Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Hoelang mag je bij een laadpaal staan?

Hoelang mag je bij een laadpaal staan?

Laadpaalkleven is een relatief nieuw woord, dat ongetwijfeld binnenkort wel opgenomen zal worden in de Dikke Van Dale. Het wil zoveel zeggen als je elektrische auto langer bij een publieke laadpaal laten staan dan nodig is om hem op te laden. Door dit te doen, ontneem je anderen de mogelijkheid om een EV op te laden bij die betreffende publieke laadpaal. Maar mag dat eigenlijk wel? Wat zijn nu, anno 2022 precies de geldende regels?

Om precies te weten waar je als ‘lader’ van een elektrisch voertuig aan te houden hebt, is het verstandig om goed op de hoogte te zijn van de bebording die bij de publieke laadpaal geplaatst is. Er zijn namelijk verschillende borden en het is afhankelijk van het gemeentebeleid van de betreffende gemeente waar de laadpaal staat, welk bord zij bij laadpalen hebben laten plaatsen.

Als er bij een laadpaal een bord geplaatst is met de vermelding: ‘uitsluitend bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen’, dan moet je hier per se een EV laden om er te mogen staan. Is je accu vol en blijf je vervolgens de plek langere tijd bezethouden, dan riskeer je een boete van € 95,-. Deze boete is bepaald door een recente (april ’22) uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Een groen lampje

Een ‘laadpaalklever’ had zijn elektrische auto langer laten staan dan zijn accu nodig had om op te laden. Dit was geconstateerd door een BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) die een groen lampje zag branden ten teken dat de accu van de bewuste EV was opgeladen. Hij nam hiervan een foto en kwam twee uur later terug. De auto stond er nog steeds. Hij schreef vervolgens een bekeuring uit voor ‘het parkeren met een ander doel dan de aangegeven wijze’. De eigenaar van de betreffende elektrische auto ging hiertegen in beroep, omdat hij, zoals hij aangaf, niet precies kon weten wanneer zijn accu vol was, maar het gerechtshof ging hier niet in mee. Tegenwoordig weet eenieder ongeveer hoelang een accu erover doet om vol te laden en de meneer in kwestie had zijn auto daarna gemakkelijk kunnen verplaatsen.

Overigens komt dat laden niet aan op de minuut. In dit geval oordeelde de rechter dat minimaal met twee uur de laadtijd overschrijden, dit een flinke overschrijding was van de tijdslimiet. Bij de ANWB zijn zogenoemde ‘laadschijven’ te verkrijgen, waarop aan te geven is hoelang het opladen van jouw auto ongeveer gaat duren en wanneer je daarna de auto gaat verplaatsen om ruimte te maken voor een ander.

 

Borden met een tijdvenster

Nu zijn er in een aantal gemeenten ook laadpalen waarbij een ander bord geplaatst is dan het bovengenoemde. Soms vind je er namelijk een bord met hierop specifiek een venstertijd, die aangeeft dat de parkeerplek alleen beschikbaar is voor EV’s tussen bijvoorbeeld 18.00 – 08.00 uur. Buiten deze tijden mag iedere auto op deze plek parkeren. Vaak gelden er hier wel parkeertarieven of een blauwe parkeerschijf, waar iedereen zich aan te houden heeft.

Een ander bord wat je kunt aantreffen is het bord ‘Alleen voor elektrische voertuigen’. In principe mag je hier je elektrische auto ook parkeren als je hem niet wilt laden. Let wel op dat het ook hier meestal wel gaat om betaald parkeren en dat je dus, net als ieder ander, een parkeerboete kunt krijgen als je je niet aan deze regels houdt.

Moet je betalen voor de parkeerplek waar je je EV oplaadt?

Naast dat je betaalt voor de stroom die je gebruikt om je EV op te laden, moet je op veel plekken ook parkeergeld betalen om überhaupt op de laadplek te mogen staan. Het is in veel gemeenten, door het toenemende aantal elektrische voertuigen, niet meer rendabel om deze plekken gratis aan te bieden en dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden.

Gerelateerde producten

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Alfen S-Line - Vaste Laadkabel

1015,- (838,84 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)