Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Alles over het opladen van je Elektrische auto

Alles over het opladen van je Elektrische auto

Elektrische voertuigen (EV) zijn anno nu niet meer weg te denken van de Nederlandse wegen. Reed er enkele jaren geleden nog maar sporadisch een elektrische auto rond, in november 2023 waren dit er al zo’n 685.000, waarvan 428.000 volledig elektrisch en 428.000 plug-in hybrides (bron: RVO). En de verwachting is dat, met de verdere verschuiving naar duurzame mobiliteit, dit aantal alleen nog maar zal toenemen.

Overweeg je ook om over te stappen op een (deels) elektrisch voertuig, dan wil je je natuurlijk van tevoren goed informeren over alle ins en outs die bij elektrisch rijden komen kijken, bijvoorbeeld over hoe het laden van een EV precies werkt en wat de kosten hiervan zijn. We vertellen je er in deze blog meer over.

Het laden van een EV

Er zijn drie manieren waarop je een elektrisch voertuig kunt laden:

  • Thuis, via een normaal stopcontact of via een eigen laadstation;
  • Bij een (semi)openbare laadpaal;
  • Bij een snellader.

Volgens TNO (bron: prognose TNO gemiddelde stroomprijs voor huishoudens 2023 – 2026) betaal je thuis gemiddeld 44 eurocent per kWh. Bij een openbare laadpaal is dit 60 eurocent en bij een snellader ongeveer 70 eurocent. Een EV rijder is, doordat hij of zij niet altijd op dezelfde plek ‘tankt’, over het jaar heen gemiddeld 48 eurocent per kWh kwijt.

Voor de duidelijkheid leggen we hier nog even het verschil tussen kW en kWh uit, omdat deze begrippen vaak door elkaar worden gebruikt. Het begrip kW staat voor vermogen oftewel voor de snelheid waarmee een accu kan worden opgeladen. Het begrip kWh staat voor energie oftewel voor de hoeveelheid stroom die een accu of batterij kan opslaan.

Op dit moment rijdt een elektrische auto ongeveer 6 km op 1 kWh. dit betekent dat je ongeveer 16 kWh gebruikt om 100 kilometer te rijden. Dit is wel een gemiddelde, waarbij de weersomstandigheden behoorlijk van invloed kunnen zijn op de actieradius van de EV. Bij een energieprijs van 44 eurocent per kWh (per 01-01-2024 is het prijsplafond voor energie komen te vervallen) betaal je dan per 100 km ongeveer € 7,- Vergelijk dit met een benzineauto die 1 op 15 rijdt en die bij 100 km 6,7 liter benzine, tegen een literprijs van € 1,90, verbruikt; dit kost € 12,75.

Heb je zonnepanelen, dan wordt elektrisch rijden nog goedkoper, zeker nu besloten is dat de salderingsregeling de komende jaren nog blijft bestaan. Maak je gebruik van een dynamisch energiecontract, dan zijn er momenten waarop het thuisladen van je EV je zelfs geld kan opleveren.

De laadpaal

Nu even naar de laadpaal zelf. In feite is een laadpaal niets meer dan een doos met elektronica voorzien van een schakelaar, die ervoor zorgt dat er stroom in de accu van de auto komt, als hierom gevraagd wordt. Het is dus feitelijk gezien geen oplader, de oplader bevindt zich in de auto zelf. Het is belangrijk te weten dat in Nederland, maar ook in de meeste andere landen, het elektriciteitsnet gebruik maakt van wisselstroom, ook AC of Alternate Current genoemd. Een accu van een EV kan echter geen wisselstroom opslaan, hij is alleen geschikt voor opslag van gelijkstroom; DC of Direct Current. Daarom beschikt een elektrische auto over een omvormer die AC omvormt naar DC. Laad je thuis op, dan kan dit met een snelheid van maximaal 11 kW. Hiervoor moet je wel over een drie-fase-aansluiting in je meterkast beschikken.

Om te kunnen laden, is ook een laadstekker nodig. Heb je een thuislader dan zit deze stekker hier meestal aan vast, maar laad je bij een (semi)openbare laadpaal dan zul je een eigen stekker moeten gebruiken. De Europees gestandaardiseerde stekker is een type 2 stekker, ook Mennekes genoemd. Dit is een stekker met 7 pinnen. Sommige auto’s hebben zelf nog een type 1 aansluiting; een Yakazi, een stekker met 5 pinnen, waarmee je minder snel kunt laden. Wil je laden bij een openbare laadpaal als je zelf een Yakazi-aansluiting hebt, dan moet je een verloopstekker aanschaffen.

Laden bij een snellader (meestal te vinden langs de snelweg) is alleen mogelijk als je EV hiervoor geschikt is. Inmiddels zijn vrijwel alle nieuw verkochte elektrische voertuigen dit. Zij zijn standaard voorzien van een extra stopcontact, direct onder het type 2 Mennekes stopcontact. Een combinatie van twee stopcontacten wordt CCS oftewel Combined Charging System genoemd. Bij een snellader kan – en de naam zegt het al – zeer snel worden geladen. Dit kan omdat er direct gelijkstroom in de accu vloeit en omvorming in de auto niet nodig is.

Wil je een thuislader aanschaffen, wat meestal wel de investering waard is, omdat je een stuk sneller laadt dan met een stekker in een regulier stopcontact, dan kun je kiezen uit een aantal verschillende versies; van dom tot zeer slim, waarbij dom staat voor niet anders kunnen dan stroom doorgeven en zeer slim voor veel verschillende functies die het laden vergemakkelijken.

Een (zeer) slimme laadpaal kan voorzien zijn van één of meer van de volgende functies:

  1. de optie om alleen te laden met eigen zonnestroom;
  2. Dynamic Load Balancing, waarbij stroom eerlijk verdeeld wordt over meerdere apparaten zonder dat de stoppen doorslaan;
  3. ondersteuning van tijdschema’s én dynamische stroomtarieven, hiermee kun je zo goedkoop mogelijk laden;
  4. netwerkconnectiviteit, hiermee kun je het laadproces via een app beïnvloeden;
  5. vergrendelmogelijkheid, zodat anderen geen gebruik kunnen maken van de laadpaal;
  6. multi-gebruik functie, zodat meerdere personen met een eigen laadpas kunnen laden;
  7. OCPP-compatibiliteit (Open Charge Point Protocol), waardoor laadkosten apart verrekend kunnen worden, met bijvoorbeeld een werkgever.

Advies nodig?

Heb je vragen over (de aanschaf van) laadpalen en/of laadkabels die geschikt zijn voor jouw situatie? Neem dan contact op met onze laadexperts. Wij helpen je graag verder, zodat ook jij in de toekomst zonder zorgen met je elektrische auto de weg op kunt.

(Afbeelding: Pexels, @Mike Bird)

Gerelateerde producten

Zaptec Go

798,- (659,50 excl BTW)

Wallbox Pulsar Max

795,- (657,02 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- 791,10 (653,80 excl BTW)