Duurzaam rijden, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstof, zit flink in de lift. Inmiddels hebben de meeste automerken wel een of meerdere elektrische modellen in de markt gezet en wordt aan alle kanten bekeken hoe deze vorm van vervoer nog aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt kan worden. Daarnaast blijft onderzoek naar andere duurzame oplossingen voor onze mobiliteitsdrang ook een hot item.

Bij EVservice richten we ons graag op de toekomst en we houden dan ook de verschillende innovatieve acties nauwlettend in de gaten. En zijn er ontwikkelingen die de moeite waard zijn – haalbaar of niet – dan brengen we je daar graag van op de hoogte. Zo ook nu. In dit artikel besteden we aandacht aan de ‘battery swap’; het in zijn totaal verwisselen van een accu in plaats van hem steeds weer op te laden.

Battery swap

Met de komst van de elektrische auto blijkt de tijd die het kost de accu ervan op te laden, in combinatie met de actieradius (de afstand die gereden kan worden op een volle accu), een steeds terugkerend punt van ergernis te zijn. Het opladen duurt relatief lang. Zelfs als dit bij een snellaadstation gebeurt, kost laden nog steeds ongeveer een half uur en dit is veel langer dan het voltanken van een auto op fossiele brandstof. Geen wonder dat men steeds weer kijkt naar mogelijkheden om deze tijd aanzienlijk te verkorten. Een van de opties waar misschien wel toekomst in zit, is het in zijn geheel wisselen van de accu een zogenoemde battery swap. 

 

Op zich is een battery swap niet helemaal een nieuw idee, want al in 2013 onderzocht Tesla mogelijkheden voor verwisselbare accu’s en in 2018 kwam het Zweedse Power Swap – een startup ontstaan door crowdfunding en het Swedish Energy Agency van het Zweedse ministerie van Milieu en Energie al met een innovatief batterijwissel concept.

Uitgangspunt bij een batterijwissel is dat een EV in een power swap station parkeert, waarna een robot via de zijkant aan de onderkant de accu wisselt. Voorwaarde is dat de elektrische auto wel een accu moet hebben die geschikt is voor wisseling. Voor de toekomst zou men dan ook graag zien dat alle elektrische voertuigen een gestandaardiseerd accupakket krijgen, waardoor een battery swap geen probleem meer is. Een accu kan dan apart ‘geleased’ worden en als er gewisseld is, in het power station zelf weer worden opgeladen.

China

Inmiddels (2020) heeft China zich ook gestort op de eventuele mogelijkheden van battery swap. De Chinese overheid heeft het idee van standaardisatie in accu’s omarmd met tot doel het alle rijders van een EV in China mogelijk te maken simpelweg hun batterij te wisselen in slechts twee minuten. China heeft de grootste markt van elektrische auto’s ter wereld; ongeveer de helft van alle elektrische voertuigen wereldwijd, rijdt hier rond. Het is dus niet vreemd dat vanuit dit land battery swap zoveel aandacht krijgt.

Volgens China zal de mogelijkheid van een verwisselbare accu niet alleen de laadsnelheid en daardoor de mobiliteit en economie ten goede komen, het zal EV’s ook stukken goedkoper maken. Dit omdat auto’s dan volledig los van een accu kunnen worden verkocht. Alle mogelijkheden worden momenteel uitgebreid onderzocht en hierbij is ondertussen ook Tesla betrokken. Tesla deed al enkele jaren geleden proeven met battery swap, maar heeft die mogelijkheid echter nooit uitgerold. Wie weet wordt China het eerste land waar dit wel gaat gebeuren.

Gerelateerde producten

EV Kabelgoot Tegel

70,- (57,85 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)