Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Aanschafsubsidie elektrische auto particulieren

Aanschafsubsidie elektrische auto particulieren

Vanaf vandaag (4 juni 2020) kunnen particulieren een elektrische auto aanschaffen en met terugwerkende kracht tot 4 juni de subsidie aanvragen. Ook al gaat de regeling pas op 1 juli in.

Konden particuliere rijders van elektrische auto’s al profiteren van voordelen als het niet hoeven te betalen van aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB), op 4 maart jl. maakte minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) officieel bekend dat er vanaf 1 juli 2020 ook een subsidie verstrekt wordt aan particulieren die een elektrische auto kopen. De overheid wil het elektrisch rijden niet alleen voor de zakelijke rijder aantrekkelijk maken en hiermee komt ze ook tegemoet aan de afspraken die eerder gemaakt zijn in het Klimaatakkoord.

De subsidieregeling, die zoals het er nu uitziet in ieder geval gaat gelden tot 2025, is bedoeld voor zowel nieuwe elektrische auto’s (subsidiebedrag €4000,-) als voor tweedehands elektrische auto’s (subsidiebedrag €2000,-). Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om ervoor in aanmerking te komen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie

De subsidie geldt alleen voor middenklasse auto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen €12.000,- en €45.000,-. Dit betekent dat bijvoorbeeld een tweedehands aangeschafte Audi e-tron of Jaguar I-PACE niet voor de subsidie in aanmerking komt. Gelukkig komen er de komende jaren, naast nieuwe, ook steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt.

Daarnaast moet de auto, na 1 juli 2020 zijn aangeschaft via de vakhandel, zoals een erkend garagebedrijf of autodealer. Voor auto’s verhandeld via particulieren wordt geen subsidie verleend. Handel tussen particulieren is, volgens de overheid, te fraudegevoelig. Het elektrisch bereik (actieradius) moet minimaal 120 km zijn waardoor onder andere plug-in hybrides niet onder de regeling vallen. 

De auto moet tevens een Nederlands kenteken hebben en op naam staan van degene die de subsidie aanvraagt. Hier zit nog wel een klein dingetje. Je mag als persoon maar voor één auto subsidie aanvragen, Koop je meerdere elektrische auto’s, dan zul je de tenaamstelling anders moeten regelen om subsidie te kunnen ontvangen. 

36 - 48 maanden

Schaf je een elektrische auto aan in een private-lease constructie dan wordt de subsidie maandelijks in 48 termijnen uitbetaald. Verandert de auto in deze periode van eigenaar, dan wordt de subsidie stopgezet. Als je de auto zelf koopt, dan geldt een minimale ‘eigendomstermijn’ van 36 maanden. Verkoop je de auto voor die tijd, dan zul je een deel van de subsidie moeten terugbetalen.

Er bestaat er nog wel wat onzekerheid over de levensduur van de accu bij een tweedehands aangeschafte elektrische auto. Op dit moment wordt er gewerkt aan een accu-certificaat via de BOVAG met hierin de status van de accu en software updates. 

Lees hier de officiële bekendmaking

Laadvoorziening voor particulieren

Naast de aanschaf van een EV is het natuurlijk ook van groot belang dat je deze kunt opladen zonder al teveel gedoe. Het realiseren van een laadoplossing thuis is naast een stukje gemak op langere termijn het goedkoopst. Als je een volledig elektrische auto gaat opladen via een normale huisaansluiting is het in veel gevallen cruciaal dat je een laadpaal kiest die load balancing ondersteunt.

Mocht je advies willen over het plaatsen van een laadpaal thuis, neem dan contact op met onze specialisten.

 

Gerelateerde producten

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Zappi v2

899,- (742,98 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Vaste Laadkabel

1455,- (1202,48 excl BTW)