Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Batterijprestaties in de Vrieskou: Hoe Houd Je Jouw EV Warm?

Batterijprestaties in de Vrieskou: Hoe Houd Je Jouw EV Warm?

Op dit moment is het koud in Europa en op een aantal plekken is het zelfs extreem koud, met temperaturen die dik onder het vriespunt liggen. Inmiddels is een ieder wel bekend dat, onder bepaalde weersomstandigheden, het rijbereik van een elektrisch voertuig behoorlijk afneemt (zowel bij kou als bij extreme hitte). Maar waardoor komt dit nu en zijn er zaken waarmee je rekening kunt houden, als je in de winter met je elektrische auto op pad gaat? We vertellen je het in deze blog.

De accu in een elektrische auto (EV) presteert het beste bij een buitentemperatuur tussen de 20 en de 25 graden Celsius (net als wijzelf). Hoe lager de buitentemperatuur wordt, hoe minder energie de accu nog kan leveren. In principe is een Lithium-ion-accu van een EV het beste te vergelijken met een mini uitvoering van een kleine chemische fabriek. Met, net als bij een gewone batterij, cellen met een negatieve pool (-) die we elektrolyt noemen en een positieve pool (+), elektrode genaamd. Een elektrolyt is gemaakt van koolstof en een elektrode over het algemeen van kobaltdioxide. Ze worden uit elkaar gehouden door een seperator. 

Ga je rijden en dus stroom verbruiken uit de accu dan bewegen de ionen zich van min naar plus. Deze bewegingen zijn aan temperatuur onderhevig en hoe kouder het is, hoe langzamer ze gaan. Hierdoor is dus meer stroom nodig om met snelheid te kunnen rijden. Gelukkig zijn ondertussen veel elektrische voertuigen voorzien van een zogenoemd geconditioneerd accupakket, wat betekent dat de accu zowel gekoeld als verwarmd kan worden, waardoor de accu beter kan presteren.

Nu is de accu niet het enige element dat ervoor zorgt dat een EV bij kou minder ver kan rijden. Ook de verwarming van de auto speelt hierbij een belangrijke rol. Een verwarming in een elektrische auto werkt namelijk op een totaal andere manier dan die in een auto met een verbrandingsmotor. Een verbrandingsmotor zet energie die vrijkomt uit brandstof, maar gedeeltelijk om in beweging. Een groot deel wordt omgezet in warmte en gaat gemakkelijk verloren. Die warmte kan echter wel gebruikt worden om het interieur te verwarmen. Een elektromotor zorgt ervoor dat vrijwel alle energie direct wordt omgezet in beweging. Er komt hierbij dan ook geen of nauwelijks warmte vrij. Om het interieur te verwarmen, is dan ook een aparte elektrische kachel of een warmtepomp in de EV noodzakelijk. Deze laatste die in steeds meer EV’s te vinden is, maakt dat een accu altijd op temperatuur blijft. 

Er zijn inmiddels ook diverse elektrische voertuigen op de markt waarbij je via een app op de telefoon alvast de verwarming aan kunt zetten. Dit is aan te raden om te doen als de auto nog aan de lader staat, want dan kost het geen actieradius als je ermee gaat rijden.

Op wintersport met je elektrische auto

Ga je op wintersport dan kun je dat tegenwoordig prima doen als je elektrisch rijdt. Tenminste als je je reis van tevoren goed voorbereidt. Omdat, zoals we hierboven al aangaven, de actieradius van je EV bij kou en zeker bij vrieskou, een heel stuk minder is, is het namelijk van belang om je route goed te plannen en om de laadstations die je onderweg tegenkomt, goed in kaart te hebben. Houd niet alleen rekening met een afname van de actieradius door de kou, maar ook door het laadgewicht van de auto en het gebruik van een dakkoffer. De Duitse ADAC heeft berekend dat een dergelijke koffer op het dak wel tot veertien procent meer stroom verbruikt.

Zorg ervoor dat je op reis gaat met meerdere laadpassen en met verschillende laadkabels en adapters, waaronder een type 2 (Mennekes) stekker. Neem voor de zekerheid ook altijd een ‘granny-lader’ mee. Je laadt hiermee wel heel erg langzaam, maar je kunt ermee in ieder geval via een normaal (230V) stopcontact laden, mocht de nood aan de man komen als er geen laadstation in de buurt is.

Monteer altijd winterbanden op je auto. Naast dat deze in veel wintersportgebieden verplicht zijn, hebben ze meer grip op de weg, waardoor er minder energie verloren gaat. Zorg wel dat je regelmatig de bandenspanning controleert en dat je ook de sneeuwkettingen niet vergeet. Tip: pak je sneeuwkettingen als laatste in, zodat je ze gemakkelijk kunt pakken als je ze nodig hebt, zonder dat je alle bagage uit moet laden.

Als je gaat rijden, is het verstandig om zoveel mogelijk gebruik te maken van regeneratief remmen. Dit is remmen op de motor, zonder gebruik te maken van het rempedaal. De energie die hierbij vrijkomt, wordt direct omgezet in stroom. Daal je af van een berg, zet dan beslist de regeneratie in de allerhoogste stand.

Nog een tip voor wanneer je op je plaats van bestemming bent:

Let op dat er geen vocht in de stekker kan lopen, dit kan namelijk leiden tot een vastgevroren laadkabel. Je kunt dit voorkomen door een lus te maken die de vorm heeft van een halve maan en die naar beneden gericht is; een zogenoemde druppellus. Maak ook altijd zowel de kabel als de aansluiting droog met een doek voordat je gaat laden. Vriest je kabel onverhoopt toch vast, gebruik dan een hotpack, zo één die je normaal als handschoenverwarmer gebruikt, ter ontdooiing. Bewaar deze standaard in het dashboardkastje.

Afbeelding: Pexels, @Maik Poblocki

Gerelateerde producten

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Zencar Mobiele Lader Basic Line

169,- (139,67 excl BTW)

Ratio Laadkabel Type 2 - Recht

164,- 147,60 (121,98 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)