Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
De meest voorkomende problemen bij het laden van een elektrische auto

De meest voorkomende problemen bij het laden van een elektrische auto

Als je een elektrische auto rijdt, dan moet deze regelmatig ‘aan de stekker’ om niet in de problemen te komen als je onderweg bent. Het laden van de accu in een EV doe je bij een laadstation: thuis, bij een openbare laadpaal of bij een snellader langs de snelweg. In de meeste gevallen verloopt dit vlekkeloos en laadt de accu van je auto zonder problemen op, maar soms gaat het mis en gaat een laadsessie niet als gepland. Als je voor laadproblemen komt te staan, hoe los je die dan op?

De laadsessie wil niet starten

Als je je accu laadt bij een openbare laadpaal of bij een snellader, dan moet je de laadsessie activeren met een laadpas. Het kan gebeuren dat de laadpas niet werkt, omdat de laadpaal de laadpas niet herkent of bijvoorbeeld nog niet geactiveerd is. Het is dan ook verstandig meerdere laadpassen in de auto te hebben, zodat een andere pas gebruikt kan worden. Start de sessie dan nog niet op, sluit dan de laadkabel een keer opnieuw aan.

De laadpaal thuis is offline en werkt niet

Het kan gebeuren dat de eigen laadpaal thuis niet laadt omdat deze offline is. Check dan als eerste de spanning in de meterkast. Het kan zijn dat de aardlekschakelaar ‘eruit ligt’ wat veroorzaakt kan zijn door een overbelasting van het stroomnetwerk. Dit kan gebeuren als er te veel apparaten tegelijkertijd stroom vragen of als een apparaat niet goed is aangesloten of een defect heeft waardoor kortsluiting is opgetreden. Ook kan tijdens onweer een aardlekschakelaar eruit schieten. Schakel een aantal apparaten uit voordat je de aardlekschakelaar weer aan zet. Schiet hij er vervolgens weer uit, dan is er ergens in huis kortsluiting. Na het inschakelen van de aardlekschakelaar, moet de laadpaal wel gereset worden ( zie onder hoe reset ik mijn laadpaal).

De auto wil niet laden

Als je accu niet geladen wordt, is dit meestal het gevolg van een storing in de laadpaal of dat de stekker van de laadkabel niet goed is aangesloten. Ontkoppel de laadkabel en sluit hem opnieuw aan. Werkt dit niet, controleer dan of er spanning op de laadpaal staat. Het kan zijn dat door overbelasting van het stroomnetwerk de aardlekschakelaar eruit geschoten is. (zie ook de laadpaal thuis is offline).

De accu laadt wel, maar dit gaat heel erg langzaam

Meestal ligt de oorzaak van langzaam laden niet bij de laadpaal, maar heeft het te maken met de laadmogelijkheden of de software-instellingen van de auto. Er is wel voldoende stroom, maar de auto kan deze hoeveelheid niet aan. Het kan ook zijn dat er veel apparaten tegelijkertijd in huis actief zijn, waardoor de stroom verdeeld moet worden. Ook kan het zijn dat het stroomnetwerk thuis de laadsnelheid van de laadpaal niet aankan. Dit is vaak het geval als er slechts 1-fase laden mogelijk is. Het is in dit geval het overwegen waard om een 3-fasen groepenkast te laten installeren. Met het oog op de toekomst en de snel veranderende elektrische automarkt is een driegroepenkast sowieso een verstandige keuze.

De laadkabel werkt niet

Niet altijd ligt een laadprobleem bij de laadpaal of bij de stroomvoorziening. Er kan ook een storing in de laadkabel zitten. Er kan vuil en/of stof in de stekkeruitgangen aanwezig zijn, waardoor de connectoren niet goed werken. Ook kan de kabel kapot gegaan zijn en is de enige oplossing een nieuwe aan te schaffen.

Heb je – onverhoopt - andere problemen met het laden van de elektrische auto en kun je het antwoord hoe dit op te lossen hierboven niet vinden? Neem dan contact op met de laadexperts van EVservice. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw laadprobleem.

(Afbeelding: Pexels, @Chad Russel)