Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Elektrische auto van de maand: Aiways U5

Elektrische auto van de maand: Aiways U5

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en dat maakt het kopen van een geschikt model niet eenvoudiger. Bij EVservice zetten we maandelijks een van de (nieuwe) modellen in de schijnwerpers om je zo te helpen bij jouw keuze van een elektrische auto. In de maand december is dit de Chinese Aiways U5.

De Aiways U5 is de eerste auto van een nieuw Chinees merk, dat alleen maar elektrische auto’s maakt. De fabriek, in Sjanghai, bestaat pas drie jaar en je kunt zeggen dat dit eerste model dan ook in recordtijd van de productieband is gerold. De komende periode volgen nog twee modellen: de U6 – een SUV-coupé – en de U7 – een MPV - .

Deze Aiways heeft wel een wat gewoon uiterlijk en valt dan ook beslist niet in de categorie bijzonder. Wat wel echt bijzonder te noemen is, is de enorme ruimte in de auto zelf. Zelfs passagiers van twee meter lengte, kunnen op de achterbank prima zitten. En in de kofferbak, waarvan een vlakke laadruimte te maken is, kun je een grote hoeveelheid koffers kwijt, wat de U5 een prima auto maakt om mee op vakantie te gaan. Ware het niet dat het accupakket van 63 kWh niet volledig te benutten blijkt, (max 59 kWh) waardoor de actieradius flink te wensen overlaat. Geeft de fabrikant aan dat er minstens 400 km mee gereden kan worden. Tests, van onder andere Autoweek, wijzen uit dat de U5 de 300 km nog niet haalt. Tel hierbij dat de auto alleen 1-fase kan laden en een vakantietripje is toch niet zo’n goed idee.

De feiten van de Aiways U5 op een rijtje

Prijs: vanaf € 39.950,-  (Premium uitvoering € 43.980,-)

Bijtelling: 8% (2020) 12% (2021)

Netto bijtelling: schijf 1 € 97,- -- schijf 2 € 129,-

Leaseprijs: vanaf € 475,- excl. btw p/m 

Accucapaciteit: 63 kWh

Opladen: type 2 (Mennekes) aansluiting

Laadvermogen: 3,7 kW (AC laden) (6,6 kW bij aansluiting van 29A)

Laadtijd: bij 3,7 kW 17 uur -- bij 6,6 kW 11,15 uur

Laadsnelheid: 30 km/u op 3,7 kW

Snellaadsnelheid: 350 km/u – via CCS stekker (Combined Charging System)

Locatie snellaadpoort: voorzijde rechts, onder koplamp

Topsnelheid: 150 km p/u 

Acceleratie 0 -100: 7,5 sec.

Totaal vermogen: 150 kW (204 pk)

Aandrijving: Vooraandrijving

Model: SUV

Kofferbakinhoud: 432 L.(vlakke laadvloer: 1555 L)

 

Praktische actieradius

  Winter Zomer
Stad 340 km 505 km
Snelweg 235 km 300 km
Gecombineerd 285 km 385 km


Nog wat details

De AI in Aiways staat voor Artificial Intelligence. En daar zit de auto dan ook vol mee. Echter lijkt het allemaal mooier dan gedacht want de vele camera’s in de auto, geven je een soort ‘big brother is watching you’ gevoel. Zodra je je ogen maar even draait om in de buitenspiegel te kijken, waarschuwt een gebiedende Engelse stem dat je toch echt wel moet opletten. Ook wordt je er herhaaldelijk op gewezen dat je in de auto niet mag roken. De adaptive cruise control werkt helaas nog niet naar behoren en kan voorlopig beter niet gebruikt worden om ongelukken te voorkomen. Naar verluid komt hier binnenkort wel een software update voor beschikbaar. En helaas hebben we nog een minpuntje om te vertellen. De laadaansluiting van de auto vinden we aan de voorzijde, precies onder de koplamp. In het donker is het aansluiten aan de lader een lastig iets omdat het laadpunt niet verlicht blijkt te zijn.

Omdat Aiways een nieuw merk betreft, is er (nog) geen dealer in Nederland waar de auto gekocht kan worden. Je koopt de auto in principe online via Airways Distributie Nederland. De auto wordt na bestelling en afrekening (totaal of via een leaseconstructie) binnen een paar weken bij je thuis afgeleverd. Gelukkig kun je wel een proefrit maken met de Aiways U5, zodat je niet helemaal blind zo’n flinke uitgave hoeft te doen. In Kudelstaart, vlak bij Schiphol, staan een aantal auto’s voor je klaar.

Ons oordeel

De Aiways U5 krijgt van ons drie sterren ⭐ ⭐ ⭐ 

Het uiterlijk van de auto: ⭐ ⭐ ⭐ 

De actieradius voor normaal woon-werk verkeer: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Is de auto geschikt voor vakantie naar het buitenland?

Is de auto een gezinsauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐⭐

Kan hij gebruikt worden als boodschappenauto? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Kun je de auto thuis snel opladen? ⭐ 

Prijs / Kwaliteit ⭐ ⭐ ⭐