Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Waarom juist nu een EV en laadpaal aanschaffen?

Waarom juist nu een EV en laadpaal aanschaffen?

In de media vinden we deze maand een flink aantal berichten over het minder in trek zijn van elektrische auto’s (EV). Liep Nederland lange tijd in Europa voorop wat betreft de aanschaf ervan, inmiddels zijn een aantal landen ons land nadrukkelijk voorbijgestreefd.

Naar alle waarschijnlijkheid is de belangrijkste reden waarom potentiële EV-kopers gaan voor alsnog een auto op fossiele brandstof, het feit dat er vanaf 2025 motorrijtuigenbelasting (MRB) moet worden betaald voor een elektrisch voertuig. De tot dan toe geldende vrijstelling vervalt dan. In eerste instantie moet men 25% van het totaaltarief betalen, maar in 2026 wordt dit het volledige tarief. De regel die dan gaat gelden, is dezelfde als die voor een auto met een benzinemotor en dat betekent dat het gewicht bepalend is voor de hoogte van de belasting. En dat gaat in een aantal gevallen flink in de papieren lopen, want EV’s zijn in de regel een stuk zwaarder dan auto’s op benzine. Dit kan zelfs wel 600 kilo schelen. Volgens Autoweek kan het MRB-bedrag dat voor een Tesla Model X op jaarbasis betaald moet worden, wel € 1800,- bedragen.

Naast dat er vanaf 2025 dus MRB betaald moet worden, vervalt dat jaar ook de vrijstelling van aanschafbelasting. Omdat een EV geen CO2 uitstoot, blijft het in dit geval wel alleen bij de betaling van het startbedrag van € 360,-.

Een ander probleem dat zich voordoet, is de onzekerheid over de capaciteit van ons elektriciteitsnetwerk en over de hoogte van elektriciteitsprijzen. De laatste zijn inmiddels flink gestegen ten opzichte van voorgaande jaren en het is onzeker hoe dit in de toekomst zal verlopen. Wat betreft het elektriciteitsnetwerk is duidelijk dat op dit moment de vraag naar elektriciteit de capaciteit overtreft, waardoor nieuwe aansluitingen vaak niet mogelijk zijn. Ook hier is het niet duidelijk op welke termijn dit kan worden opgelost.

Als laatste is het duidelijk geworden dat veel potentiële EV-kopers zich zorgen maken over de afschrijving van een EV. Deze blijkt nog steeds heel lastig in te schatten. Met name de levensduur van het accupakket speelt hierbij een rol. De waarde van zo’n accupakket bedraagt al snel meer dan € 10.000,- . Begeeft de accu het na de garantietermijn dan moet er flink in de buidel getast worden.

Waarom het juist wel het moment is om elektrisch te gaan rijden

Toch is het, met het oog op de toekomst; vanaf 2030 mogen alleen nog nieuwe emissievrije auto’s verkocht worden en de instelling van een flink aantal milieuzones in diverse steden, verstandig om nu na te denken over de aanschaf van een nieuwe of tweedehands EV. Het potje voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s (SEPP) is namelijk nog lang niet leeg. 

Voor een nieuw aan te schaffen elektrisch voertuig kan er zowel dit jaar, als volgend jaar (2024) en waarschijnlijk ook nog tot 1 juli 2025 € 2950,- subsidie aangevraagd worden. De voorwaarde hiervoor is echter wel dat de aanschafwaarde van de auto tussen de € 12.000,- en de € 45.000,- ligt en dat de actieradius minimaal 120 km bedraagt. Voor een tweedehands EV geldt een subsidie van € 2000,-.

Juist nu is het een uitgelezen moment om over te stappen op elektrisch rijden. Door de verminderde vraag zijn de prijzen van EV's momenteel relatief laag, wat het aantrekkelijk maakt om nu een aankoop te overwegen. Dit geldt ook voor de bijbehorende accessoires, die goed op voorraad zijn. 

Daarnaast is de installatie van een laadpaal nu sneller te realiseren. Installateurs hebben meer ruimte in hun planning, waardoor de kosten lager zijn en de installatie doorgaans vlot verloopt.

Afbeelding: Pexels, Ed Harvey

Gerelateerde producten

Easee Charge Lite 11kW

599,- (495,04 excl BTW)

Ratio IO6 laadpaal

824,- 741,60 (612,89 excl BTW)

Laadkabel Type 2 - Recht

129,- (106,61 excl BTW)

Alfen S-Line - Vaste Laadkabel

1015,- (838,84 excl BTW)