Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
5 redenen om als bedrijf over te stappen op elektrisch rijden

5 redenen om als bedrijf over te stappen op elektrisch rijden

We schrijven er regelmatig over; elektrisch rijden wordt steeds populairder en dat blijkt ook uit de cijfers over elektrisch vervoer in Nederland die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maandelijks worden gepubliceerd. 

Op de website van het RVO valt te lezen dat Nederland internationaal inmiddels gezien wordt als een grote speler op het gebied van elektrische mobiliteit. We behoren tot de top vijf landen in de wereld waar EV’s meer dan 1,5% van het totaal aantal personenauto’s uitmaakt (bron: Global EV Outlook 2020, IAE). Daarnaast blijkt de dichtheid wat betreft oplaadmogelijkheden nergens in de wereld zo groot als bij ons.

Voor de meeste mensen die elektrisch rijden, spelen meerdere factoren een rol bij de keuze daartoe dan alleen een milieubewuste. En dat geldt niet alleen voor particuliere rijders, maar zeker ook voor ondernemers met een eigen bedrijf, zowel van grotere bedrijven als zzp’ers en Mkb’ers. Ben je er nog niet helemaal van overtuigd dat jouw wagenpark in de toekomst zal gaan bestaan uit nieuwe elektrische auto’s, dan zetten we hier een aantal voordelen op een rijtje die je misschien over de streep kunnen trekken om met je bedrijf over te stappen op elektrisch rijden.

1. Beter voor het milieu

Het rijden in een volledig elektrische auto is duurzaam en beter voor het milieu. Het klinkt als een cliché, maar het is echt waar. Dit blijkt recent weer uit onderzoek van de TU eindhoven (+ link). Een elektrisch voertuig stoot namelijk geen schadelijke uitlaatgassen, zoals stikstof, fijnstof en CO2 uit, wat een gunstig effect heeft op de luchtkwaliteit. Ook veroorzaken EV’s veel minder geluidsoverlast. Al met al is een elektrische auto dus een stuk milieuvriendelijker, wat meteen ook bijdraagt aan een duurzaam imago van het bedrijf.

2. Belastingvoordeel 

Naast het feit dat er voor elektrische auto’s geen BPM hoeft te worden betaald, er geen motorrijtuigenbelasting wordt gerekend en er een lager tarief wat betreft bijtelling geldt, kun je als ondernemer – in ieder geval in 2020 – gebruikmaken van de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) of van de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Hiervoor moet het voertuig wel aan een bepaalde code-omschrijving voldoen. Welke dat is (zijn) lees je hier.

3. Goedkoper rijden

Het rijden op stroom is stukken goedkoper dan het rijden in een auto met een verbrandingsmotor. Zo kost een volle accu slechts en paar Euro per laadbeurt. Ook zorgt de steeds groter wordende actieradius van elektrische auto’s ervoor dat je verder rijdt op een ‘tank’ wat eveneens in de kosten scheelt. Daarnaast zijn de onderhoudskosten stukken minder. Er zitten namelijk maar weinig onderdelen aan een EV die kunnen slijten. Dit alles maakt een EV steeds goedkoper per kilometer.

4. Minder bijtelling

Tot 2026 betaal je voor een elektrische leaseauto minder bijtelling dan voor een versie op brandstof. In 2020 is de bijtelling 8% en de komende jaren stijgt deze per jaar met 4% tot 22% dus in 2026, het tarief dat nu al geldt voor brandstof auto's. Maar let op: er zit wat betreft bijtelling nog wel een addertje onder het gras. Het verlaagde bijtellingstarief telt tot €40.000,- (2021) van de cataloguswaarde. Is de auto duurder, dan betaal je over de rest ook nu al 22%.

5. Elektrische bestelwagens

Misschien rijden er in je bedrijf een of meer bestelwagens rond en wist je dat deze tegenwoordig ook in elektrische varianten te koop zijn? Voor de aanschaf hiervan gelden alle hierboven genoemde punten, maar door een elektrische bestelwagen te kopen, bereid je je ook vast voor op de toekomst. In 2025 worden er namelijk in veertig steden in Nederland milieuzones ingesteld waar een 0 emissie geldt binnen die zone. Dit betekent dat je met een bestelwagen op fossiele brandstof op een heleboel plekken straks niet meer mag komen en dat je misschien je klanten niet meer kunt bedienen.

Heb je een of meer vrachtwagens dan is een elektrische variant op dit moment nog niet echt een optie. De actieradius van een elektrische vrachtwagen is nog maar erg beperkt, vaak niet meer dan 200 kilometer, en het opladen ervan duurt eindeloos lang.  Wel zijn kleine elektrische vrachtauto’s al goed inzetbaar voor stadsdistributie en afvalophaaldiensten.

Heb je vragen over elektrisch rijden of over een laadoplossing die bij jouw situatie past, neem dan contact op met een van onze experts. Daarnaast vind je meer informatie op onze website. We zitten klaar om je te helpen.

Gerelateerde producten

Alfen EVE Double Pro - Socket

3640,- (3008,26 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Socket

1445,- (1194,21 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Zaptec Pro

1449,- (1197,52 excl BTW)