Zoek

Maandag voor 16:00 besteld Dinsdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Easee Verkoopverbod in Zweden en gevolgen voor Nederland

Easee Verkoopverbod in Zweden en gevolgen voor Nederland

Op 15 maart 2023 heeft de Zweedse Electrical Safety Authority (Elsäkerhetsverket) aangekondigd dat de verkoop van Easee laadpalen in Zweden wordt verboden. Dit komt omdat tijdens een test bleek dat de gebruikte aardlekbeveiliging niet aan de normen voldoet. Hoewel het verkoopverbod alleen geldt voor Zweden, zijn andere EU-landen genoodzaakt om een beslissing te nemen over de verkoop van Easee laadpalen.

In Nederland heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) deze week aan Easee laten weten dat zij van mening zijn dat het Zweedse verkoopverbod ook in Nederland geldt. Als Easee de verkoop niet vrijwillig staakt, zal de RDI gaan handhaven. Om deze reden biedt EV Service Easee niet meer aan voor verkoop in Nederland.

Veiligheid van bestaande Easee laadpalen

Het rapport van Elsäkerhetsverket benadrukt dat de laders geen risico of gevaar voor mens of omgeving vormen. Daarom kunnen consumenten in zowel Zweden als Nederland hun Easee laadpalen veilig blijven gebruiken.

Indien uw Easee Home laadpaal door EV Service geïnstalleerd werd is er in de meterkast een aardlekbeveiliging voorzien, waardoor uw installatie zonder meer voldoet aan de geldende veiligheidseisen.

Bestellingen en retouren van Easee laadpalen

Hoewel er in Nederland nog geen hard verkoopverbod is uitgevaardigd, kiest EV Service ervoor om Easee laadpalen niet meer in te zetten. Als u een Easee laadpaal heeft besteld die nog geïnstalleerd moet worden, zal EV Service contact met u opnemen om alternatieve opties te bespreken.

De verantwoordelijkheid om de fouten te herstellen ligt bij de fabrikant, Easee. Dit betekent dat Easee moet bepalen of er een terugroepactie komt en hoe deze eruit zal zien. In afwachting daarvan blijven de normale retourvoorwaarden van kracht.

Vervolg verkoopverbod Easee laadpalen

Het is van belang om te vermelden dat de grond van het verkoopverbod ligt bij het gegeven dat Elsäkerhetsverket van mening is dat de documentatie onvoldoende onderbouwt dat de laders voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen. Wanneer van de gangbare oplossing wordt afgeweken is het van belang dat een fabrikant middels documentatie onderbouwt dat de door hen gekozen oplossing voldoet aan het veiligheidsvereiste, bijvoorbeeld door het bijvoegen van test rapportages. Dit heeft Easee dus onvoldoende gedaan. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat Easee, in dialoog met de autoriteiten, de documentatie op orde zal brengen, waarna het verkoopverbod opgeheven kan worden.

Voor meer informatie over de verkoopverbod van Easee in Zweden en de gevolgen hiervan voor Nederland, kunt u contact opnemen met EV Service via info@evservice.eu