Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*

Besparen met elektrisch rijden

De elektrische auto is bezig aan een opmars. Er verschijnen steeds meer betaalbare modellen met een hele goede actieradius. Naast het milieuvriendelijke aspect is elektrisch rijden in de afgelopen jaren flink voordeliger geworden.

Besparing op brandstof

Om een indicatie te kunnen geven gebruiken we de onderstaande op dit moment gangbare gemiddelden. De verwachting is dat het aantal kilometer per kWh door technologische ontwikkelingen zal blijven stijgen. Hetzelfde geldt voor de opslagcapaciteit van accu’s.

Huidige gemiddelde kWh per kilometer:

  • Elektrisch: 5,55 kilometer per kWh aan elektriciteit

  • Benzine: 16,67 kilometer per liter benzine

  • Diesel: 20,00 kilometer per liter diesel

De gemiddelde elektriciteitsprijs van EUR 0,23 is per kWh en dat betekent 4,1 cent per kilometer (EUR 0,23 gedeeld door 5,55). In dit voorbeeld kunt u dus ongeveer 24 km rijden per euro. Dat is natuurlijk zeer interessant en onhaalbaar met fossiele brandstof.

Iemand die 25.000 autokilometers per jaar maakt, zal ongeveer de volgende maandbedragen betalen:

  • Elektrisch rijden: Oplaadkosten EUR 85,42 per maand

  • Benzinekosten EUR 216,67 per maand

  • Dieselkosten EUR 131,25 per maand

Rijd u nu een benzineauto en stapt u over op elektrisch rijden? Dan kunt u op brandstof jaarlijks 1.575,- of meer besparen. In combinatie met zonnepanelen kun je nog veel meer besparen op brandstofkosten.

Aanschaf vs Besparing

Door de hoge aanschafprijs lijkt elektrisch rijden in eerste instantie duurder dan rijden op fossiele brandstof. Wie de kosten op langere termijn bekijkt komt echter tot de conclusie dat elektrisch rijden goedkoper is. Om deze casus in de praktijk te bekijken vergelijken we in het volgende voorbeeld de VW Golf en de Nissan Leaf. Belasting voordelen, en het feit dat een elektrische auto goedkoper is in het onderhoud laten we hier buiten beschouwing.

Het verschil in aanschaf tussen een VW Golf en een Nissan Leaf ligt rond de €10.000. In slechts 4 jaar waarbij je 15.000 km per jaar rijdt (gemiddelde ligt volgens het CBS rond 13.000 km per jaar), kost de Volkswagen 36,4 cent per km. Bij de Nissan komt dit neer op 36,7 cent per km.

Een minpunt van de Nissan Leaf is de actieradius van 200km in vergelijking met de VW Golf die ruim 1000 km op een volle tank afleggen.

 

Plaats uw commentaar